Sen våffelmiddag

Ja, det blev som sagt inte mycket tid hemma idag. Efter skolan tränade jag först core control och väl hemma bytte jag om direkt och for ut och sprang, då jag föredrar det framför löpbandet på gymet, det var ju dessutom härligt vårväder idag så jag kunde inte motstå. Strax innan löpturen fick jag en fråga från en kompis om jag ville komma över och äta lite våfflor. Eftersom jag missade våffeldagen och faktiskt inte ens ätit en våffla på två år så var det ju lockande bara därför, men att träffa trevligt folk och slippa laga middag kan också ha varit bidragande faktorer ;)

Så in till stan cyklade jag och fick till och med äran att bli första våffelstekare. Jag lyckades med alla utom en, så det var väl hyfsat bra statistik. Väldigt gott med våfflor, grädde och hallonsylt, det må jag säga!


Inspirerande dag

Sen blogg blev det visst idag, men jag har inte varit hemma mycket idag alls, först nu har jag kunnat sätta mig ner och andas ut. Till att börja med iallafall, så har vi spenderat ännu en dag i köket. De här två dagarna har vi haft äran att få lära oss om desserter av Magnus Johansson och idag visade han bland annat hur man tempererar choklad, verkligen grymt kul att se! Jag filmade också lite, men eftersom jag inte vet hur man lägger in filmer i bloggen så får ni hålla till godo med de två bilder jag lyckades ta under tiden.


För att chokladen ska stelna och hålla bra form även i rumstemperatur så krävs att man tempererar den. För mörk choklad gäller det först att värma den till 55 grader. Sedan ska den ner till 28 grader och därefter upp till 31-32 grader. Detta för att den ska kristalliseras. Väldigt intressant och inte alls lika lätt som det såg ut, fick vi lära oss senare...

När han dragit ut chokladen tunt, tunt på det här viset kunde han sedan göra olika former av garnityrer..

..som den här till exempel.

Eller som de här. Väldigt vackert och inte så avancerat som man kan tro.

Det här har varit en drömdag för mig som älskar choklad, både att äta och att baka med. Jag misstänker att jag precis som jag tidigare också drömt om, kommer att jobba mer med desserter och choklad i framtiden. När och hur är en annan fråga, men jag blev helt klart väldigt inspirerad de här dagarna! Tyvärr fick jag inte bilder på allt idag, pga att jag glömt att ladda kameran..

Proteingröt med chokladsmak

Jag kanske har blivit lite inspirerad av allt bakande med choklad i skolan, men första gången jag såg den var på Mollys blogg och chokladtokig som jag är så blev jag lite nyfiken. Idag gjorde jag den proteingröt jag brukar göra, gryn + ett ägg, men tillsatte också lite kakao, och det var verkligen inte mycket, inte ens en halv tesked skulle jag tro, men det räckte för att ge mycket smak. Den både såg trevlig ut och smakade riktigt gott. Hackat päron, vindruvor, hasselnötter och sojamjölk fick också vara med.

Solen skiner här idag och tro det eller ej, men jag hörde fågelkvitter just, det där typiska vårkvittret som jag tyvärr inte kan koppla till någon fågel. Skämmas borde jag, uppväxt i jämtlands skogar som jag är. Hur som helst så är det ett väldigt välkommet, äntligen kanske våren är på väg? Påsken närmar sig iallafall med stormsteg, ska bli skönt med lite ledighet.


Dagens desserter

Det är en utmaning att jobba med godsaker en hel dag, det doftar ofantligt gott från alla håll och kanter, och provsmakningar blev det en hel del av om man säger så. Så här mitt i veckan tar det emot lite, mitt på dagen osv, men man behöver ju inte äta en hel skål av allt direkt :) Jag och J bakade choklad tarte, verkligen otroligt god och krämig chokladdessert. Övriga har jag inte fullt så stor koll på, men jag håller mig till talesättet "bilder säger mer än tusen ord" ;) Det är en del bilder så jag lägger några som miniatyrer så får ni klicka dem större om ni så önskar.


Sufflé med äpple & hasselnöt, ostkaka, butter and bread pudding.

Våran choklad tarte.

Choklad tarten i sin helhet, en slags äggdessert? med hallon och en till sufflé med bl.a. hasselnöt.

Lunch i skolan

Eftersom vi jobbade i köket hela dagen så åt vi även lunch på plats. Idag serverades den i tid då det blev en buffé av viltmaten vi lagade förra veckan. Lite bilder på detta kommer här, snart bjuder jag även på dessertbilder ;)


Viltskavsgryta.

Korv och wallenbergare.

Kaningryta.

Vildsvinsköttbullar med favabönspuré

Eftersom jag hade så fina köttbullar färdiglagade sen i helgen så var det givet till dagens middag. Favabönorna ville jag prova på ett nytt sätt så jag kokade dem i några minuter och mixade sedan med kesella, chili, citroncest, citronsaft, havssalt och peppar. Smakerna blev bra, men bönorna gav en något kärv eftersmak så nästa gång kokar jag dem nog lite längre. Till en början tänkte jag bara servera köttbullarna med fullkornsspagetti och purén, men det kändes lite tråkigt så jag blandade även i lite ajvar relish oliv i spagettin. Kanongott!

Jag fick för övrigt en kommentar idag om att jag alltid gör samma slags måltider och att det blir tråkigt att läsa om. Jag blev lite deppad över det eftersom jag har ansträngt mig en hel del den senaste tiden med att komma på lite roligare saker. Om det är fler som tycker så så vill jag gärna att ni säger till, för det kan mycket väl vara så att jag snöar in mig på vissa saker och inte märker det själv. Jag vill ju ha en blogg som är inspirerande och rolig att följa. Tips och idéer är väldigt välkomna!




Jaja, det blev en frukost iallafall

inte supergott med varm gröt och yoghurt, nu vet jag det..men vad gör man när den sista skvätten yoghurt snart går ut? Gröten gjordes på havregryn, rågflingor, hirsflingor, linfrön, en hackad torkad aprikos och kanel. Till hade jag alltså yogurt, äpple/päron/vanilj-keson, sharonfrukt och hackad mandel. Försov mig gjorde jag idag också, tänk vad en sen kväll och ändring till sommartid kan göra med en. Jag brukar alltid studsa upp ur sängen, idag skulle jag baara blunda lite innan jag klev upp. Jag blundade i nästan 2 timmar. Nåja, jag får hoppas att jag har sovit av mig helgens utslitande aktiviteter och kommer upp i tid framöver.

Idag börjar konditori-momentet i köket och vi kommer nog baka både mer brödliknande varianter och kakor och godis. Jag får bara inte glömma kameran idag :)


Stekta polentarutor med pumpa- & bönfräs

Lite roligt namn blev det, men så blir det när jag har lite dålig fantasti :) Gjorde en sjukt god middag idag som dels bestod av polenta som fått stelna och som jag sen stekte i stekpanna och dels ett ihopstek av tärnad pumpa, paprika, dadel, strimlad zucchini, gul lök, vita bönor och mango chutney. Vid serveringen garnerade jag med persilja och citroncest och jag hade också med lite keso. Det blev perfekta smaker med hetta, syra, sötma och sälta och det blir fler varianter av den här middagen framöver, var så säker!





Inte enligt planerna

Ibland blir det så och det är ju då det oftast blir som bäst. Igår skulle vi se på Robinson hemma hos en klasskompis, vilket vi också gjorde. Det blev också vin och en hel del singstar innan folk ville börja gå ut på krogen. Jag hade ju tänkt gå direkt hem, hade verkligen inga festkläder på mig.. men det var inget värsting-partyställe vi skulle på utan en studentpub som är lite känd för att folk kommer som de är, lite hur de vill. Så jag hade tydligen ingen ursäkt att inte följa med, så ja det gjorde jag. Och jag ångrar det inte. Vi satt och pratade och hade trevligt den 1 ½ timme vi hann vara där och för första gången på säkert ett år så ville jag inte gå hem när det stängde. Jag kanske dessutom blir bjuden på god middag till veckan tack vare den här kvällen, det är inte fel :)

Vaknade med lite huvudvärk idag faktiskt, men värre än så är det inte. En god frukost har jag ätit och trots att det snöar idag så ska jag ge mig ut, på ett eller annat vis, innan det är dags att tvätta. En svart och pratsam katt har vi på besök några timmar också, nu började jag sakna min egen kisse.. men får se honom i påsk, det är snart :) Hur som helst, en skön skön söndag.


Keso, yoghurt, sharonfrukt, vindruvor, jordgbubbar, sultanrussin och hackade mandlar.

Äggsmörgås med messmör, sallad, groddar, tomat. Japp, messmör och ägg funkar perfekt :)

Här har vi kissen, otroligt kelsjuk och pratar i ett.

Vildsvinsfärs på två vis

Idag har det blivit två olika varianter på måltider innehållandes vildsvinsfärs. Det var första gången jag lagade mat på det och även första gången jag smakade det. Färsen var rätt torr upptäckte jag, det var ett måste med ägg i smeten för att över huvud taget få nån reson på den. Detta var till den första varianten som blev köttbullar. I den smeten hade jag finriven pecorinoost, 1 ägg, timjan, havssalt, nymalen svartpeppar och finhackade blötlagda torkade aprikoser. Eftersom jag inte skulle äta det till middag så blev det inte mer än en liten pyttesmakbit som verkade ok, kombo N smakade en hel bulle och betyget var klart godkänt.

Måltid nummer två, som jag också skulle äta till middag, blev en köttfärssås med inspiration från matälskarens blogg. Jag stekte först färsen, och den var svår att få i småbitar men efter några minuter av frenetiskt hackande med stekspaden lyckades jag någorlunda. När den var gyllenbrun hade jag i finhackad röd chili, finriven ingefära, pressad vitlök, fisksås och soja. När det stekt ihop sig ett tag tillsatte jag en nypa ljust muscovadosocker, strimlad spetskål och sockerärtor i mindre bitar som fick gotta ihop sig ett tag. Ja, jag har fastnat för ordet "gotta", det får ni leva med. I slutet hade jag också i en halv hackad ekologisk tomat. Serverade med äggnudlar och köttfärssåen, toppat med rostad hackad paranöt, citroncest och fryst basilika.

Ni anar inte hur gott det var! Ska ni göra något av mina recept så gör det här, jag stornjöt av varje tugga. Fråga min kombo, hon fick höra mina lovord ett par gånger under måltiden, väldigt uppskattat när hon och J ännu inte hunnit fixa sin middag (de står fortfarande och lagar mat). Ett stort tack till gulliga N som kom med en present till mig idag, inslagen och allt i gyllene papper. En sushi-kokbok! Söta söta N. Baktankar finns dock alltid, så snart blir det väl jag som bjuder på sushi ;)






Hembakt morotsbröd

Och inte var det jag som bakade det. Jag som tänkt baka i en evighet och så överraskade kombo N med att baka morotsbrödbullar igår, som jag fick tillfälle att avnjuta idag. Det var riktigt gott och saftigt, så det tackar jag för! På ena halvan hade jag messmör, prästost, sallad, alfaalfagroddar och tomat och på den andra leverpastej, vanlig keso, sallad, groddar och paprika. Till åt jag också skivade jordgubbar, vindruvor och äpple tillsammans med den keson smaksatt med äpple, päron och vanilj, lite yoghurt, en hackad torkad aprikos och paranöt, som dock tillkom efter bilden togs.

Gott med en sån härlig frukost efter först en joggingtur i solen och sen genom en spontan ingivelse, core control på Iksu. Så härligt det var, solen sken in genom fönstret och då jag kom 10 minuter innan passet började så låg jag på min matta och njöt av solvärmen i ansiktet. Nu är solen borta så jag är glad att jag är morgonpigg! Fina märken har jag från igår, men inte särskilt ont. Kombo N ser dock lätt misshandlad ut så jag kom nog lindrigt undan.





