Ut i skogen

Ikväll åker jag ut i skogen till mina föräldrar och passar på att sola lite under mina lediga dagar. Bilder kommer jag att ta så jag lägger upp det när jag kommer tillbaks på onsdag kväll. Ha det fint så länge!

Keso & kesella med blåbär

Att jag inte tänkt på det förut. Min mamma är en hejare på att plocka bär och oftast gör hon aldrig slut på allt hon plockar under året, därmed finns det en hel del undanstoppat i frysen. Mycket riktigt, där fanns både det ena och andra och till min stora glädje - blåbär. Det är det norrländska guldet för mig och mycket godare än hjortron tycker jag. Jag tog med mig en stor kopp och nackdelen var att de inte var rensade, men vill man äta gott så får man offra sig lite. När det var klart blandade jag de tinade blåbären med en stor klick av både kesella och yoghurt, sötade med vaniljsocker och strödde müsli och mandel ovanpå. Till åt jag en rostad lantbrödskiva med philadelphia, mosad avokado, tomat och örtsalt. Supergod frukost!




Kaffe och te

Två drycker som jag dricker en del av och allra mest kaffe. Fram till nu har jag undrat hur i hela friden jag inte blivit uttorkad för längesen, då jag inte klarar av att dricka vanligt vatten (det är ju inte gott). Tidigare har man ju sagt att att både kaffe och te är vätskedrivande och att den sortens vätska egentligen inte räknas till de 2-3 liter vatten man ska dricka på en dag. Idag skriver de i DN att ny forskning visar att det inte alls är så och att det t.ex. måste vara riktigt höga doser med kaffe för att det ska vara vätskedrivande. Eftersom det var en forskning med stöd från det brittiska tesällskapet så fokuseras det mest på te och dryckens hälsoeffekter. Det ska till och med vara nyttigare än vatten.

DN: Te och kaffe är inte vätskedrivande



Bild

Jagad

Telefonförsäljare och blodsugande radiotjänst-människor verkar ha gaddat ihop sig och bestämt sig för att trakassera mig. Fyra uppringningar på två dagar. Jag är hur som helst väldigt nöjd över att jag numera aldrig svarar när jag får samtal från okända nummer, det är alltid ett olycksbådande tecken. Tydligt blev det nu iallafall, då jag googlade numren.

Även om jag faktiskt för en gångs skull inte har en tv att ljuga om att jag inte har så vill jag inte prata med radiotjänst. Kanske delvis för att jag en gång förut bodde i korridor och heller inte hade en tv, men åkte dit på att betala för att det fanns en i allrummet. Jag har svårt att tro att det är meningen att 10 personer ska betala full tv-licens för en och samma tv. Hon jag pratade med kanske var bitter och helt enkelt hade lust att sätta dit någon, lagligt eller inte. Vad vet jag. Prata med dem tänker jag i vilket fall som helst inte göra. Onda människor. Finns det något jag vill se på svt så är det dessutom gratis i efterhand på svt.se.

Vad gäller telia så orkar jag inte lyssna i tio minuter på någon som försöker övertala mig att byta från ett superabonnemang till ett som är skräp och samtidigt på något sätt få det att verka oerhört vettigt. Ja, de som är bra på det. Jag fick en tidningsförsäljare på mig en gång, för en lokal tidning. När han hade tömt alla sina argument, trodde jag, så kom han med det absolut sämsta, då jag precis förklarat att jag läste nyheterna på internet: "men tänk då om du spiller kaffe på din laptop och den går sönder! då har du förlorat flera tusen, den här tidningen kostar bara 5 kr per dag!" Så oerhört fånigt, och jag tänkte på det varje gång jag därefter bläddrade i nyhetstidningen...


Brrr.

Stekt vitfisk med krämig grönsaksbulgur

Alaska pollock fick stå för proteinkällan idag och bulgur för kolhydratkällan. Bra fett fick jag också med i form av avokado och valnötter. Fiskbiten smaksatte jag med citronsaft, örtsalt, svartpeppar och..ja, det blev dragon. Varför? För det var den enda av två örtkryddor som fanns och Oregano förknippar jag för mycket med pizza. Man tager vad man haver. När jag kokat klart bulgur blandade jag ner grovriven morot, tärnad zucchini och en dressing gjord av kesella, sojadryck, cironsaft, örtsalt, svartpeppar, dragon och en aningens cayennepeppar. Detta la jag upp på tallriken tillsammans med skivad tomat och avokado, skivade fisken i 1 cm tjocka skivor och toppade med grovhackade valnötter. Mums! Jag kan dock avslöja att maten inte såg ut som på fotot då jag skulle äta.. jag var så hungrig så jag skar upp allt i småbitar och blandade om så det blev lättare att äta ;)

Vilken mardrömsdag jag haft för övrigt. Fjärde dygnet med för lite sömn, fjärde arbetsdagen, mina knän är trasiga efter allt traskande och det bultar i vaderna. Utöver det så gjorde jag diverse misstag idag, speciellt ett som verkligen knäckte mig. Jag hatar när jag inte gör ett bra jobb, jag mår dåligt länge efteråt och har såna gnagande skuldkänslor. Det är ett sånt viktigt jobb och för mig är det prio ett att göra det så bra som möjligt, helst perfekt om det gick. Suck. Hur som helst, jag har bara slappat framför tvn sen jag kom innanför dörren och det var så skönt att inte lyfta ett finger, titta på de program som var bra och läsa i min braiga bok i reklampauserna. Nu är det vila i tre dagar, skoja inte att jag behöver det.