Phazerzoon

AJ! Aj, aj, aj! Det gjorde verkligen så fruktansvärt ont! Först 7 minutrarna, som kändes ungefär som en väldigt utdragen timme, den var en ren pina. Det gick ju bra så länge jag smög omkring och sköt på andra, men när jag blev träffad.. till slut bombarderades jag med så många skott att tårarna började rinna för att det gjorde så ont. I pausen fick jag torka tårarna och fundera på om det var värt att gå ut igen. Men de övertalade mig och i början satt jag i ett hörn och lurade.. men det var rätt tråkigt kan jag tala om så till slut började jag smyga omkring igen. Då upptäckte jag att det faktiskt går att spela det där lite mer taktiskt. Bättre att stå och lura bakom hörn och skjuta lite då och då än att springa omkring som en virrig höna och skjuta vilt omkring mig som jag gjorde i första perioden.

Kanske gör jag inte om det så många gånger till, men nu är det gjort och imorgon har jag förmodligen mer än ett fint blåmärke att visa upp. Och jag får inte blåmärken lätt.


Jag och Johan i full mundering.


Favabönsrisotto med lågtemp-lax

Trots att jag hade bråttom så hade jag bestämt mig för att göra risotto och eftersom jag köpt hem frysta favabönor så ville jag prova på en variant med dem. I ugnen stekte jag under tiden en lax, med salt, peppar, limesaft och lite buljong, i foliepaket på 125 grader. Risotton gjorde jag med bara ris, vitt matlagningsvin och buljong. Till det stekte jag i smör lite finhackad chili och vitlök och la sen till favabönorna och stekte tills det fick lite färg. I slutet av risottokokningen rörde jag ner favabönssteket och lite riven pecorinoost. Laxen blev lite salt, men annars var det en kanon måltid från början till slut! Nu ska jag iväg på Phazerzoon!




Somrig jordgubbsyoghurt

..och dessutom en somrig macka till också. Men till att börja med hällde jag frusna jordgubbar i min frukostskål igår kväll så de hann tina till nu på morgonen. Hällde på med yoghurt, hackad sharonfrukt, lite torkade bär, en hackad paranöt och på slutet tillkom lite från änglamarksmüslin. Mackan som jag åt till blev lite annorlunda. En halva av pågen javisst (eller nåt sånt) med keson som smakar äpple, päron och vanilj med skivat äpple och vindruvor på, som jag sen också hade lite kanel på. Jättegod och frisk smak. Grym frukost helt enkelt.




Tom Kha Gai

Har varit sugen på thailändsk länge nu och eftersom jag fortfarande hade kyckling kvar i frysen sen jag grillade en hel i ugn så fixade jag en Tom Kha Gai, soppa på kokosmjölk, citrongräs, keffir limeblad, limesaft, röd currypaste (skulle varit räkcurrypaste, men det fanns inte), buljongtärning, galangal (släkting till ingefära), fisksås, champinjoner och tomater, som idag faktiskt var ekologiska - och ja, det är skillnad i smak. Man kan riktigt känna både i doft och smak, den där hemodlade aromen, så svårt att förklara, men så mycket godare än den jag brukar köpa.

Hur som helst, soppan blev god fast jag var hungrig och hade lite bråttom. Precis lagom kryddad. Att höfta när man har bråttom fungerar tydligen alldeles ypperligt :) Jag var iallafall och storhandlade idag. Aj, vad dyrt det blev, men oj så många bra saker jag hittade. Bland annat en ekologisk flytande honung som jag bara måste visa på bild, otroligt söt ^^ Och kors i taket, den var billigare än den icke ekologiska.




Söt, eller hur? :)

Lite knepigt

Det blir ju helkonstigt när jag har såna här dagar i skolan, blir inte att lägga ut frukost lunch eller middag, just för att jag inte orkat eller för att det helt enkelt inte blivit nån direkt middag sen när jag kommit hem. Idag orkade jag inte heller dokumentera frukosten, men den var heller inget speciellt. Ska dock försöka fixa till middagen, för idag ska vi bara sitta på skolan och jobba så jag borde ha ork kvar den här gången. Jag är helt dagvild, jag tror det är lördag idag. Men det är väl trevligt, när min helg är slut så börjar den riktiga, alla lediga dagar kvar :)

Solen skiner ute idag igen, och nu kanske jag kan njuta av den. Synd att det ska vara så kallt, vårkänslorna hittar inte riktigt fram. Nu har iallafall pengarna kommit och jag tror jag ska ta tag i saken på lördag och åka till Coop forum och handla lite mat att fylla kylskåp och frys med. Men särskilt mycket blir det nog inte, jag ska ju till Stockholm i påsk och jag har inte lust att enbart fönstershoppa faktiskt. För övrigt kan jag tala om att jag försöker sluta med nikotintuggummi, men det är svårare än jag trodde, suget sätter in så snabbt och det är högst irriterande. Jag får försöka sysselsätta mig med något. Nån som har bra tips?

Mycket bättre!

Det var en oerhörd skillnad den här gången, som natt och dag. Visst blev det någon liten miss idag med, men i det stora hela klarade jag det bra, och viktigast av allt så var jag på mycket bättre humör. Detta fast maten blev sen idag med. Vi åt väl kl 15 istället för 13, men tack vare alla provsmakningar så stod vi oss rätt bra fram tills dess.

Det är verkligen inte mat för petiga det här vill jag lova. Och med petiga menar jag såna som inte äter allt, som jag. Gert Klötzke, som varit våran lärare i det här momentet (vilt), visste om att jag inte är tjejen som smaskar i mig en blodig biff och därför tyckte han det var extra roligt att sätta mig att göra råbiff.. men det var intressant och inte alls så äckligt som det låter. Faktiskt inte äckligt alls. I övrigt har vi smakat renrullader, viltkorv, rådjursstek, älgkalvsstek, hare i blodsås.. ja, det blev lite av varje faktiskt. Även om det varit roligt så känner jag att det räcker med kött ett tag och jag är glad att det är dags för desserter nästa vecka. Det kommer bli grymt.


Inte motiverad

Jag känner inte direkt en stor glädje inför att gå till restaurangköket idag, men jag har ändå bestämt mig för att göra mitt allra bästa idag, ta hjälp från de i min grupp så det inte blir några fler misstag. Iallafall inte så stora misstag som jag gjorde igår. Jag är inte den enda som kommer ha det tufft idag, flera av mina vänner skriver stor tenta idag och jag håller tummarna för dem alla. Stor tentafest ikväll också, men jag misstänker att jag inte kommer ha ork att vara med. Frukosten idag blev inget speciellt, yoghurt blandat med lite vaniljkesella, hallon, fullkornsflingor, en müslitoast med leverpastej, keso, sallad och zucchini.

Idag ska vi visst få lunch vid ett och jag hoppas det stämmer, men för säkerhets skull ska jag köpa en frukt så jag är förberedd om det skulle bli sent. Solen strålar idag men det känns ju lite tråkigt att jag måste vara inomhus hela dagen och inte kunna njuta av det fina vädret.. men våren är ju på väg och förhoppningsvis kommer det många fina dagar framöver. Ha en bra dag allihop så hörs vi ikväll, förhoppningsvis i ett mer muntert inlägg än det blev igår.

Tyvärr

Idag blir det ingen middagsblogg och inte ens ett positivt inlägg. Jag har varit i köket hela dagen och inte EN enda sak gjorde jag rätt. Självförtroendet är på botten och just nu känns det som att jag är helt fel ute. Jag vet att jag är hård mot mig själv som aldrig jobbat i ett restaurangkök, och jag vet att det alltid är så här i början innan man lärt sig lite mer.. men den här dagen var hemsk. Dels på grund av alla misslyckanden, men jag misstänker att en av anledningarna till att det gick så dåligt var för att jag inte åt mellan 7 och 16. Jag trodde vi skulle få lunch, men så funkar det visst inte riktigt. Inte alla gånger. Vissa kanske klarar det, men jag blir darrig bara det gått en halvtimme längre än det brukar mellan måltiderna.

Så ja, kaos. Jag skulle helst av allt vilja stanna hemma imorgon och slippa mer förödmjukelse, men det vore att ge upp och det tänker jag inte. Jag får vara ledsen, arg och besviken ikväll så går jag tillbaks imorgon och tar nya tag. Rom byggdes inte på en dag. Och det kommer definitivt inte avgöras på en dag om jag kan laga mat eller inte. Jag vet ju inte förrän jag har gett det ett ordentligt försök. Plus att det bara är imorgon kvar på denna köksdel, tack och lov.

Alpmüsli med hallon och äpple

Idag blev det alpmüsli igen, men igår när jag gjorde grynblandningen (havregryn+sojamjölk) så hade jag också i ett hackat torkat fikon, lite hackade mandlar, kanel och en nypa salt. Det gav helt klart mer smak till blandningen. Serverade som vanligt med yoghurt och sen också med hackat äpple, hallon och ringlade lite honung över. Till åt jag en fröig-halva med leverpastej, keso, sallad och zucchiniskivor. Grymt god frukost och en bra uppladdning inför en lång dag som väntar. Idag gör vi premiär i köket, så nu blir det andra bullar! Nervös är jag, och det hela började inte bra då jag fick min kockrock i strl 52 och jag hade beställt 46.. jag ska få en ny, men jag får ha den här stora tills vidare. Kockklänning kanske blir den nya grejen :)




Hyllning till dadeln

Ärligt talat, finns det något mer fantastisk än dadeln? En frukt, naturligt söt och godare än det godaste godis. Jag är oändligt tacksam till vem det än var som fick mig att upptäcka denna pärla, men den har förgyllt mitt liv i flera år och numera är det en standardvara i mitt kylskåp. Tyvärr har jag den senaste tiden fått hem torra dadlar som inte alls smakade som de ska. Men idag såg jag det. De hade ett nytt märke på Ica idag och jag vågade mig på ett nytt inköp. Och ja, de var helt fantastiska. Krämiga, söta, ja, alldeles alldeles...underbara. Ni ser ju själva på bilden. Inte provat än? Jag tror det är dags.


Ugnspannkaka med lammskav och morot

Ja, jag vet. Jag är knäpp. Men det är inte så mycket jag kan göra åt den saken, förutom att överföra det till mina måltider. Jag hade kvar en del skav från i lördags och jag ville inte göra nån vanlig skavgryta den här gången heller och ja, så dök ett ugnspannkakesug upp från ingenstans, så det blev en liten mix and match.

Ja faktiskt, det matchade alldeles utmärkt. Jag gjorde alltså en pannkakssmet på 2 dl dinkelsikt, 1 dl grahamsmjöl, 6 dl sojamjölk, 3 ägg och ½ tsk salt som enligt receptet skulle vara för 4 personer. Sen hällde jag i grovriven morot och lammskaven som det också var champinjoner i, och bakade i ugnen i 15 minuter på 225 grader. Till gjorde jag min smaskiga pepparrotssås, av kesella, yoghurt, färskriven pepparrot, örtsalt och peppar. För att balansera lite hade jag också med en klick rönnbärsgelé och ja, det var faktiskt riktigt gott! Tänk att mina galna idéer faktiskt fungerar ibland.




Mer dinkel

Gjorde frukost på dinkelkorn idag med, men eftersom yoghurten var slut så blandade jag förutom vaniljkesella i lite keso, det blev en riktigt bra kombo det med. Serverade med hallon, mango, mandelhack och en müslitoast med messmör, prästost, sallad och tomat. Känner mig något trött och sliten idag, men jag hoppas det ger med sig. Ingen sol idag, men det är väl bra med kontraster antar jag. Se där, lite positiv trots allt. Idag börjar alltså den nya kursen, gastronomins grunder. Nu börjar det roliga!