Alpmüsli med blåbärsyoghurt

Innan jag gick och la mig igår gjorde jag iordning en tallrik med blandgryn, blandat med sultanrussin, salt, kanel, kardemumma och lite citronflorsocker som jag blandade med sojadryck. Till frukost plockade jag fram den inplastade tallriken, rörde om, hällde på blåbärsyoghurt och toppade med äpple, nektarin och valnöt. Underbar frukost!


Kycklingfilé med zucchini- & färskpotatisgratäng

Idag ville jag ha nåt lite roligare än nåt som bara slängs ihop på måfå. Kycklingfilé tog jag fram för tining vid lunch så den var redo att stekas när jag kom hem. Jag delade en större kycklingfilé i hälften så den gick fortare att steka, kryddade med örtsalt, svartpeppar och chilikrydda. Gratängen gjorde jag av tunt skivad färskpotatis, zucchini, skivad gul lök, vitlök, sojadryck, havregrädde, örtsalt, grovkornig senap och lite mer chilikrydda. In i ugnen och efter alldeles för lång tid var den färdig och jag fick äntligen äta. Väldigt gott blev det som tur var och nu är jag mätt och belåten och sitter med ett härligt glas rödvin vid laptopen. Hoppas ni har en skön lördagkväll!


Frukostfavorit: proteingröt

Idag gjorde jag den med mosad banan och sultanrussin och åt den sedan avsvalnad med nektarin, valnöt och sojadryck. Älskar denna frukost! Nu blir det jobb, jobb, jobb.




Inte direkt en idol..

..men Michael Jackson har ändå påverkat mitt liv, som så många andras. Hans musik har inspirerat och fört fram mycket av den musik som finns idag, det tackar jag honom för. Det finns bara ett fåtal i världen som han, i min mening, som lyckats åstadkomma den sortens musikmagi. En annan är Bob Dylan, Elvis en tredje, Madonna (jag gillar inte ens henne, men det är inte riktigt relevant här).. faktum är att jag inte ser några andra namn framför mig just nu. Michael har hela artistpaketet och han må ha levt ett liv präglat av skandaler, men som artist har han iallafall alltid haft min respekt. Han verkar ha levt ett plågsamt liv för det mesta och jag hoppas verkligen att han nu får vila i frid. Musikvideos av Michael Jackson spelas då och då på Mtv och jag hoppas min favorit snart dyker upp. Black or white.


Som jag vill minnas honom.

Stekt palt med messmör- & linsröra

Min gulliga mamma lagade palt för någon dag sen som hon kom hit med igår, så idag tog jag en av dem, skar i den i bitar och stekte i lite smör. Jag gillar inte att äta bara palt då jag inte får i mig något protein (jag äter inte fläsket), så därför kom jag på att jag skulle göra en linsröra. Först stekte jag gul lök tillsammans med linserna och därefter fyllde jag på med vatten och lät det koka i ca 10 minuter så linserna blev mjuka. Medan det kokade smaksatte jag med örtsalt, vitlöks- & chilisås, gammeldags messmör och sojamjölk. Detta fick puttra tillsammans tills vätskan reducerats något och röran blev krämig. På slutet hade jag också i tärnad zucchini.

Det blev alltså stekt palt, linsröran, broccoli och en sked av mammas lingonsylt. Jag vet att linsröran hade konstiga smakkombinationer, men det var verkligen jättegott! Jag hade själv inte provat det innan, så visst var det en chansning. Alltid lika roligt när chansningarna går hem ;) Jag kan tänka mig att linsröran fungerar utmärkt till bulgur/ris/pasta också, något sånt får det bli nästa gång.


Top chef masters

Lysande. Fullkomligt lysande. Jag vet inte om ni ännu har upptäckt Top chef, en reality show där kockar får tävla i matlagning där en till slut står kvar som vinnare efter ett större antal utmaningar. Nu har de tagit konceptet ett steg längre. De har bjudit in stjärnkockar som tävlar mot varandra, och vinsten är 100 000 dollar till ett välgörande ändamål som de själva valt. Jag satt som ett ljus framför första avsnittet och njöt i fulla drag. Det som är intressant är att de jobbat i branschen så länge och kan så mycket, men gör fortfarande en hel del fel. Det är skönt att veta det, speciellt för mig som är nybörjare och ska ge mig in i det här på allvar om bara ett år.

I första avsnittet var det fyra stora namn i restaurangbranschen och en av dem kände jag igen sen tidigare och han blev också min favorit; Hubert Keller, en riktigt grym kock med en otrolig självdistans. Vill ni se matlagning på hög nivå kan jag verkligen rekommendera att ni ser det här programmet. Jag är fast.


Hubert Keller

Bild

Tropisk salsa-pasta

Förra sommaren var min mamma så gullig att hon köpte en påse med torkade sojagrytbitar och nu såg jag att det fanns iallafall en halv påse kvar, så det passade bra med lite av dem till middagen. Jag kokade pastaskruvar och sojagrytbitarna tillsammans och under tiden strimlade jag zucchini, delade upp broccoli i mindre bitar och hackade gul lök. Detta stekte jag tillsammans och kryddade med örtsalt, chilipulver och svartpeppar. När sen pastan och sojabitarna kokat klart hällde jag ner även det i stekpannan. I med tropical chunky salsa, en skvätt havregrädde och soja, röra om och så var det klart. Gott och kryddigt, precis som jag vill ha det.


Tunnbrödsmacka

Ibland tröttnar jag helt enkelt på mitt eget bröd (fast jag har tre sorter just nu) och jag hittade ett paket med tunnbröd i skåpet så det fick bli frukostmackan idag. På hade jag en blandning av kesella och gammeldags messmör och tomat. I övrigt blev det ungefär samma som igår, blåbärsyoghurt, äpple, sultanrussin, paranöt, havrefras + k special.

Hujeda mig vad dåligt jag sovit inatt. Det var så varmt igår kväll att jag var tvungen öppna fönstret. Antagligen, på grund av alla ljud utifrån och det faktum att det till slut blev ganska kallt, så kunde min hjärna inte riktigt få någon ro.. jag drömde konstant kändes det som, och inga behagliga drömmar heller. Suck. Tur det finns något som heter kaffe.


Laxfilé med färskpotatissallad

Igår gjorde jag ett klipp på ica då jag hittade billiga laxfiléer, så idag lyxade jag till det med en av dem till middag. Den här gången tog jag äntligen tag i det och tillagade den i ugnen, i ett foliepaket med bara örtsalt och svartpeppar som krydda, på 120 grader i 20 minuter. Det ser verkligen ut som den är rå när man tar ut den, men den faller isär bara man petar lite på den, helt perfekt! Den bara smälte i munnen, precis som det ska vara.

Till laxen gjorde jag en färskpotatissallad (färskpotatisen är ju löjligt billig nu dessutom) av färskpotatis, zucchini, körsbärstomater och en dressing av kesella, sojadryck (för konsistensen), pepparrot, örtsalt och svartpeppar. Sallad och broccoli blev det också och jag behöver väl egentligen inte ens säga det, men det blev galet gott!


Blåbärsyoghurt

Allra helst hade jag förstås velat ha riktiga blåbär och göra min egen blåbärsyoghurt, men sån tur har jag tyvärr inte, så mitt blåbärssug fick stillas genom Milkos blåbärsyoghurt. Den var inte för söt och hade en bra blåbärssmak och mer än så kan man inte begära av en smaksatt yoghurt. I hade jag äpple, dadel, valnöt och special k, något som fanns här i skåpet och jag gillar "crunchet" i de flingorna. Det blev också en macka med philadelphia, leverpastej och tomat.

Hittills har jag hunnit tvätta och kikat lite på tv, men solen skiner från en klarblå himmel och det är klart det hade varit fint att vara utomhus ett slag. Men. Vad skulle jag göra? Det finns ingen direkt avskild plats, jag känner inte många här och jag fullkomligen vägrar att gå till utebadet och lägga mig i solen där. Inte ensam. Så ja.. det blir väl balkongen då. Men bra läsning har jag iallafall införskaffat, för vad vore en sommar utan en stor hög med pocketar?




Sås-tips

Kanske är det självklart för många, kanske är det något nytt för andra. Jag vet inte, men jag tänker ändå dela med mig av ett tips på hur man gör en sås, så får den som vill ta det till sig :) Min lillebror stekte några kycklinglår (sen middag) och kokar just nu ris. Jag frågade honom vad han skulle äta till kycklingen. Bara ris, var svaret. Eftersom jag inte står ut med tanken på att han ska äta kyckling med torrt ris så ställde jag mig och gjorde en sås. Nu hade han stekt kycklingen i en gryta och en massa härlig sky fanns på botten. Perfekt till sås!

Jag tog en ny kastrull, smälte smör och stekte lite finhackad gul lök. Därefter pudrade jag på vetemjöl och rörde om ordentligt. Sedan hällde jag på skyn och när det hela tjocknat ordentligt och puttrat ett tag så hällde jag även i mjölk, tills det blev lagom konsistens. Kryddor fick bli örtsalt, dragon och curry och resultatet blev riktigt bra. Nu kan jag med gott samvete låta min bror hugga in på middagen. Några grönsaker kunde jag dock inte smussla med på hans tallrik, men nån gång ska jag väl kunna omvända även honom (mitt senaste projekt var jag själv). En sak i taget.


Bild

Kryddstark kycklingpanna

Kycklingfilé blev det alltså till middag idag. Jag skar den i små tärningar och stekte tills de var precis klara och plockade sen upp dem. I med finhackad gul lök, skivad champinjon och strimlad zucchini som fick steka ihop sig ett tag innan jag la i kycklingen igen, tillsammans med vitlöks- och chilisås, havregrädde, chicken steak-krydda och örtsalt. Det fick bara puttra en liten stund innan jag tog det av plattan. Efteråt rörde jag också i körsbärstomater skurna i fjärdedelar. Till hade jag röd quinoa som jag kokade tillsammans med chilikrydda, örtsalt och gurkmeja. Lite sallad så var middagen komplett. Det blev bra hetta på det hela, men inte så det tog över. En väldigt god och framför allt inte gröt-innehållande middag ;)


Redan less

Det har blivit lite väl mycket gröt den sista tiden och trots att det inte gått så lång tid så är jag redan trött på det. Jag inser att jag inte kommer klara av att äta det mer än en gång varje dag. Frågan är då vad jag ska äta istället? Som jag tidigare påpekat så har jag inte den största summan pengar på mitt konto just nu och de ska räcka i en månad till. Billiga alternativ finns det ju en del av och nu får jag göra mitt bästa för att dessutom göra något gott av det hela. Middag idag blir dock något av kyckling, då jag köpte en påse med filéer i början då jag kom hit, då jag fortfarande trodde jag var rik. Jag vill passa på att påpeka att rik i det här sammanhanget är väldigt relativt. Jag är rik när jag kan köpa grönsaker till alla mina måltider utan att behöva leva på nudlar sista veckan i månaden, till exempel. När jag sen gifter mig rikt, vinner på triss eller/och får patent på min genialiska uppfinning så pratar vi om en helt annan form av rik.

Idag blev det, i ren protest till min ogenomtänkta grötkost, fil, äpple, sharon, dadel, havrefras och en rostad lantbrödsskiva med gammeldags messmör, keso, sallad och tomat. Inga bilder tyvärr, men nu blir det skärpning. Det må vara sommar, men jag vill inte ta ledigt från bloggen. Inte helt. Det är lite solpaus här idag så snart blir det en joggingtur och dessutom lite styrketräning. Ledig i två dagar, nästan så jag hellre hade jobbat faktiskt. Om ni var här skulle ni förstå vad jag menade.