Den dåliga bananen


Jag håller med apan på reklamen, don't eat my bananas. Fast jag tycker inte apan ska äta den heller så länge den kommer från de odlingar vars bananer går till försäljning världen över. Ja, såvida det inte är ekologiska bananodlingar förstås.

Under tiden vi höll på med S.M.A.R.T.-arbetet så fick vi vid flera tillfällen höra om bananer och om hur produktionen fungerar. Visste ni förresten att svenskarna åt mest bananer i Europa mellan 1997 och 2002? Det är tyvärr ganska självklart att större delen av dem inte var ekologiska. Bananodlingarna besprutas hårt och detta medan de stackare som arbetar där är på plats. Detta leder såklart till sjukdomar och allmän ohälsa bland arbetarna. Även skog, mark och vattendrag förgiftas kraftigt. Då jag fått veta allt det här så har jag verkligen ingen lust att köpa de vanliga bananerna längre.

Däremot kommer jag köpa de ekologiska när längtan efter banan blir för stor, och någon ekonomisk kris kommer jag inte råka ut för direkt då ekologiska bananer bara kostar 4 kr mer per kilo. Ett pris jag mer än gärna betalar. Frågan är varför jag inte fått upp ögonen för det förrän nu. Jag brukar handla ekologiskt när jag tycker det är ekonomiskt hållbart, men jag har nog dragit mig för de ekologiska då de säljs i en större mängd och jag är ingen storförbrukare av banan.

En av grupperna hade vid redovisningstillfället också ett blindtest där vi fick smaka på vanlig och ekologisk banan. Majoriteten tyckte att den ekologiska var godare. Det är nog lätt att blunda för det som sker tusentals mil bort, men jag hoppas och tror att vi är på väg mot ett samhälle med mycket mer öppna och vaksamma ögon.

Krämig avokadopasta med strimlad kalkon

När man har såna här rester man måste bli av med så skulle jag gärna äta rester varje dag. Eller ja, sånt som håller på att bli dåligt iallafall, rester kanske det inte är. Men en halv avokado och kalkonpålägg som det började bli varningsstämpel på fick jag lov att kasta ihop något av. Guacamole (avokado, hackad chili, pressad vitlök, kesella, limesaft, salt och peppar) är gott, pasta är gott och varför inte slå ihop det hela? Riven morot, strimlad zucchini, hackad tomat, sallad, den strimlade kalkonen och en klick keso fick göra pastan sällskap, men tomaten, salladen och keson la jag till i efterhand, jag hade lite för bråttom med att fota :)

Resultatet blev hur som helst väldigt gott och jag är mätt och belåten. Solen har varit närvarande hela dagen och även då det var dags för middagsbilden så det blev ett härligt ljus som man inte alltför ofta är förunnad. Förutom stök i köket har det blivit tvättning, städning av mitt rum och jag har dessutom en renbäddad säng. Finns det något härligare än att krypa ner mellan rena, tvättmedelsdoftande lakan?


Vaniljdinkel med mango och sharonfrukt

Jag började faktiskt dagen med en joggingtur igen, men det är så svårt att motstå när det återigen är blå himmel och solsken, vi är inte direkt bortskämda med det här. När jag sen skulle göra frukost så hade jag ett tips från Lina i bakhuvudet som jag velat prova sen ett tag.

Jag kokade dinkelkorn som jag sedan blandade med vanlig yoghurt och lite vaniljkesella. Till det hade jag mango, sharonfrukt, en blandning med torkade mörka bär (blåbär, körsbär, tranbär) och hackade nötter. Det blev också en fullkornsmacka med keso, kalkonskinka, sallad, groddar och tomat. Mycket gott måste jag säga, så hädanefter ska jag se till att ha lite färdigkokt dinkel i kylen. Det är ju för övrigt ett väldigt bra tips för alla gryn som tar lång tid att koka, så är ett hälosamt tillbehör till lunch eller middag aldrig långt borta.




Go Ranjit!

Har just tittat på Robinson där en kompis från Restauranghögskolan deltar, verkligen sjukt roligt att se honom på tv! :) Hittills har han ju klarat sig bra och han har förmodligen en väldigt bra chans att komma långt i tävlingen då han inte är någon som tar stor plats och irriterar de andra. Jag tror kanske inte han vinner, men med tanke på hur mager han var då han kom hem så har han nog varit kvar ett bra tag.

Lite roligt var att en av de som var med och tittade nu skickade en fråga till 118100 som löd: vem vinner robinson 2009? Svaret blev: "Det är ännu inte klart vem som vinner robinson 2009, men 118100 har lite insider information och Linda Isaksson kommer med största sannolikhet vara kvar till slutet". Kul att de har lite humor :)

Ranjit Roy

Tack igen Grey's

Som vanligt hittar jag skön musik i avsnitten av Grey's anatomy. Den här gången var det kanadensiske Royal Wood jag fastnade för. Som vanligt är det en artist som knappt går att hitta på nätet, men en låt fick jag tag i och även om det inte var den rätta så var den riktigt bra den med. Hoppas även ni får tag i "Juliet" och kan njuta av den denna lördagskväll. Ett tips är annars att han finns på my space, dit kommer ni om ni klickar här.


Crêpes med lammskav och pepparrotskräm

Nej, jag har inte nallat från spritskåpet, jag råkar bara vara lite extra galen idag. Det är lite tröttsamt att alltid göra skavgryta så nu ville jag se hur kombinationen pannkaka, lammskav, champinjoner, rödbeta, zucchini och pepparrotskräm blev. Stekte pannkakorna tidigare idag, grundreceptet lånade jag från Nlife, men eftersom vi bara hade vetemjöl hemma så blandade jag ut det lite med fullkornsdinkelmjöl.

Till själva fyllningen stekte jag först lammskav tillsammans med champinjoner i bitar, kryddade med viltkrydda, svartpeppar och soja. Jag kokade en rödbeta ett tag innan jag rev den grovt på rivjärn. Sedan skar jag zucchini i tunna remsor och gjorde pepparrotskräm på riven färsk pepprrot, kesella, yoghurt, örtsalt och nymalen svartpeppar. Sedan fyllde jag bara pannkakorna med lite av varje, rullade ihop och toppade med lite riven ost och skjutsade sen in dem i ugnen i ca 10 minuter. Pepparroten funkade så fruktansvärt bra med lammskavet, en klockren kombination! Det kommer jag testa fler gånger, kanske i någon annan version då även om denna var riktigt bra.




Fruktomelett med vaniljkesella och nötter

Jag ska hädanefter alltid gå efter känslan och aldrig bestämma att jag ska äta något bara för att. Åtminstone inte när det kommer till helgfrukosten som för mig är mer helig än något annat. Idag kom jag på att jag skulle göra en omelett som jag skulle ha frukt i och äta med vaniljkesellan jag har hemma. Började dock dagen med en joggingtur, sen en härlig dusch och ja, jag hade av nån anledning bestämt mig för att jag ville ha kiwi i omeletten och det hade jag inte hemma. Så handla gjorde jag och sen, äntligen, skred jag till verket.

Blandade 2 ägg med en skvätt sojamjölk, kanel och linfrön och hällde allt i en stor och het stekpanna. Ganska snabbt hällde jag på frukten som var hackad kiwi, sharonfrukt och mango, för att det skulle gotta in sig ordentligt i äggsmeten.
När det var klart toppade jag alltså med vaniljkesella och dessutom hackade hasselnötter och tro mig, det var ren och skär njutning. Perfekt lördagsfrukost! Solen strålar ute idag också, det är närmare nollgradigt och humöret är på topp. Sköna sköna helg!




Hjortronkaka

Jag lägger ju sällan ut några recept här, man skulle kunna påstå att de är ytterst sällsynta. Detta beror allra mest på att jag nästan alltid inspireras under tiden jag lagar maten och således kastar jag i saker från höger och vänster och tänker inte alltid på hur mycket jag har i av allt, vilket skulle innebära att inget recept skulle göra måltiden rätta..eller vad jag ska säga.. men ni kanske förstår. Om det nu skulle önskas recept får ni givetvis säga till så ska jag göra mitt bästa för att memorera det hela :)

Hur som helst. I sällsynta fall händer det ju att jag slänger in ett recept och i det här fallet, när det gäller denna goda kaka, så ville jag dela med mig av det. Inte svårt, inga krångliga ingredienser och ett mycket trevligt resultat, så här kommer receptet på den fantastiska hjortronkaka vi bakade idag.



Ingredienser för själva kakan:

  • 2 st ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl vatten eller Lapponia
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grovhackade valnötter
  • 1 dl rapsolja
  • 2-3 dl hjortron
Ingredienser för topping:

  • 1 dl hjortron
  • Vatten eller Lapponia
  • ca 2 msk socker
Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra en form och blanda lite socker och kanel och "bröa" en form, ex springform, med det.
3. Vispa äggen pösiga tillsammans med sockret. Tillsätt valnötterna och rapsoljan. Blanda bakpulver, bikarbonat, kanel och salt med mjölet och rör ner i smeten.
4. Blanda hjortronen med vatten eller Lapponia. Använder du vatten, tillsätt även någon matsked socker. Mosa hjortronen något för att få ut smakerna ordentligt.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
6. Koka 1 dl hjortron med vatten eller Lapponia, i båda fallen behövs socker för konsistensen och för att hjortronen inte ska uppfattas som för sura. Koka i någon minut tills sockret löst sig ordentligt. Bred ut toppingen över kakan och garnera gärna med några färska hjortron. Servera med kesella vanilj eller vaniljglass.

Det här är vad jag minns av hur vi gjorde kakan idag, det blev lite ändringar under bakandets gång, men det borde stämma :) Lapponia är en hjortronlikör som finns på systemet, men som sagt fungerar det lika bra med vatten. Hoppas ni provar för den var verkligen otroligt god!


Laxfilé med ugnsbakade rotfrukter

Det fick bli något av en fredagsklassiker idag, eller ja.. det brukade vara en fredagsklassiker, nu på senare tid har det ofta blivit något annat, speciellt som jag tränar på fredagarna numera och behöver nåt snabbt när jag kommer hem. Idag gjorde jag ett undantag alltså och stekte en laxfilé i ugn kryddad med citronsaft, citroncest, havssalt och nymalen svartpeppar. Till gjorde jag vanlig potatis, rödbeta och rödlök i ugn, kryddade med havssalt, svartpeppar och avokadoolja. Gjorde också en sås på yoghurt, kesella, citronsaft, basilika, örtsalt och svartpeppar. Som alltid också en grönsallad, nu med tomat och dadelbalsamvinäger. God middag helt enkelt, blir sällan misslyckat.

Jag är dock kinkig på laxen och faktum är att jag inte ens tyckte om lax förrän jag tillagade den själv efter recept för några år sen. När den blir så där saftig så den bara faller isär så är den som bäst. Det finns flera sätt att få till det, men jag brukar oftast köra på känn och idag blev det ca 7-8 minuter i 225 grader. Annars är nog det bästa sättet en helt tinad filé som man lägger i folie och gör ett tätt paket av. In i ugnen på 120 grader i 20 minuter och jag lovar, den blir perfekt.


Middagen i ugnen

Sådär, då var träningen avklarad för dagen och min goda middag står och gottar till sig i ugnen för fullt. Skön fredagskänsla idag och ett oerhört bra slut på den här kursen. Redovisningen gick strålande och jag är jättenöjd, även om jag nu är helt slut både psykiskt och fysiskt. Det blir en skön helg med en hel del roligt. Till exempel är det ju Robinson-premiären imorgon där en vän till mig och de jag bor med deltar. Vi har förstås inte fått veta något alls om hur det gått, då får han betala dyrt, så nu blir det väldigt spännande att se hur det faktiskt gått för honom!

Senaste avsnitten av Grey's anatomy och Hell's kitchen är snart tillgängliga i en dator nära mig, så nu saknas bara att middagen står rykande varm framför mig. Nåja, ljummen, jag ska ju fota också :) Som en liten teaser kommer här foton från dagens matlagning på campus. Enjoy!


Renstek med potatismos? och trattkantareller.

Renskav

Hälleflundra har jag för mig, suuupergod!

Våran lammstek med rosmarinsky, ugnsbakad potatis och polkabetor, rostade pinjenötter och getostkräm.

Småfirrar av nåt slag :)

Våran dessert, hjortronkaka med vaniljkesella.


Äppelgröt med rostad kokos

Mycket äpple blir det nu, men de jag har är stora som jag vet inte vad, så det är bara att gnaga i sig. Äppelbitar fick koka med i gröten idag, tillsammans med linfrön och ett hackat torkat fikon. På gröten hade jag mer äppelbitar och så rostade jag lite kokos som kanske kunde bidra med lite semesterkänsla (helg), men till min stora besvikelse kände jag inte mycket av smaken så antingen får jag rosta dem mer nästa gång eller helt enkelt ha en större mängd. Hur som helst, en müslitoast med messmör, prästost, ruccola, groddar och tomat till. Kombinationen messmör och ost är kanon måste jag säga!

Idag är sista dagen på kursen och vi avslutar vårat grupparbete om S.M.A.R.T.-mat. Vi ska laga till bland annat lamm idag och bilder hoppas jag kunna dela med mig av senare. Ha en bra dag alla!




Going international

Shit va kul! Jag skickade in ett av mina recept till den fenomenala sida jag tipsade er om tidigare, Tastespotting, och nu har de godkänt det! Ni kan kolla in min sida här. Jag vet inte vilka kriterier de har, men min grötblandning var tydligen inte nåt de uppskattade, så jag får väl hålla mig till att skicka in lunch- och middagskreationer. Men kul hur som helst!

Min stora svaghet, del 2

Så tog vi en sväng på en fantastisk liten gourmetbutik i stan, Duå. Det första som mina alltid så uppmärksamma chokladantenner gav stort utslag på var de härliga chokladpralinerna som fanns att skåda under glasdisken. Förvisso var de svåra för någon att missa med de färgerna, och jag misstänker att det finns en poäng med att de ligger så nära ingången till butiken ;) Jag är som sagt en sucker för choklad så där stod jag med dregel i mungipan bra länge innan jag insåg att det fanns mer att upptäcka.







Nu kan det hända att jag fokuserade lite väl mycket på mitt stora intresse som är små prylar och roliga goda tillbehör, ni ser ju chokladen, vinägern, marmeladerna, den söta stjärnpastan, de trevliga risottoblandningarna och ja.. att nämnas i övrigt och som jag inte borde glömt att fota är att de även säljer mycket fint kött och de har ett stort utbud av ostar, vilka till en stor del, som man också kunde känna tydligt på doften, var vällagrade. Jag är osäker på möjligheterna att äta där, men är det möjligt så blir det ett besök snart, bestämde vi oss för i gruppen idag. Många trevliga upptäckter på kort tid, och blir det inte en måltid där så blir det åtminstone en provning variant större av chokladpralinerna ;)

Min stora svaghet

Delikatessbutiker, hälsokostbutiker, butiker med ekologiska produkter, en blandning av de alla.. ja, ni förstår. I och med vårat grupparbete så fick jag upp ögonen för två fantastiska butiker i Umeå. Dels har vi Meretes, som tyvärr ligger långt bort (ja, mätt med mina korta ben) från centrala stan, men som med sitt fina ekologiska utbud kommer få mig som stamkund, i den mån studiebidraget tillåter förstås. Många bilder blev det så ni får hålla till godo med vissa av dem i miniatyrformat.







Alla livsmedel hos Meretes är ekologiska och hyllorna är överfyllda av mitt favoritmärke Saltå Kvarn, vilket gjorde mig helt överlycklig. Det fanns sojaprodukter, torkad frukt, lösvikts-thé, nötter, fruktdrycker, marmelader, frukt, grönsaker, rotfrukter, bröd från lokala bagerier (det var alldeles varmt och nybakat när vi var där, mm) och ja, massor med roliga, intressant och goda produkter. Hon hade choklad också som ni ser, bland annat alltså Green & Blacks, men min fråga är vad det är för choklad jag har på bilden? Jag har sett alla andra sorter tidigare, men inte denna. Någon som testat den?

Fortsättning följer..

Matig macka med ajvar relish-kyckling och avokado

Visst kan man fota luncherna även om man inte äter hemma, det är bara det att jag alltid glömmer kameran hemma, eller så ser det rent oaptitligt ut hur man än fotar när maten simmar omkring i plastlåda. Idag gjorde jag dock en så god lunch och hade dessutom med kameran i studiesyfte så här är den nu, i all sin prakt (?). Min kycklingmacka med grillad kyckling som jag blandade med kesella och ajvar relish hemma, en halv avokado, blandsallad och champinjonskivor. Mycket gott!


Ugnsstekt rödspätta med citron- & persiljesås och rostad mandel

Dags för fisk igen och denna gång rödspätta med friska citronsmaker. Ugnsstekte rödspättan, kryddad med havssalt, nymalen svartpeppar och citroncest. Till gjorde jag en härligt grön sås av citronsaft, vitlök, persilja, avokadoolja, havssalt och nymalen svartpeppar. Som tillbehör fick det bli potatis- och morotsmos med broccoli och även en blandsallad med zucchini och lagrad balsamvinäger, som dock inte är med på bild. Riktigt gott var det, med rena fina smaker och trevligt med lite krisp från nötterna i en annars ganska så lättuggad måltid. När vitfisk kan smaka så här gott så undrar jag varför jag inte äter det oftare.




Havre- & allbrangröt med keso och varma äpplen

Idag freestylade jag lite och blandade havre/quinoa-blandningen med lite allbran plus-flingor. I hade jag också linfrön och ett hackat torkat fikon och precis innan jag skulle koka allt så fick jag för mig att hälla i en skvätt fun light appear (med äpple- och päronsmak), då jag skulle ha varma äppelbitar på gröten. Jag vet inte vad jag tänkte, men mycket äppelsmaker blev det. Verkligen inte mig emot då jag älskar äpple! Värmde alltså små äppelbitar tillsammans med kanel och ingefära i micron, toppade gröten med keso och denna röra. Äppelbitarna blev precis lagom, inte för mjuka och inte för hårda. Det  blev helt klart lite äppelmossmak på det hela. Serverade med sojamjölk och några hackade cashewnötter fick vara med också, men de fick jag inte med på bild. Riktigt gott iallafall, både med allbran-flingorna och äppelsmaksexplosionen :)





Fruktsallad med keso och yoghurt

Vilken lång lång dag det blev idag. Först promenad in till stan där jag och de andra som jobbar med S.M.A.R.T.-mat grupparbetet besökte lite olika ställen för att få information till arbetet. Vi ska dit imorgon igen och då tar jag med kameran så ska ni få se vilka fantastiska små butiker vi har här, som jag inte ens känt till tidigare. Hur som helst så blev det massor med promenerande och alldeles för sen lunch för mig, som är väldigt noga med mina mattider. Detta för att jag dels blir som ett kolli om jag inte får äta regelbundet och dels för att jag blir ilsk som ett bi. Det var precis det som hände. Inte så lyckat när vi var tvungna att vara produktiva idag.

Jag trodde aldrig dagen skulle ta slut, men här sitter jag nu och har nyss ätit mitt kvällsmål som idag faktiskt inte blev en smoothie, utan en fruktsallad med keso, yoghurt, sharonfrukt, äpple, mango (som inte är med på bild då jag kom på att jag skulle ha det i efterhand) , hackade mandlar, hackat torkat fikon, gojibär, kanel och ingefära. Till drack jag en kopp med rooibusthé med smak av blåbärsmuffins, det är den godaste thésorten jag vet. Jag fick även njuta av det senaste avsnittet av house samtidigt, så nu är jag någorlunda i harmoni med mig själv igen. Jag vet att det är lite tråkigt när det inte blir någon lunch eller middag, men jag ska försöka gottgöra det imorgon med åtminstone middag. Så här är livet ibland för en hårt arbetande student :)


Fruktyoghurt med äpple, müsli och nötter

Äntligen skiner solen! Det är klarblå himmel och gnistrande solstrålar letar sig in i rummen, det får mig genast på så bra humör. Det bästa av allt är att jag ska gå in till stan nu på morgonen, förhoppningsvis ger det mig både ett stort leende på läpparna och en stor dos av välbehövlig D-vitamin.

Igår slog det mig att jag ville äta egen fruktyoghurt till frukost idag, men med tanke på att jag inte bor själv här så är inte ljudet av en mixer så populärt kl 7 på morgonen så jag gjorde den igår innan jag la mig och ställde in i kylen inplastad. Jag mixade bara naturell yoghurt med fryst mango och hallon. Idag smaksatte jag den med lite vaniljsocker, vilket blev alldeles lagom. För mig som har lite svårt för de söta fruktyoghurtar som finns att köpa färdiga så är det här perfekt. Jag toppade det hela med hackat jona gold-äpple, änglamarks fruktmüsli, hackade hasselnötter och gojibär + kanel och ingefära som alltid. Jag älskade att yoghurten blev härligt rosa, som är min absoluta favoritfärg, det såg verkligen inbjudande ut. Till yoghurten åt jag en skiva müslibröd med keso, kalkonskinka, sallad, tomat och groddar. Ja, det blir lite mack-berg men det är ju så gott med allt så jag kan inte låta bli :)




Kaos

Vissa hatar måndagar. Vissa hatar andra dagar i veckan. Jag hatar dåliga dagar. Och det spelar ingen roll vilken dag i veckan det är, för är den dålig, ja då är den dålig. Som idag. Först var jag trött och helt orkeslös under grupparbetet idag, förmodligen inte uppskattat av de andra gruppmedlemmarna. Sen skulle jag på träning, äntligen tänkte jag, nu ska jag koppla bort och bara vara. Men nu hade jag lyckats med den olyckliga kombinationen halkigt material mot halkigt material, vilket resulterade i att min träningstopp valde att glida upp hela tiden när jag sprang på löpbandet. Efter 20 minuters halka upp - dra ner, halka upp - dra ner så gav jag upp och gick resten. För att göra det hela lite värre så drabbades jag av en konstig yrsel innan och under coren, som gick över till slut som tur var.

Japp, men hungrig och trött var jag, och handla innan middagen behövde jag göra. Hade tagit med mig allt till snabbkassan och skulle betala.. var är min plånbok? Den var borta, helt enkelt. Höll på att få panik, men insåg att det inte fanns så mycket att göra förutom att leta där jag var sist. Så tillbaks till träningslokalerna och där, under en bänk i omklädningsrummet låg den. Tur i oturen! Handlade min mat, och till slut kom jag hem och fick den goda middag jag längtat efter.

Kycklingrulle. I den hade jag en hög av den ugnsgrillade kycklingen från i lördags, blandsallad, alfaalfagroddar, tärnad zucchini, champinjon, tomat och avokado, lite riven gouda/mozzarellaost och en sås på kesella, vatten och mango chutney. Rullade in det hela i ett tunnbröd och så gudomligt gott det var efter allt elände. Gott hade det nog varit oavsett, men ni kanske förstår :) Avokadon är inte med på bilden, för mitt i hungerstressen så glömde jag den till en början, men en kycklingrulle utan avokado är som julafton utan glögg, så det ordnade jag snabbt.





Superprotiengröt med kanel- & ingefärapäron

Idag gjorde jag en lite annorlunda version av min proteingröt. Jag blandade ner ett ägg med havregryn, någon matsked keso, linfrön, kanel, nyriven muskot, en hackad dadel, 1,5 dl vatten och ½ dl sojamjölk. Kokade upp det och serverade med päronskivor som jag mikrade på hög effekt tillsammans med kanel och ingefära, så de blev alldeles mjuka och härliga. Hade dessutom hackade hasselnötter och sojamjölk till. Jag som alltid har frukt på min gröt har inte ens kommit på tanken att man kan värma frukten på det viset, det blir ju verkligen jättegott! Äpple måste funka väldigt bra det med.