'
Något jag längtar tillbaka till, mitt nya rum i Umeå.

Smörgåstårta

Min mamma har gjort det igen. Vissa saker blir bara alltid bra när hon gör dem, och dit hör smörgåstårtan. Det har inte alltid varit samma variant, och denna var helt ny för mig. Bottnarna var såna stora polarbrödskakor som är halvmåneformade, med fyllning av creme fraiche, turkisk yoghurt, majonnäs, stenbitsrom, kaviar och tärnad crabfish. På var det sallad, tomat, citron, gurka och räkor. Så god smörgåstårta har jag aldrig ätit förr! Jag avskyr verkligen de som är gjorda på grädde, som lämnar en totalt utan smakupplevelse och dessvärre en obehaglig fetthinna i hela munnen. Den här smakade friskt och var inte alls stabbig eller för mäktig. Fem av fem möjliga.




Souvasgryta med bulgur

Dagens middag blev en lite lyxigare variant med souvasskav, som jag lagade till min yngsta lillebror och mig själv. Gul lök, morot och champinjoner stektes tillsammans med souvasköttet. Sedan tillsatte jag havrerädde, soja, chilikrydda, paprikakrydda örtsalt och svartpeppar. Till blev det bulgur och lite körsbärstomater. Min bror som är rätt så kinkig med maten tyckte det var riktigt gott, så det tar jag verkligen som en komplimang :)


Midsommar och födelsedagsfirande

Min mammas födelsedag infaller med jämna mellanrum på midsommar och i år var ett sånt år. Trots att de lovat oväder i hela Sverige (bortsett från typ Umeå som jag just hade lämnat..nej, nej, inte bitter) så klarade vi oss rätt bra. Molnigt, visst, men lite sol fick vi emellanåt och det kom bara någon kort skur under dagen. Vi åt en massa godsaker under dagen också, då det alltså både var midsommar- och födelsedagsfirande. Prinsesstårta till eftermiddagskaffet, grillad kyckling (för min del) med hemmagjord potatissallad av färskpotatis, ättiksgurka, oliver, rödlök, vitlök, äpple, senap och turkisk yoghurt. Riktigt god var den, och jag kan inte ens ta åt mig äran, mamma gjorde den :) Senare på kvällen åt vi mammas goda rabarberpaj med vaniljgrädde och en sån där köpescheesecake med "bärkräm" på. Jag var väldigt skeptisk till den, då jag är van vid att allt man köper färdigt smakar skräp (såvida det inte kommer från ett konditori förstås), men den var helt ok, till och med...god.

Idag är vi tillfälligt inne i Strömsund, då mina föräldrar ska hämta lillebror och hans flickvän från Kina på tågstationen i Östersund, så jag passar på att blogga lite nu när jag har chansen. Snart dags för middag också, så det kan tänkas att det till och med blir två blogginlägg idag ;)




Nedskärning

Jag skulle kunna påstå att även jag drabbats av finanskrisen, men eftersom det vore en lögn så erkänner jag istället att jag har en bristande förmåga när det kommer till att vara ekonomisk. Av någon anledning hade jag helt förträngt att jag inte får några pengar i slutet på juni så pengarna har tyvärr flödat lite friskare än de borde ha gjort. Detta resulterade i en panikslagen E-S som alltså får leva på i princip luft i en månad. Riktigt så illa är det kanske inte, utan det jag snarare vill försöka få fram är att det inte finns utrymme för några utsvävningar i köket, så som jag hade velat. Det är en av faktorerna som bidrar till att min blogg numera inte tar en paus, men däremot inte kommer uppdateras lika frekvent som tidigare.

En annan faktor är att det numera är lite ont om tid då jag jobbar hela dagarna. En fundering är att om jag har problem med att blogga när jag jobbar 7-17 så kommer det garanterat bli ännu svårare när jag sen jobbar på restaurang. 7-17 är något jag då bara kommer drömma om. Det är dock i framtiden och hur jag löser det får jag fundera på då, om bloggen ens finns kvar. Det nedskärningen kommer innebära är att jag helt enkelt bloggar då jag känner att jag har något värt att dela med mig av. Hoppas ni som läser inte överger mig helt nu bara. Från och med i höst kan jag lova att det kommer bli många roliga blogginlägg, då vi sätter igång med restaurangdriften. Det kommer bli grymt!

Havre- & råggröt

Är det inte otroligt. Jag har kastat skit på internet explorer sen ett bra tag, och det var faktiskt befogat då det buggade nåt extremt och gjorde livet surt för mig. Sen iallafall över ett år har jag haft firefox och det har för det mesta fungerat utan problem. Nu har det som ni vet inte varit möjligt att lägga in bilder, men jag blev mer och mer skeptisk till att det faktiskt var blogg.se:s fel då jag sett att flera andra blogg.se-bloggare kunnat lägga ut bilder. Så idag gjorde jag det. Jag öppnade internet explorer. Och ja, ni gissar helt rätt, här fungerar bildfunktionen. Varför? Ingen aning. Jag är bara glad att den gör det. Så med lite förseningar har nu bilderna kommit på plats. Jag kommer dock inte bli en internet explorare igen, men så länge bildfunktionen inte fungerar på firefox så får jag köra dubbelt. Det är väl tillåtet? :)

Frukosten idag blev inget speciellt. Gröt gjord på havregryn, råggryn, linfrön, torkade tranbär och kanel. Till gröten blev det äpple och sojadryck förstås och en fullkornsmacka med philadelphia, ägg och tomat. Min sista dag i Umeå och jag har grym separationsångest. Lite beror det kanske på att det är soligt här och tråkväder i Strömsund. Men mest för att jag trivs så himla bra i mitt nya rum och med det faktum att jag är helt själv. Visst skulle jag ha varit less om ytterligare några dagar, men det har varit underbart så långt och kanske, kanske är det lika bra att lämna medan jag fortfarande har den känslan.



Krämig quinoa med curry & ajvar

Till middag hade jag inget särskilt planerat utan det blev en skapa-eftersom-rätt. Först stekte jag vitlök och gul lök tillsammans med örtsalt, curry och ingefära. Därefter hällde jag i vatten och svart quinoa, som fick koka i ca 15 minuter. När det var klart rörde jag ner zucchini och champinjon i bitar, ajvar relish och kesella så det fick en krämig konsistens. Till serverade jag lite sallad och vegbullar från hälsans kök. Det blev verkligen gott! Ofta är det de oplanerade middagarna som blir det och det här kommer jag lätt göra igen.


Ciabatta med kyckling och avokado

Trots att bildfunktionen är nere så har jag nu bestämt mig för att blogga ändå, så får jag helt enkelt komplettera med bilder senare. Till lunch idag gjorde jag favoritmackan, ciabatta med grillat kycklinglår, avokado, philadelphia, ajvar relish, sallad och tomat. Det var så ruggigt gott att jag önskade att det aldrig tog slut. Dessutom passade jag på att gå ut på gräsmattan utanför med en filt och en bok så jag kunde äta min goda lunch i solen. Boken verkar vara en höjdare så långt, man får faktiskt tänka efter lite ibland.. de senaste böckerna jag läst har mest handlat om trassliga kärlekshistorier och är så lättsmält som det bara kan bli. Det var definitivt dags för lite mera utmaning. Boken heter för övrigt Futuristen och är skriven av James P. Othmer.



Den söta filten köpte jag på ica för 49 kr. Det lönar sig att ha ica-kort ;)

Banan- & chokladgröt

Äntligen fungerar blogg.se, ett bra tag krävde de något superspeciellt lösenord för att komma in, och något sådant lösenord har jag då inte fått. Som tur var var det tillfälligt, så nu kan jag till slut berätta om min grymt goda frukost. Jag kokade havregryn och rågflingor tillsammans med kakao, hälften vatten, hälften sojadryck, tranbär, salt, kanel och banan. På hade jag mer banan, hasselnöt, keso och så mer sojadryck till. När jag skulle fota det hela drog jag upp persiennerna något för att få mer ljus och just då passerade två unga män med trevligt utseende på såna där stora gräsklippare. Jag som stod där nyvaken med rufsigt hår och hello kitty-pyjamas kände mig inte riktigt till min fördel, så de åkte ner lika fort igen. Därav det lite randiga solskenet på bilden.


Mysig kväll

Jag var alltså hos min gudmor ikväll, där det bland annat bjöds på middag och underhållning i form av rappakalja :) Middagen var en särdeles god paj där några av ingredienserna var vitkål och valnötter. Till efterrätt åt vi rabarberkräm och en pakistansk efterrätt gjord på bland annat ris, kokos, torkad frukt och kardemumma. Riktigt gott båda delarna! En av sönerna i familjen hade varit en längre period i Kina och hade köpt med sig hem speciella te-saker och det var riktigt kul att få se hur man dricker te i kina, inte alls som här kan jag avslöja :) Men grejen med de små kopparna ska jag nog ta efter, så slipper jag råka ut för att teet hinner kallna innan jag ens druckit hälften.

Efter ett tag kom yngsta sonen hem och han är alltid lika pepp på att spela sällskapsspel, så till slut bestämde vi oss för rappakalja. Det gick väl hyfsat, men i slutet var jag verkligen trött så då stod det mest still i maskineriet. Trevlig kväll hur som helst! När jag skulle hem fick jag knappt komma åt mina skor, då husets kattungar tagit dem i besittning ;)


Kålpajen. Ingen höjdarbild, men jag kan inte ta 15-20 bilder när jag är bortbjuden :P

Mellan middag och efterrätt fick jag beskåda ena kattungens musikaliska färdigheter. Det lät sådär ;)

En riktig procedur att få fram teet, så som det ska göras i Kina.. men med ett välsmakande resultat!

Rappakalja spelade vi och en massa rappakalja blev det verkligen. Yngsta sonen har en förmåga att komma på de mest underiga förklaringar.


Två små kissar diggade verkligen mina skor (svart-rosa). Tagna på bar gärning.

Mellanmacka

Sen frukost blev det idag och jag ska dessutom bli bjuden på middag hos nin gudmor med familj, så det fick bli en lite matigare macka däremellan. Det goda knäckebrödet jag berättade om tidigare, philadelphia, keso, kokt ägg, sallad och tomat, och en kiwi på sidan om. Nu ska jag gå till postkontoret och se vad de har gjort av min post.



Dinkelgröt med keso & vaniljyoghurt

Jag hittade en hel del saker när jag flyttade som jag glömt bort att jag hade, t.ex. dinkelgrötsblandningen från Saltå kvarn. Den innehåller bland annat linfrön och torkade fikonbitar. Till gröten hade jag keso, nektarin, mandel och hasselnöt och vaniljyoghurt. Under frukosten började jag se senaste Indiana Jones-filmen och var bara tvungen att se den klart. Måste säga att den innehöll alla element man kan förvänta sig. Gisslandrama, äckliga dödliga kryp i miljontals, dödskallar, en hemlig bortglömd skatt i ett avlägset land och icke att förglömma - kärlek. Jag undrar bara hur de gjorde för att få Harrison Ford att se så ung ut..men numera går det väl att fixa det mesta. Hur som helst, besviken blev jag inte, jag fick ju precis vad jag förväntade mig. Ibland vill man bara ha det sådär förutsägbart. 