Eko-frågor

Nu är det så här att vi har ett grupparbete nu, som jag tidigare nämnt, om den så kallade S.M.A.R.T.-maten. Det handlar mycket om ekologiskt och KRAV-märkt så nu vänder jag mig till er läsare, och jag skulle bli väldigt glad om jag kunde få veta hur just DU ser på ekologiska och KRAV-märkta produkter och hur ofta du köper såna produkter? Det blir kanske inte statistiskt hållbart, men det ger en viss uppfattning iallafall :)


Tonfiskröra med bovete

Snabbt och enkelt till middag eftersom jag kom direkt från träningen. Jag hade kvar tonfisk sen tidigare och var ändå tvungen göra nånting av den, då jag verkligen ogillar att slänga mat, och jag har inte råd med det heller för den delen. Hur som helst så blandade jag tonfisken med skivad grillad paprika, kesella, mango chutney, limesås, havssalt och svartpeppar. Sedan blandade jag också i skivad rödlök och champinjon som jag stekt och även lite fryst hackad persilja. Till detta åt jag bovete vilket var riktigt längesen och det är dumt för det är väldigt gott! Broccoli blev det också till och på toppen hade jag lite hackade cashewnötter som gav rätten lite tuggmotstånd, det blir lätt bara en enda gegga av tonfiskröror. De gör sig kanske heller inte superbra på bild, men här är den iallafall.


Chai-råris med kidney- & rödbetsgryta

Jag tänkte att kan man göra kaffepasta så skulle väl théris inte vara så dumt? Jag tänkte först göra en ren indisk gryta med linser, men så kom jag på att jag hade kidneybönor hemma och rödbetor och fänkål och.. ja, det blev nånting helt annat. Kokade först upp vatten och lät en kula med chaithé koka med någon minut och hällde sedan i riset som skulle koka i 40-45 minuter. Sen strimlade jag gul lök, rödbetor och fänkål som fick steka tillsammans med gurkmeja, fänkålsfrön, kummin och senapsfrön i en stekpanna. När det hade fått gotta till sig ett tag hällde jag på krossade tomater med chilismak, en smulad buljongtärning och nymalen svartpeppar. Detta fick puttra i kanske 15-20 minuter innan jag till slut hällde på kidneybönorna och strimlad zucchini, detta för att behålla krispigheten i dem.

Och resultatet? Jättegott! Speciellt bra blev det med kesella- & yoghurtklicken med örtsalt, basilika och lime som jag hade på toppen, det blev frisk och gott och en bra kontrast till den kryddiga och heta grytan. Riset fick ingen övermäktig smak utan doftade och smakade milt av chaithéet. Det här är bland det godaste vegetariska jag gjort.




Svart quinoagröt

Idag tänkte jag testa nåt nytt, ja nytt för mig iallafall. Quinoagröt. Jag körde på svart, men roligast hade väl varit att ha en blandning av alla färgerna. Först kokade jag iallafall ½ dl quinoa i en ½ dl vatten och ½ dl sojamjölk tillsammans med salt och kanel i ca 15 minuter. Sen hade jag i hackad dadel, hackade mandlar och en ½ dl mjölk till som fick koka ihop tills det hela blev krämigt. Därefter la jag upp det i tallriken, hällde på någon matsked yoghurt, ringlade över lite honung, blandade ihop allt och serverade med bananbitar. Måste säga att det var en riktig höjdare, quinoan ger en riktigt nötig och god smak och lite mer tuggmotstånd än vanlig gröt som jag verkligen gillade. Till åt jag en wasa frukost med keso, kalkonskinka, sallad, alfaalfagroddar och röd paprika.




Kaffepasta med krämig kycklingröra

Jag var lite extra modig idag och provade något helt nytt, pasta kokat i kaffe! Valde saltå kvarns fullkornsspagetti som jag kokade i bryggt zoegaskaffe med lite salt. Till stekte jag strimlad zucchini, champinjon, rödlök och sambal oelek. Sedan hällde jag på lite havregrädde och en del av den grillade kycklingen från igår, uppskuren i mindre bitar. När allt var färdigstekt rörde jag också ner en klick kesella och kryddade det hela bara med havssalt och nymalen svartpeppar. Kaffepastan smakade verkligen mycket kaffe och jag gillade det, men alla skulle nog inte göra det. En fördel om man dricker kaffe vanligtvis skulle jag tro :) Pastan såg rolig ut också, lite som kolasnören.




Recension bloglovin'

Jag var ju ganska skeptisk till att bloglovin' skulle vara nåt för mig, men jag måste säga att det har visat sig vara en riktigt bra sajt! Istället för att klicka in på alla bloggar jag följer hela tiden så får jag helt enkelt reda på när ett nytt inlägg kommer och kan lugnt läsa dem eftersom de ramlar in. Jag följer kanske 10-12 bloggar nu, så det blir rätt rörigt annars kan jag tala om. Så för er som ännu inte upptäckt den här sidan, testa ett tag, jag lovar att ni blir nöjda! Och såklart finns ju jag där också ;)


Nya krafter

Idag tog jag igen gårdagens missade träning. Jag hade verkligen skitkul när jag var ute och sprang, jag log mot de jag mötte för jag var på så bra humör och skuttade omkring lite extra när jag hade en bra låt i mp3-spelaren. När jag sen kom till den värsta uppförsbacken på min joggingslinga så bestämde jag mig för att köra lite intervallträning så jag tog i allt vad jag hade och sprang uppför hela backen. Vilken känsla! Jag kände verkligen hur varenda muskel i kroppen spändes och hjälpte till för att ta mig så snabbt som möjligt upp för backen.

Sprang ner igen och körde en gång till och tog i ännu mer, verkligen en frihetskänsla utan dess like. Och det är ju superbra att köra lite olika hastigheter och inte köra samma lunk hela tiden, som kroppen är van vid. Det gäller att utmana. Sen när det började närma sig slutet på rundan kändes det lite snopet så jag sprang lite längre den här gången och jag hade fortfarande ork kvar när jag kom hem. Grymt skönt. Och närmare milen blev det nog idag.

Dagens frukost blev således ännu godare än vanligt, yoghurt med hallon, mango, sharonfrukt, hackat fikon, hackade hasselnötter och en liten näve fullkornsflingor. Sen blev jag grymt sugen på en äggmacka så det fick det bli, med keso, sallad, paprika och alfaalfagroddar. Mums!





I helped!

Två röster fick Malena av mig och jag är ändå glad att jag offrade de kronorna, vem vet, de kan ha varit avgörande. Men förstår ni vad det här betyder? För en gångs skull har vi chans att vinna eurovision song contest, och viktigast av allt, för en gångs skull behöver vi inte skämmas för Sveriges bidrag. Helt ärligt har jag knappt orkat se på melodifestivalen de senaste åren för det har varit så mkt.. ja, skit, om ni ursäktar. I år tyckte jag alla bidrag var jättebra (även om vissa låtar helt enkelt inte passade i sammanhanget) och det syndes ju rätt tydligt på juryns poäng som skilde sig nåt enormt.

Caroline af Ugglas fick helt klart sin välförtjänta hyllning, hon är ju fantastisk på alla sätt och vis. Två framträdanden gav mig rysningar ikväll, hennes och Malenas. Synd att Ugglas inte passar i Eurovision, men hon har ju fått ett rejält lyft ändå bland svenska folket i och med detta. Kvällens roligaste måste ha varit Måns min när han bara fick..ja, vad var det, Sveriges 6-poängare? Förlorar-minen måste man öva på innan Måns. Och kvällens klockrena var förmodligen att jurypoängen lästes upp av komiker, det var helt genialiskt. Mycket kan man säga om Mede också, men jag tycker hon har gått och blivit en superbra programledare. Perfekt är tråkigt, Mede är rolig. Ja, ibland.

Till sist.. ja, nu var jag då alldeles för trött för att orka komma på nåt mer att diskutera om kvällen. Men naturgodiset var gott, vinet superbt och nu ropar sängen på mig. Ja ja, jag kommer.


Melodifestival

Såklart så måste man titta på melodifestivalen ikväll. Jag hoppas verkligen att Malena med La voix tar hem det, för hennes låt är annorlunda och skulle ha en stor chans i Eurovision. Sen finns det ju många bra låtar i år, bästa startfältet på väldigt länge skulle jag säga. De enda jag inte riktigt gillar är Emilias och Agnes låtar. Sen är jag lite förtjust i Måns låt, fast jag har kämpat för att inte tycka om den. Men han skulle försvinna i mängden i Eurovision så jag hoppas övriga tittare tänker likadant. Jag ska för sakens skull faktiskt rösta på Malena, så jag kan gnälla med gott samvete sen om det inte blir som jag vill.

Kvällen till ära ska jag mumsa på lite gott naturgodis (givetvis upplagt i min rosa fina glasskål) , det är ju det allra bästa. Blir det något lördagsgott för er?


Hel kyckling i ugn med ugnsbakade rotfrukter

Kick ass, vilket FLIP det blev! Varför har jag inte gjort ugnsstekt kyckling förut? Billigt, enkelt och så gott. Det var ljuvligt, I tell you, ljuvligt! Först tinade jag förstås kycklingen. Därefter gjorde jag en blandning av flytande smör, rosmarin och pressad vitlöksklyfta. Denna blandningen tryckte jag in i små jack jag hade gjort lite varstans på kycklingen. När detta var klart kryddade jag även med havssalt och nymalen svartpeppar. Sen var det bara att slänga in den i ugnen i ca 1,5 timme på 175 grader.

Under tiden förberedde jag klyftad potatis, morot och lök och något förkokt rödbeta, de tar ju lite längre tid på sig att mjukna än potatis. När det var 25 minuter kvar på kycklingen skjutsade jag in rotfrukterna kryddade med rosmarin, svartpeppar, havssalt och rapsolja. Till sist var kycklingen färdig och köttet verkligen bara föll av benen, det var så mört och saftigt. Visst är det lite slibbigt och kladdigt att ta isär allt, men jag tyckte faktiskt mest det var ganska roligt :) och nu vet jag lite bättre var allt bra kött på kycklingen sitter, det är inte ofta man tänker på var kycklingfilén är "hämtad" ifrån när man köper den färdig på påse.

Innan jag började med styckningen så hällde jag ur skyn som blev av själva ugnsstekningen i en kastrull, hällde i lite havrematgrädde, maizena (utblandat med vatten innan), buljongtärning och lite fryst hackad persilja. Detta fick koka upp och det blev alldeles lagomt tjockt. Sen valde jag ut några fina kycklingbitar, la upp rotfrukterna och hällde över lite sås. Till åt jag en sallad med blandsallad, tomat, champinjon, alfaalfagroddar och dadelbalsamvinäger. Så här gott har jag inte ätit på år och dar. Ni måste verkligen prova nån gång, det är värt det!





Flip eller flop?

Efter en två-timmars promenad är det nu dags att ta tag i den något förberedda middagen. Jag ska för första gången göra en hel kyckling i ugn, det ska bli spännande! Har tagit lite olika tips från några olika recept så slutresultatet kan ju bli intressant. Nu ska jag ta mig ett glas italienskt vin i väntan på att ugnen blir tillräckligt varm, sen ska jag sätta igång med tillbehören. En skön lördagskväll kräver också sin sköna musik, och jag tycker ni ska ta hem denna ljuvliga låt "These quiet times" med gruppen Shady Bard. Den ger en riktigt bra lördagskänsla. Vi hörs snart igen!


Shady Bard. Indie när den är som bäst.