Monki

Jag brukar sällan visa upp mina klädköp här på bloggen, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att det till största delen är en matblogg.. men jag är bara tvungen att visa det här, provhytten på Monki. Jag har aldrig varit med om liknande, jag ville nästan inte gå därifrån! Det var speglar på alla väggar och i taket så man såg verkligen varenda vinkel av sig själv utan att behöva röra sig en millimeter. Dessutom hade de ljusslingor i taket som förstärkte det hela. Självklart var jag tvungen ta kort och som en bonus får ni dessutom se mitt enda klädköp för dagen ;)


Det fantastiska taket. Provhytten är lika liten som vilken annan provhytt som helst, men det ser inte direkt så ut.

Innan klädprovningen.

Dagens köp, en schysst, härligt löst sittande topp i ljusblått.

Falafel med pasta i tomatsås

Vilken dag! Den började med att jag och Katarina gick in till stan vid nio. När vi kom dit satt vi först på ett café och drack kaffe till ungefär halv elva, sen shopping fram till halv 12. Därefter åt vi lunch på Invito, en restaurang som jag ändå hört en del bra om tidigare, men där jag själv aldrig ätit. Tyvärr var det en nitlott.. jag beställde hoki med räkor, potatis, pepparrot, dill och skirat smör, Katarina beställde fläskfilé med krämig pasta. Min rätt bestod av en liten fiskfilé, fem räkor och tre ynkliga potatisar. Pepparroten kände jag knappt av. Katarina fick krämig pasta med några, knappt, synliga, fläskfilébitar. Utöver detta var maten inte kryddad över huvud taget. Då kan jag stryka ännu en Umeå-restaurang från listan. Tyvärr glömde jag fota det hela, men med tanke på hur tråkigt det såg ut så gör det kanske inte så mycket.

Efter det shoppade vi i ytterligare 2,5 timme innan vi, helt slut i benen, slog oss ner på ännu ett café för en stärkande kopp kaffe. Dit kom strax därefter också två vänner från Luleå och gjorde oss sällskap i ca 2 timmar. Snacka om heldag på stan. Jag som skulle ut och springa får nog tänka om, träningen får vänta till imorgon. Istället blir det nog ett skönt fotbad, ansiktsmask, fila lite naglar och se på någon bra film. Regnet öser ner, så det kunde inte passa bättre.

Eftersom jag kom rätt sent hem så var jag hungrig som en gnu (den snåla lunchen bidrog väl också) så fick det bli nutanas kryddiga falaflar till middag. Som tillbehör gjorde jag fullkornspastaskruvar med en sås av vitlök, lök, champinjon, zucchini, krossade tomater, sambal oelek, tomatpuré och en klick kesella som jag sedan blandade ner pastan och lite blandsallad i. Till sist toppade jag med rostade sojabönor och det blev en riktigt god middag! Däremot tror jag det hade blivit ännu bättre om jag haft matlagningsgrädde istället för kesella, men man kan inte ha allt i kylskåpet när jag snart ska iväg igen.



Avokado och philadelphia på mjukt & hårt bröd

Det var nog flera år sen jag bara åt mackor till frukost, men idag blev det faktiskt så. Jag hittade ett knäckebröd igår som verkade supergott och även om det kostade lite så var det lätt värt det, det var precis i min smak. Det heter Batanun och innehåller bland annat solros-, pumpa- och linfrön. Tydligen är det Egypten-inspirerat, vad nu det innebär. Hur som helst kan jag verkligen rekommendera det. Utöver det brödet blev det ett osötat mjukt fullkornsbröd, ett jag brukar köpa då och då, från Finax. Som pålägg hade jag philadelphia, avokado, blandad sallad, tomat och örtsalt. Jag provade också att ha lite sojadryck i kaffet, men usch, det är verkligen inte min grej. Svart kaffe ska det va.




Grillad lax, avokadosallad & ajvardressing

Det var ett tag sen jag åt lax nu, så jag tog fram grillpannan igen och grillade laxfilén (kryddad med örtsalt och basilika) tillsammans med zucchiniskivor. Till gjorde jag en sallad med avokado, tomat och nektarin, smaksatt med limesaft, örtsalt, sambal oelek och basilika. Jag gjorde också en dressing av philadelphia, kesella och ajvar relish. Grymt gott blev det! Nu ska jag fortsätta mysa framför filmen "Last chance Harvey".



Kesellayoghurt med kiwi & nektarin

Nu har jag nog ätit mig mätt på yoghurtfrukostar för ett tag. Gröt känns mer lockande nu, speciellt som vädret är så trist. Idag åt jag en frukost som bestod av vaniljyoghurt, kesella, kiwi, nektarin, sultanrussin, cashew- och jordnötter och fullkornsflingor. Till blev det en fullkornsmacka med förmodligen den äckligaste räkosten jag smakat, brr. Den åker tyvärr i soporna, och ni vet ju hur jag ogillar att slänga mat. Tur jag köpte en liten burk..




Vegburgare med grillad nektarin

Idag orkade jag inte göra nåt avancerat och när jag såg att maxi hade nutanas indiebiffar så fick de följa hem, tillsammans med Max egna hamburgerbröd, men denna gång provade jag fullkornsvarianten med frön i. Förutom bröd och burgare så hade jag en coleslaw-liknande röra på brödet, gjord av riven morot, riven zucchini, kesella, sambal oelek, örtsalt och honung. Jag ville ha nåt lite mer frisk och sött med också så jag slängde även i några skivor nektarin i grillpannan, tillsammans med brödet, burgaren och skivad champinjon. På med lite sallad och tomat så var burgaren komplett, och den blev riktigt god, även om jag gärna hade haft mer sting i såsen. Det får jag fixa till nästa gång. Ni får uräskta bilderna, det är så mörkt ute pga alla moln, så ljuset blir uruselt härinne.


Keso- & kesellayoghurt

Igår glömde jag helt att köpa bröd, så det fick bli en riktigt mättande frukostskål idag. Jag blandade vaniljyoghurt, kesella och keso och i hade jag sharonfrukt, dadel, valnöt, havtornspulver, tranbärspulver och fullkornsflingor. Det blev verkligen krämigt och gott! Nu ska jag bara hoppa in i duschen så ska jag ut på en shoppingrunda sen, förråden behöver definitivt fyllas på.


Stuvade makaroner med vegbullar & tomatsås

Jag har varit grymt sugen på stuvade makaroner bra länge nu, så idag tänkte jag ge efter för begäret. Tyvärr tabbade jag mig rejält, dels för att jag inte visste riktigt hur snabb min nya "spis" är och antagligen för att jag hade för bråttom och hade i makaronerna innan mjölken började koka.. men bränt blev det, och det var tur jag hade en minikastrull också, för annars hade jag blivit helt utan. Jag hade vid det laget hunnit göra klart det andra, så jag fuskade lite och redde med maizena, men det smakade lika gott för det.

Förutom de stuvade makaronerna (som jag kryddade med örtsalt och nyriven muskotnöt) så gjorde jag en tomatsås där jag först stekte gul lök och vitlök, sedan i med strimlad zucchini och champinjon i bitar, krossade tomater med chili, tomatpuré, örtsalt och basilika. Riven morot blev det också vid serveringen. Det var precis så gott som jag hade väntat mig och med tanke på hur trött och less jag var efter att ha kommit hem efter träningen så är jag förvånad att jag inte gav upp och åt yoghurt istället. Men glad är jag nu att jag inte gjorde det :)


Proteingröt med banan

Blandgryn, sultanrussin, kanel, kardemumma, lite hjortronsylt, ett ägg och lite mosad banan utgjorde dagens frukost. På hade jag mer banan, äpple, mandel och paranöt. Väldigt gott! Av de varma frukostarna är det min favorit, av de kalla är det alpmüslin. Nu är det en dryg timme kvar tills jag ska börja dra mig mot busstationen. Ska bli så skönt att komma tillbaks till Umeå!


Ugnspannkaka med bönsallad

Det är definitivt en utmaning att laga nya maträtter när jag har begränsat med råvaror, men jag gör mitt bästa. Idag gjorde jag ugnspannkaka av sojamjölk, ägg, vetemjöl, pofiber och riven morot. Det fanns inte ett endaste gram fullkornsmjöl här så pofibret var det bästa jag kunde få tag i. Till gjorde jag en bönsallad på blandade bönor, gul och röd tomat, fetaost och mango chutney. Ingen smaksensation, men en fullt godkänd middag.

Nu har jag avverkat alla introduktionsdagar på jobbet så imorgon förmiddag åker jag tillbaks till Umeå för att ta det lugnt och bara må gott. Träna det jag vill, göra vad jag vill och framför allt bara ha mig själv att tänka på. Det kändes lite surt att direkt behöva lämna nya lägenheten, jag som längtat så mycket efter att få vara själv.. men nu blir det iallafall en vecka av lugn och ro. Underbart!


Pastasås med rökt kalkon

Snabb lunch idag med och lite mer förberedd denna gång. Pastan hade jag åtminstone kokat i förväg, och det övriga gick snabbt att slänga ihop. Jag hackade gul lök som jag stekte tillsammans med riven morot och tillsatte sen rökt kalkon i strimlor, chunky salsa tropical, tomatbitar, chilikrydda och sojamjölk. När det blivit varmt hade jag också i kesella innan jag blandade ihop det hela med pastaskruvarna. På med lite smulad fetaost så var det klart. Jättegott!


Bulgurgröt med banan

Jag har ju gjort gröt på quinoa och bovete, så jag tänkte att bulgur borde väl också funka. Jag kokade bulgurn tillsammans med sojamjölk, salt, kanel och en dadel i bitar. När det var nästan klart hällde jag ner en mosad banan. Jag tänkte att syrlig grape skulle funka bra som kontrast och filéade den halva jag hade kvar. Tyvärr blev det lite för syrligt, men jag åt det separat och det funkade ju det med. På hade jag också mandel och hasselnöt och mer sojamjölk till. Ser ni den fina grapebiten som råkade få formen av ett hjärta? :)


Tonfisk- & äggsmörgås

Snabbt fixad mat idag med, det är så krångligt att hinna fixa nåt bra när det är så bråttom. När jag börjar jobba på allvar sen så ska jag se till att ha allt förberett och klart dagen innan. Det blev middagsmackor idag, med en blandning av tonfisk, kesella, mango chutney, smulad fetaost och riven morot. Denna röra hade jag på två bröd, skivad tomat ovanpå och till sist ett kokt ägg delat i 4 bitar. Till åt jag också en bit äpple. Väldans gott och enkelt, så enkelt.


Alpmüsli med grape & hjortron

Det här är fortfarande den godaste frukost jag ätit och den blev ännu godare nu när jag använde mig av alpros sojadryck. Alpmüsli förbereder man kvällen innan genom att blanda ihop torrvaror som man gör då man ska koka gröt, antingen bara havregryn eller andra gryn, men man kan också som jag gjorde, blanda ner kanel, salt och dadelbitar. Sen häller man över valfri mjölkdryck, mängden får man bestämma utefter hur lös man vill att müslin ska vara. Jag hade nog 1,5 dl iallafall. Det verkar för löst på kvällen, men havregrynen har hunnit suga åt sig mycket vätska till morgonen.