Amerikanska pannkakor & keso med frukt och nötter

Inte jättelyckad frukost/brunch idag, men den vart god i slutändan vilket är huvudsaken. Gjorde alltså amerikanska pannkakor och hade förutom de vanliga ingredienserna i hallon och hackade hasselnötter. Till hackade jag sharonfrukt och mer hasselnötter som jag blandade med keso, kanel och lite honung. Problemet var när jag skulle steka pannkakorna och hallonen visade sig vara lite stora för att få en jämn stekyta, de blev som stora klumpar i pannkakorna. Så nästa gång ska jag mosa ner dem ordentligt. Det är ju kul att göra nåt lite roligare på helgen iallafall, även om det jag annars brukar äta är riktigt gott det med..men variation är bra, och man tröttnar inte så fort. Frukostarna ska jag helt klart bli bättre på att variera, för svårt är det egentligen inte, det gäller bara att vara öppen för nya förslag och ha lite fantasi så ska det gå :)




Tonfiskstoastisar med mango chutney

Enkelt och gott, varma mackor! Svängde ihop en halv tonfiskburk med kesella, mango chutney, körsbärstomater, strimlad zucchini, champinjon, havssalt och svartpeppar. Toppade med prästost och stark paprikakrydda. Körde dem sen i ugnen i ca 10 minuter på 200 grader, tills osten hade smält. Till åt jag en sallad med blandsallad, röd paprika, gröna skivade oliver, strimlad zucchini och dadelbalsamvinäger. Riktigt god middag som jag inte kan förstå att jag gjort tidigare, men det blir det helt klart igen. Prästost har en bra smak som passade väldigt bra till. Prova helt enkelt :)






Fruktig quinoasallad med dinkelbiff

Lunchen idag blev något jag längtat lite efter, en sallad med fräsch frukt i. Jag hade ju blodgrape hemma så jag utgick ifrån den lite. Skar ut klyftorna och kramade ur juicen i en skål, som jag sen blandade med lite kesella. Som grund hade jag blandad sallad och svart quinoa. Sen stekte jag strimlor av zucchini i avokadoolja med lite havssalt. Skivade en champinjon, en halv avokado och tärnade den uppvärmda dinkelbiffen (nutana). Allt detta fick trängas på tallriken med salladen och quinoan och som avslutning ringlade jag över grape- & keselladressingen. Det var en perfekt blandning av friskt, sött och salt. Det var en riktig höjdare med stekt zucchini istället för att bara ha rå, smaken blir en helt annan och det blir lite roligare konsistens med härligt crunch kvar i mitten. Grape är för mig en lite bortglömd frukt, men nu kommer jag helt klart använda den oftare.




En repris

Jamen, jag kan ju inte hjälpa det, jag var tvungen att göra alpmüsli igen (som jag nu fått lära mig att det heter :) ) och denna gång blandade jag ner lite kanel i röran också kvällen innan. På idag hade jag filéade grapefruktbitar, torkat hackat fikon och hackade mandlar. Yoghurt och honung till förstås och ett runt sesamknäcke med prästost och tomat. Bra start på dagen och nu ska jag se om jag kan trycka in en sista mängd information innan det är dags att skriva tenta. Ha en bra dag!




Fajitakryddad tilapia med kesellapasta

Jag är riktigt nöjd över att det börjar gå mot ljusare tider nu. Idag var första gången i år jag kunnat ta kort på min middag i dagsljus, även om det kanske hade kunnat vara lite ljusare ändå. Men hellre lite dagsljus än hemskt lampljus, det förstör alla färger tycker jag. Hur som helst. Dagens middag blev alltså tilapiafilé kryddad med fajitakrydda, limesaft och avokadoolja. Fisken skar jag i små kuber och rörde ner dem i kryddblandningen och stekte dem sedan tillsammans med skivad rödlök.

Till det kokade jag saltå kvarns fullkornspastaskruvar och när de var klara blandade jag ner en kesellasås kryddad med lite fajitakrydda, limesaft, svartpeppar och basilika. I röran hade jag också lite skivad grillad paprika. Rev lite morot som också fick vara med i blandningen, rörde om och serverade sedan med fisken och löken ovanpå. Salladen känns nästan onödig att nämna numera, jag är utan tvivel helt beroende av den :) Annorlunda smaker iallafall, men de passade riktigt bra ihop måste jag säga!


Indiskinspirerad lins- & risrätt

Idag tog jag inspiration från ett recept jag hittade via Tastespotting, med lite indisk touch, även om slutversionen kanske inte innehöll så många indiska kryddor. Jag kokade parboiled/rött råris tillsammans med gröna linser och samtidigt stekte jag finstrimlad ingefära och morot tillsammans med schezuanpeppar, curry, sambal oelek och fänkålsfrön. När linser och ris sen var klart så blandade jag ner det tillsammans med stekta och blandade runt för att verkligen få med alla smaker ordentligt. Jag blandade även i hackade salladsblad och tomat och en klick kesella. Pricken över i:et fick bli några rostade cashewnötter. Gott, men lite väl starkt så jag får se upp med kryddningen nästa gång.


Jag är kär

Och jag tror det här kan vara en livslång kärlek. Dagens frukost alltså. Jag har Molly att tacka för den här fantastiska upptäckten, så stort stort tack! Jag gjorde det som hon tipsade om för någon dag sen, blandade havregryn med mjölk över natten. Jag använde havre/quinoa-blandningen och hällde i lite sojamjölk, plus en nypa salt. Imorse var det härligt krämigt. Jag hackade en dadel i småbitar, plus att jag hade på lite sharonfrukt i bitar. Sen då? Visste inte om jag skulle ha mjölk eller yoghurt, men jag kände mig lite crazy idag så jag tog yoghurt och sen ringlade jag också över lite flytande honung och my god.. det var den absolut godaste frukosten jag ätit på länge! Inte alls avancerat eller särskilt speciellt, men gudomligt gott. Det här kommer jag göra många fler gånger. Till åt jag däremot nåt ganska vanligt, fullkornsmacka med leverpastej, keso, sallad och paprika. Och Zoegas kaffe till förstås. Mums!


Onsdags-smoothien

Så var den här igen. Min goda smoothie som jag brukar ta till efter onsdagsträningen. Idag fick det bli banan, sharonfrukt, päron, kanel, ingefära och sojamjölk som mixades slätt. Toppade med keso, hackade cashewnötter och en dadel i småbitar. Yummie.


Latmask

Jag orkade verkligen inte sätta igång med nåt riktigt till middag, och det blir alltid lite konstigt på onsdagar då jag har träning så sent och måste äta middag tidigt. Så det fick bli gröt och macka. Det är ju gott förvisso och bra näringsmässigt, så nån gång ibland går det ju att göra så iallafall. När man är lat, som jag är idag. Nu blir det att sitta en timme och tentaplugga innan jag ska iväg på träningen.


Havre/quinoa-gröt med dadel i koket, sen banan, hackad mandel, gojibär och sojamjölk. En wasa frukost med prästost, sallad och paprika.

Så trött

Känns som det inte spelar nån roll hur länge jag sover, jag är ändå lika trött. Idag blir det mycket kaffe. Och för att klargöra så brukar jag dricka ca 5-6 koppar per dag, om jag är i skolan dvs. Annars blir det kanske 4, och när det är tentatider säkert 10. Som nu. Egentligen är det bara viktigt för mig med kaffe på morgonen/förmiddagen, men när jag måste hålla mig vaken och alert, då dricker jag det mest för den sakens skull. För kaffet på skolan är inte direkt en smaksensation, så mycket kan jag avslöja.

Varför, förresten, serverar alla fik Löfbergs lila? Varför! Det är det enda kaffe jag verkligen inte klarar av, det smakar råttgift helt enkelt. När jag bodde i förra kollektivet lånade en av de jag bodde med kaffe av mig ganska ofta, så för att betala igen så köpte hon ett paket till mig. Kravmärkt Löfbergs lila. Visst är det jättebra med kravmärkt, men jag drack 2 koppar av artighet och sen sa jag att hon fick behålla det själv, för det gick bara inte ner. Och när jag är hemma och kan dricka gott kaffe, ja då ska det vara gott, punkt slut. Om ni undrar vad som går hem hos mig så brukar jag ha antingen Arvid Nordqvists eller Zoegas kaffe hemma. När jag blir stor och när jag blir rik så ska jag ha en riktig kaffemaskin hemma, men jag får nöja mig med vanligt brygg nu.

Annars så har vi inga föreläsningar idag, men iom S.M.A.R.T-grupparbetet så måste jag ändå till campus efter lunch så vi kan sammanställa de viktigaste punkterna. Men det är nog bra med en paus i tentaplugget, även om jag får det genom träningen ikväll. Jag skulle för övrigt behöva massage nu känner jag, det gör ont i axlar, nacke och rygg när jag skrattar och hostar. Det kan inte vara bra.



Frukost: yoghurt, hackat äpple, müsli, hackade hasselnötter, dadel. Det glutenfria brödet med prästost, tomat och ruccola. Brödet var alldeles för grynigt för min smak och jag sparar det nog till framtida gäster med glutenallergi. För helt ok, det är det, men jag föredrar helt klart mina vanliga brödsorter.

Kokosgryta med kyckling & kikärter

Hade egentligen ingen aning om vad jag skulle göra för mat när jag kom hem, bortsett från att det skulle bli nåt med kyckling då jag tog fram en filé ur frysen imorse. Sen kom jag på att jag hade kokosmjölk i frysen sen förut, och kikärter i kylskåpet som behövde användas upp. Så med detta gjorde jag en gryta och la till tärnad paprika, hackad lök och champinjoner, riven morot, broccoli, lite buljongtärning och red curry-paste. Till åt jag bulgur, blandsallad och de sista stackars körsbärstomaterna jag hade kvar. Stackars var det verkligen, de var mjuka och såg lite småledsna ut.. men goda för det :) Jag är medveten om att det blir många snabba ihopsläng på veckorna, men ibland har jag bara inte tid och ork att vara så kreativ. Det får jag spara till helgerna och nu till helgen hoppas jag att det dessutom äntligen blir lite brödbak!


Hemma igen

Så var ytterligare en matlagningsdag över. Det var roligt och inspirerande och jag tyckte vi fick till bra kombinationer. Förutom att vi misslyckades med våra ugnsbakade rotfrukter som blev alldeles för mjuka, men det är sånt som händer. Brödet som var ett vallmo- & solrosbröd blev helt ok faktiskt, även kladdkakan, även om den var lite väl kladdig till och med för att vara kladdkaka och då körde vi den längre i ugnen än vi skulle. Vi serverade med en melbasås som var gudomligt god, fick faktiskt med mig lite hem som jag ska frysa in och spara till nån efterrätt nån gång. Brödet fick jag också med mig en bit av så det ska jag prova till frukost imorgon. Eller blir det kycklingsoppa till middag? Vem vet. Nu ska jag försöka motivera mig till att läsa på inför tentan innan det är dags för träning. Jogging och core control idag.


Maten som min grupp lagade. Laxfilé med cashew- & pistagenötstäcke med citroncest. Ugnsbakad sötpotatis, rödlök, fänkål och paprika och en yoghurtbaserad sås med basilika, chili och vitlök. Jag åt laxen eftersom jag inte äter nötkött och den var riktigt god!


Efterrätten vi gjorde.


En grupp gjorde fiskgryta på sej.


En annan grupp gjorde kycklinggryta med kokosmjölk och yasminris.


Det här var maten vi fick, men som jag bara smakade lite av innan jag högg in på laxen. Det är iallafall lövbiff med italiensk tomatsås.


Efterrätten vi fick. Chokladkaka med pistagenötter och flingsalt med en honung- & limekräm. Väldigt gott med salt och surt!


Vallmo- & solrosfröbrödet våran grupp bakade.



Förkylning?

Ja, det verkar som att det lutar åt det hållet. Och jag vet vem som smittat mig. Men jo, det var värt det. Idag har vi matlagning igen och nu ska vi baka ett glutenfritt bröd och en varmrätt och en efterrätt som är gluten- och mjölkproteinfria. Det blir helt klart en utmaning, för jag vet sen tidigare att bröd brukar bli smuligt och alla mjölkersättningar är verkligen inte bra. Men jag hoppas vi lyckas ganska bra ändå. Lite piggare idag är jag också, somnade väl strax efter 22 iallafall. Nu ska jag bara försöka hålla mig pigg resten av dagen också.


Dagens frukost: yoghurt med hackat päron, äpple, mandel, gojibär och fiber plus. Fullkornsmacka med leverpastej, sallad och paprika.

Järn-boost

Idag blev det lite snabbmat när jag kom hem efter träningen. Blodpudding med ett lite nytt tillbehör, hackat päron blandat med keso och lingonsylt. Jag vet sen tidigare att päron och lingon fungerar riktigt bra ihop och tillsammans med keso blev det också gott. Däremot är jag inte helt säker på hur klockren päronsmaken var till blodpuddingen, men det var helt ok iallafall. Jag tror dock att jag provar nånting annat nästa gång.



Kikärtsröra med dinkelkorn

Idag blev det vegetarisk med kikärtor. Först stekte jag hackad vitlök, sambal oelek, babyspenat, körsbärstomater, champinjon och paprika en stund innan jag blandade i halvmosade kikärter. Sist hade jag i en klick kesella, rörde ihop och serverade med blandsallad och dinkelkorn. Jättegott!


Lite trist

Så var det måndag och den efterlängtade helgen är tyvärr över. Det var en helt underbar helg som jag kommer minnas länge framöver och det är ju bra förstås, men det är så tråkigt att det ska gå så fort. Jag hade velat suga åt mig ännu mer av den här helgkänslan. Men livet går vidare och på fredag är det tenta igen. Den här gången vet jag inte om det kommer gå vägen, då jag insåg att jag inte har kurslitteraturen och det tar för lång tid att beställa den från nätet nu. Plus att jag förstås inte har råd med den. Jag får helt enkelt gå efter vad vi pratar om på föreläsningarna.

En annan sak som är tråkig
är ju att min dejt numera är tillbaka i södra Sverige och nästa gång vi ses blir om en månad när jag åker ner över påsk. Lite drygt att dejta någon som bor en bit bort, ja det är det. Men jag antar att nästa möte blir antingen det sista eller en fortsättning på något längre och det kommer vara skönt när man vet. Då är det bara att gilla läget.

Men det är i framtiden och nu är nu. Jag har föreläsning på eftermiddagen och nu startar något nytt som inte har med tentan att göra, ett grupparbete om S.M.A.R.T. - mat. Det är alltså:
  • S för större andel vegetabilier
  • M för mindre utrymme för tomma kalorier
  • A för andelen ekologiskt ökas
  • R för rätt köttval, rätt grönsaksval
  • T för transportsnålt. 
Detta har tagits fram av Centrum för Tillämpad Näringslära och har stöd av Konsumentverket och Livsmedelsverket. Får väl se idag vad arbetet går ut på. Så dags att duscha och komma igång med dagen.


Dagens frukost, en fullkornsmacka med leverpastej, keso, sallad och paprika. Till det yoghurt med hackat päron, müsli och hackade hasselnötter.

Kvällen i stort

Sittningen var en riktig höjdare! Jag är grymt nöjd med kvällen, den var perfekt. Maten hade kunnat vara snäppet bättre, men den kändes ändå som en mindre detalj i sammanhanget. Vi sjöng snapsvisor och vid ett tillfälle fick jag alla att göra fader abraham, det var kul :) Tyvärr blev det lite väl mycket att dricka för min del, även om det var samma mängd som för alla andra, så jag drack bara vatten från kl 21 ungefär. Men det blev en hel del dansande och skuttande och prat med trevligt folk. Jag stannade faktiskt till ett, halv två, innan jag kände att det var dags att bege sig hemåt.

Kvällens höjdpunkt var när de spelade The killers låt "Mr brightside" och kvällens downer var när en kille ramlade över mig och jag slog i golvet. Jag misstänker att ett stort blåmärke kommer uppenbara sig inom en snar framtid. Nu har jag iallafall ätit en slags brunch i form av en varm macka med müslitoastbrödet, keso, mango chutney, lite mosad viltfärsbiff som var kvar sen i fredags, tomat och champinjon. Åt även en sharonfrukt till. Mycket bra mat så här dagen efter kände jag. Och müslitoastbrödet funkade väldigt bra till detta så det var inte ett helt dåligt köp trots allt.


Brunchen.

Gårdagens förrätt. Svamptoast med vit chokladkräm.

Varmrätten, kycklingfilé med potatisgratäng och rödvinssås med choklad.

Efterrätten. Chokladtårta med tranbärssorbet.

En bild säger mer än tusen ord..


Galen träningsinstruktör?

Sittning

Nu är det snart dags att börja fixa till sig inför kvällens sittning. Som jag tidigare nämnt så är temat för kvällen "vem är jag om 10 år?". Först funderade jag på om jag skulle överklassdiva, jag har ju alltid sagt att jag skulle gifta mig rikt.. men för det så krävs det nog att jag har en partner som kan vara det rika trollet så jag ångrade mig. Istället har jag nu bestämt mig för att vara en halvgalen träningsinstruktör, det ligger ju nära till hands eftersom jag är ett träningsfreak som förmodligen har mer träningskläder än vanliga kläder numera. Fatta vad bekväm jag kommer vara dessutom i sköna löpartajts och joggingskor. Man får inte vara dum :)

Kvällens trerätters kunde dessutom inte bli bättre då det är chokladtema rakt igenom, både för förrätten, varmrätten och efterrätten. Givetvis ska jag ta bilder så ni får se sen. Just nu håller jag på och spelar bra musik på hög volym och irriterar grannarna så gott det går. Jag lyssnar delvis på melodifestivallåtarna för att se vilken som fastnar mest och därför borde vara vinnaren nästa lördag. Tyvärr får jag säga att Måns Zelmerlöws låt "Hope & glory" sitter som en igel i mitt huvud och hur mycket jag än skulle vilja så kan jag inte sluta nynna på den. Jag hoppas däremot på Malenas "La voix", den kan vinna eurovision. Just nu kommer jag knappt ihåg hur den låter, måns överröstar hela tiden. Suck.

Nåja, jag hoppas alla får en förträfflig lördagkväll, det hoppas jag att jag får också när jag går omkring och plågar alla med mina träningstips. Typiskt, jag skulle ju haft en visselpipa.


Egg in a basket

Idag åt jag världens godaste frukost, verkligen något jag rekommenderar! Egg in a basket, eller direkt översatt, ägg i en korg. Jag använde en ramekin som har perfekt storlek för det här. Först tog jag en skiva müslitoast och penslade med smör. Sedan tryckte jag ner brödet i formen så att botten och kanter var täckta. Efter det strösslade jag lite riven ost i botten, knäckte i ett ägg, strösslade på mer ost och hade även på lite havssalt och svartpeppar. En liten klick keso fick vara med också. Sen in i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader och så var det färdigt. Så fruktansvärt gott och så enkelt!


Innan ugnen.


Precis färdig.


Urplockad från formen.


Krämig och härlig var den!

Nu var det gjort

Så var mötet över. För den här gången. Jag kan avslöja att det var en dejt med en kille jag pratat med över internet i ca 2 månader och det gick verkligen jättebra, över förväntan. Kanske mest för att han var så avslappnad som person. Jag däremot var ett nervöst vrak den första timmen. Hade han varit som jag hade det gått åt skogen, men som tur var tog han tag i det hela och innan kvällen var slut så var vi som ärtor och morötter (forrest gump för den som inte sett den), så det här kan mycket väl bli något bra, om korten vill oss väl. Eller hur man nu säger. Jag bjöd på den maträtt jag tidigare skrivit om och visat bilder på här i bloggen, viltfärsbiffarna. Det var en stor hit, han var mycket nöjd. Dessutom bjöd jag på chokladfondant som han också gillade, men jag fick tyvärr ingen bild på det. Ibland får ni ha överseende. Jag får dämpa mitt bild-nördande ibland, även om det är svårt.

Nu är det så här att denna kille bor i Norrtälje, så det ska mycket till för att det ska bli något i fortsättningen. Men dit ska jag redan i påsk, så det är inte alltför långt bort. Tänk att det faktiskt kan fungera, det här med nätdejting, och dessutom med någon som bor så långt bort. Jag är sååå glad!

Idag hade vi som sagt vegetarisk matlagning i skolan så som bonus bjuder jag på bilder därifrån. Enjoy!


Falafel hade någon grupp gjort.

Bröd till en av måltiderna.

Vet faktiskt inte riktigt exakt vad det är, men ni kanske ser själva.

Bönsalsa med ris och något jag inte kommer ihåg.

Rotsakspytt med ägg och sås.

Våran rätt som var borlottibönbiffar med en zucchini / aubergine, valnöt, ruccola-sallad med en citronyoghurtsås.

Det vi fick äta. Fylld paprika och zucchini, med en tomatbaserad bönröra med festaost, plus ris. Nej, jag orkade inte ens hälften.

TIll fick vi ett focacciabröd.

Till slut

Ja, så var det fredag äntligen. Pirrigt värre. Men först ska jag på labb, som innebär att vi i grupper ska laga en vegetarisk måltid. Vi ska laga mat med borlottibönor och för en lakto-vegetarian, plus baka ett bröd. Blir nog kul, men jag har svårt att känna särskilt stor glädje inför det när jag vet vad som väntar efteråt. Jag kommer få lite småbråttom kan man säga, men det ska nog gå vägen. Jag tror att jag har allt förberett, så det borde gå enligt planerna, men med mig vet man ju aldrig. Nåja. Just ätit en god frukost iallafall och snart bär det iväg till campus.


Yoghurt med sharonfrukt, äpple, dadel, valnöt och fiber plus. En fullkornsmacka med messmör, keso, ruccola och tomat.

M&M's och pirr i magen

Full rulle hela dagen idag med, dock en kortare dag än vad vi skulle haft så det var jag tacksam för. Då hann jag pusta ut en stund hemma innan det var dags för träningen som jag verkligen gruvade mig för. Jordens träningsvärk i rumpa och ben från vem vet vilket träningspass. Men tro det eller ej, jag överlevde, och jag ökade till och med vikter på två muskelgrupper, så jag hade ett nöjt leende på läpparna när jag släpade benen efter mig på väg hem.

Inte många timmar kvar innan besöket kliver över tröskeln nu. Gah, fattar inte att det är imorgon. Tiden har verkligen gått otroligt snabbt, men den här gången gör det verkligen ingenting.

Jag tyckte för övrigt att min nya fina rosa godisglasskål såg så deprimerande ut helt tom och det var nästan som den skrek efter att bli uppfylld med sötsaker. Vad passar då bättre än en påse färgglada m&m's? Som gjorda för min godisskål och nu ser den munter och färggrann ut, titta bara.







Bara en dag kvar

Och det är den här dagen. Imorgon smäller det, då får jag hit mitt hemliga besök och jag ska försöka imponera med min matlagningskonst. Vi får väl se om det lyckas! Annars så glömde jag berätta en rolig sak som hände efter funken igår. På det passet är det alltid med 2 killar, väldigt sällan fler än så, och jag vet att de kommer dit varje onsdag, det bara är så. Hur som helst, sen jag började hoppa in i mitten av gruppen och dansa så har jag för det mesta hamnat bredvid ena killen, men inte tänkt så mycket på saken. Varken han eller den andra killen har varit något span direkt. Hur som helst. När funken var slut och jag hade dragit fram mattan för att träna core control så kommer denna kille fram till mig och säger: "Hej! Vad duktig du är, det syns att du har roligt när du dansar!" Jag blev glad och förvånad och sa tack, detsamma, och så var han borta.

En sån sak kan verkligen göra en glad och det var så himla modigt av honom att komma fram. Så stort tack till denna kille som muntrade upp min vardag! Idag har vi heldag i skolan, först med föreläsning, sen med intro för en vegetarisk middag vi ska laga imorgon och sen ska vi baka glutenfritt bröd. Jag har dessutom bodypump ikväll, eftersom jag inte hinner träna det imorgon som jag brukar. Jag kommer vara helt död efter den här helgen, det är jag fullt medveten om. Men ibland är det bara så värt det.


Dagens frukost blev yoghurt med banan, päron, hallon, axa fullkornsflingor, mandel och gojibär. Till provade jag Pågens müslitoast för första gången och det var tyvärr alldeles för smaklöst för mig. Inte ens messmör och keso gjorde susen. Kanske med ost?

Smoothie-onsdag

Jag äter (ja, äter.. med en sked :) ) alltid en smoothie på onsdagar. Det har faktiskt kommit att bli lite av en favorit för mig. Det blev så i och med att det är den enda dagen jag tränar efter middagen och jag då behöver få i mig energi när jag kommer hem, men inget jättestort. Då passar en smoothie bättre än nånting annat och det går ju att variera i det oändliga. Nu varierar jag mig inte jättemycket, men jag tar den frukt jag har hemma, vilket de senaste gångerna alltid varit sharonfrukt och banan, men nu också hallon. Med i mixen hade jag sojamjölk, kanel och ingefära. Mixade det slätt och toppade sen med lite keso, müsli, hackade hasselnötter och några gojibär. Mums mums!




En dag på stan

Pust. Minst sagt. Först gick jag in till stan och mötte upp mina kompisar. Sen började flängandet. Först var vi på Lagerhaus där jag hittade flera fina saker, åh vad jag älskar det stället. Jag har precis börjat följa en del recept med amerikanska mått och ibland känns det lite jobbigt att ändra om till svenska. Vad hittar jag på Lagerhaus om inte mått i amerikanska cup?! Och galet söta i rosa och hjärtformer. Hittade även en söt rosa godis/snacksskål som det stod mitt namn på, och det jag kom dit för att köpa, ramekins, små formar som man kan göra tex creme brulé i.

Mycket nöjd med det så gick vi vidare till Clas Ohlson. Där köpte jag rätt tråkiga, men nödvändiga saker. Superlim till mina stackars sönderfallande gympaskor och batterier till mp3-spelaren. Sen var vi väl i en miljard affärer till innan vi gick till Sushibar och beställde en hiskeligt dyr lunch. Men god var den iallafall. Och jag som bara måste gå på toaletten innan jag äter insåg att de inte hade nån toalett, så jag sprang iväg till en galleria längre bort, bara för att inse att de börjat ta betalt för toalettbesöken och utan pengar som jag var så fick jag snällt springa tillbaka och hämta. Suck. Inte direkt det man har lust med när magen kurrar. Tur det inte var varm mat då iallafall.

Sen fortsatte vi flänga runt i affärer och nästa fynd blev på Skopunkten, som är en mycket farlig butik för den som älskar skor. Jag är egentligen inte en skogalning så ni kan förstå exakt hur farlig den är då till och med jag kom därifrån med ett par. Men finskor behöver jag och fina, det var dem. När jag sen till slut kom hem så var det bara att tömma väskan och gå iväg till ica maxi och handla inför middagen på fredag, för idag är enda tillfället jag skulle hinna. Apoteket blev det också och nu är jag seriöst utfattig. Så här skulle det ju inte bli. Men jag borde veta bättre, faktiskt. Jag är en människa som impulsköper och ska därför inte släppas lös på stan när ingen medveten om min situation håller mig under uppsikt. Nåja. Ni ser ju vilka fina saker jag fick tag i iallafall, jag får titta på dem när jag äter gröt till middag hela sista veckan i mars.



Söta, eller hur?

Äntligen solsken

Det har varit så mulet och trist den senaste veckan så nu blir jag helt överlycklig över att se solen skina igen. Idag har vi inga föreläsningar och jag och två klasskompisar har bestämt att vi ska gå på stan och shoppa lite, äta sushi och bara ha trevligt. Bestämde redan igår att jag skulle promenera in till stan och nu känns det ju ännu roligare när det är så fint väder. Hur som helst så ska jag dels handla inför en middag jag ska bjuda på på fredag, både varm- och efterrätt. Sen så får jag se vad ekonomin tillåter, men några hushållsprylar blir det nog iallafall. Lagerhaus är en av de bästa affärerna som finns.

Dagens frukost blev som gårdagens, proteingröt (havregrynsgröt+ett ägg) med gojibär, torkat fikon i koket och sen på toppen blev det lite sharonfrukt, hallon och några hackade hasselnötter. Sojamjölk till också förstås.


Panerad rödspätta med pesto- & kesellaspagetti

Det var ett tag sen jag åt fisk nu så jag plockade fram några rödspätta filéer och följde ett torskrecept jag hittade på en helt fenomenal matbloggssida. Den sidan är magisk och beroendeframkallande. Hur som helst så penslade jag först filéerna med smält smör blandat med limesaft. Sedan vände jag dem i en blandning av fullkornsdinkelmjöl, havssalt och nymalen svartpeppar. När filéerna var färdigpanerade la jag dem i en ugnsform, hällde över det sista av smör- & limesaftblandningen och kryddade med cayennepeppar. In i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Under tiden kokade jag saltå kvarns fullkornsspagetti, i slutet tillsammans med broccoli. När det var klart plockade jag ur broccolin och blandade sen i en matsked kesella och en klick pesto i spagettin och blandade. Serverade det hela med blandsallad, tomat och broccolin. Riktigt gott var det, och precis som receptet utlovade så smakade det inte fisk om fisken :)


En till variant

Eftersom jag hade kvar en halv avokado och behövde nåt snabbt till lunch när jag kom hem vrålhungrig så gjorde jag en repris från gårdagens burgare, men nu med en kycklingbiff i kokosmjölksås och den här gången blandade jag i mango chutney i avokadodressingen istället för sambal oelek. Så enkelt och så gott.


Ändå trött

Jag sov väl från 23 till 06:30, med ett kort avbrott vid fyra då jag av nån anledning vaknade.. men jag är helt slut ändå, vilket jag tror beror på att jag drömde väldigt mycket inatt. Eller det gör jag nog varje natt, men nu kom jag ihåg så mycket av det. Inga otrevliga drömmar iallafall, skönt. Idag är det tre dagar kvar tills besöket kommer. Helt galet, alldeles nyss var det flera veckor kvar. Sittningen närmar sig också och den är nu betald och jag har valt dryck till maten. Imorgon blir det att fara på stan och se om jag kan hitta den där detaljen jag ville ha till min outfit, för det blev då inte av i söndags. Vanligtvis är mina helger ganska lugna, och nu händer allt på en gång känns det som. Men hellre det, så det blir lite kontrast och man verkligen kan se fram emot ett festtillfälle. Enligt SNR (Svenska näringsrekommendationer) så ska en kvinna hålla sig till 9 glas i veckan, eller 3 vid ett tillfälle. Jag misstänker att det inte riktigt kommer hållas på lördag.

Snart dags att bege sig till skolan igen. Idag har vi föreläsning om "måltidens sociokulturella perspektiv" som handlar om varför vi äter som vi äter, vilka faktorer som bidrar till det osv. Kan nog bli intressant. Om man för övrigt är intresserad av näringslära så kan jag verkligen rekommendera våran kursbok, "näringslära för högskolan", den går igenom verkligen allt.


Viltfärsburgare med avokadodressing

Jag hade kvar viltfärsbiffar från i lördags så idag fick gjorde jag en hamburgare av en av dem. Som dressing gjorde jag nåt som liknade guacamole, enda skillnaden var väl egentligen att jag inte hade nån vitlök i. Sen hade jag blandsallad, tomat och två rostade fröig-halvor. Riktigt gott var det!


Stekt ris med ägg och quorn

Jag hittade ett recept på stekt ris på en kanonbra sida, men så tappade jag bort det så jag fick gå efter det lilla jag faktiskt kom ihåg. Jag vispade upp ett ägg som jag sen hällde i stekpannan. Efter 10 sekunder vickade jag på stekpannan så ägget fördelades jämnt. När det stelnat tillräckligt vek jag det dubbelt och lät det steka någon minut innan jag plockade upp det. Sen stekte jag hackad rödlök, tomat och champinjon. Därefter hade jag i kokt parboiled/rött ris som fick steka med ett tag. Jag skar sen det stekta ägget och en quornfilé i fyrkanter och blandade ner i risröran. Kryddade med havssalt, soja, svartpeppar och sambal oelek och serverade till slut det hela med blandsallad. Det var riktigt gott och det kommer jag göra fler gånger!




Nystädat

Hela dagen igår blev en riktig städardag. Jag dammsög och skurade köket, hallen och mitt eget rum, plockade undan och fixade. Sen var det tvättdag också. Nån promenad hann jag aldrig med, hade fullt upp med annat. Men nu skiner det iallafall i mitt rum och man kan numera gå omkring här utan att snubbla på saker. Mission accomplished. Idag ska jag till vårdcentralen och träffa läkaren, som kommer stjäla en massa pengar från mig. Lite irriterad blev jag när jag blev lovad att distriktssköterskan jag träffade förra veckan skulle fixa så en läkare skrev ut recept på medicin, men när jag väl var där så var det en sköterska som förmodligen var helt färsk ute i arbetslivet och verkade inte helt säker på att hon kunde ge mig rätt diagnos. Så nu får jag betala både för ett möte med henne och nu med en läkare, som dessutom tar sjuka 300 kr för att konstatera något som egentligen är väldigt tydligt. Ja, jag är lite bitter.

Utöver det så har jag föreläsning efter lunch och senare blir det bodypump. Längtar inte efter att gå ut, för även om det bara är -1 ute så blåser och stormar det och det är nästan värre än om det är iskallt. Ja, det är måndag, ja jag är trött och ja jag önskar bara den här dagen kunde vara över..typ nu.

Pumpasoppa med sting

Hade lite butternutpumpa kvar så jag tänkte jag skulle göra en krämig, kryddig variant. Problemet var antingen att jag hade för lite pumpa eller för mycket vatten i.. för den blev väldigt blaskig tyvärr. Men god ändå, vilket är huvudsaken. Stekte iallafall pumpan i bitar tillsammans med sharlottenlök, sambal oelek och riven ingefära innan jag hällde i vatten och lite buljongtärning. Det fick puttra ett tag och sen mixade jag den slät, tillsatte sojagrädde, limesaft, cayennepeppar och rostade pumpafrön på toppen. Till åt jag en fröig-halva med kesella, basilika, sallad, champinjon och kallrökt lax, vilket kanske inte passade egentligen, men jag måste använda upp laxen så vad gör man :)


Tillbaks i matchen

Min deffperiod har gett reultat, mot alla odds. Jag valde att våga mig på att ställa mig på den förskräckliga vågen idag, senast jag vägde mig var nån gång i oktober tror jag. Till min stora chock så är jag nu tillbaks på matchvikten som jag hade i slutet på förra våren. Det trodde jag verkligen inte, så det var en mycket glad överraskning. Nu gäller det bara att hålla det här också, så jag inte glider med på en massa ölfester, vilket hände förra året.. jobbigt att öl ska vara så gott :P

Idag ska jag städa här i lägenheten och tvätta senare idag. Ingen träning alltså, måste ju vila nån gång. Men en promenad ute i friska luften hade jag tänkt hinna med också. Och jag funderar på att bege mig till strömpilen och se om jag hittar en rolig detalj till min outfit på sittningen nästa helg. Fem dagar kvar till mitt besök kommer hit också. Humöret är på topp idag med, så skönt. Life is good!

RSS 2.0