Imorse tog jag helt enkelt bara fram den inplastade skålen, skyfflade över det krämiga innehållet till en djuptallrik, hällde på fil runtom, filéad blodgrape och valnöt på och som pricken över i, några klickar med hjortronsylt i filen. Gudomligt gott! Till blev det också en macka med kesella, rökt kalkon och gul tomat.  Idag blir det ett kvällspass för min del, med middagspaus vid halv fyra. Förhoppningsvis hörs vi då.


Skaldjursomelett

Enkel middag som går snabbt att göra - ja tack. Två ägg (minus en äggula) blandades med sojamjölk, örtsalt och dagens nya matsak - chunky salsa tropical. Mango är en stor favorit och det var den mest framträdande smaksättaren i salsan. Däremot kommer jag ha i mer nästa gång, jag var visst lite för snål så det smakade inte så mycket som jag hade velat. Först stekte jag iallafall finhackad gul lök och champinjon, i med äggvispet och så toppade jag det hela med kräftstjärtar, smulad fetaost (det är en stor bit och jag SKA använda hela) och sallad. Till hade jag tomat och kesella som jag la till efter jag tagit bilden.




Het bönröra med fetaost

Eftersom jag har lite tid på mig att göra lunch så fullkomligen kastade jag mig över spisen när jag kom innanför dörren. Hade väl någon slags plan innan om att jag skulle ha bönor och chilisåsen i lunchen och utöver det blev det också skivad morot, gul lök och champinjon som jag stekte tillsammans med garam masala. När chilisås och bönor var i och allt var varmt så rörde jag ner en klick kesella. Bulgur, sallad och tomat till och så smulad fetaost på toppen. Riktigt gott!


Typiskt

När jag skulle fota frukosten så ser jag att batteriet är helt dött, så tyvärr blir det ingen frukostbild idag. Den var förvisso inte särskilt märkvärdig. Gröt på blandgryn, sultanrussin, kanel och kardemumma, på hade jag äppelbitar blandat med kesella och lingonsylt och hackade hasselnötter. En macka blev det också med kesella, rökt kalkon, sallad och körsbärstomat.

Idag är det andra introdagen för min del. Det blir tidiga mornar, men hellre det än att jobba kvällspass, då försvinner hela dagen känns det som. Ha en bra dag alla så ska vi se om kameran laddat klart till lunch :)

Linssoppa

Jag får lov att fuska lite idag och ta mammas hembakta bröd som dagens matsak jag inte provat förut (jag har faktiskt inte provat det tidigare och det var ju ett tillbehör till maten :P ), för det har varit lite ont om tid och dessutom insisterade mamma på att hon skulle laga linssoppa och eftersom det är trevligt att bli bjuden på mat så tackade jag ju inte nej. Nu blev det inte helt oväntat jag som lagade soppan ändå, pga att mina föräldrar flängde iväg för att kolla på studentbalen, men nåja. Det är väl bara att vänja sig, jag fick ju laga middagen i helgen också. Ingen vila för en kock ;) Fast det är klart jag inte kallar mig själv för det än, inte på långa vägar. Någon får nog tillskriva mig den titeln när de tycker jag är värd det.

Linssoppan var en enkel variant (finns det någon svår?) som jag gjorde genom att först fräsa en finhackad gul lök, 3 mellanstora tärnade potatisar 3 dl linser, 1 msk finriven ingefära och curry. Därefter hällde jag på en liter buljong (av grönsaksbuljongtärningar, 2 st), tillsatte lite sambal oelek och så fick det puttra i ca 10-15 minuter så var det klart. Exakt recept, jag vet, det blir så när mamma har ett finger med i spelet. Det kanske ni bara är glada över :) Nu råkade jag vara så hungrig att jag helt förträngde att jag faktiskt brukar ta kort på upplägget, så det blir en soppan-i-grytan-bild och brödet utan pålägg. Tråkigt, jag vet.


Lunchmacka med kräftröra & päron

En väldigt enkel men ruggigt god lunch blev det idag. Jag blandade ihop keso, kesella, smulad fetaost, delade körsbärstomater, het vitlöks- och chilisås tillsammans med kräftstjärtar. Röran hade jag sen på två brödskivor, tillsammans med sallad och skivat päron. Päronet var verkligen klockrent tillsammans med de i övrigt salta smakerna och gjorde sig riktigt bra med hettan från såsen. Trots det kalla vädret (det snöade faktiskt imorse!) så är det gott med kall mat när det är sommar.


http://publishme.se/9737/imagehandler/?go=upload

Kesellayoghurt med päron & lingon

Idag blev det en frukost med yoghurt som jag blandade ner kesella, hackat päron och hemmagjord lingonsylt i. På hade jag havrefras, hasselnötter och kanel och jag åt också en macka till med keso, rökt kalkon och körsbärstomat. Gottigott! Idag är det riktigt trist ute, alldeles grått och blött. Håller just på att tvätta och ska sen ut i elljusspåret och hoppas på att jag inte halkar på en blöt sten. Blir inget riktigt jobb idag, utan jag ska på ergonomiutbildning och lära mig lyfta rätt. Det är ju lite klurigt, för även om jag vet att man ska lyfta med benen och inte med ryggen så blir det ofta fel ändå när det är dags för lyft. Det är nog något som många skulle ha nytta av att lära sig.





Regnväder

Igår var det inte så farligt med regn, men idag öste det ner nästan hela dagen. Jag avskyr att sitta inne och uggla en hel dag så med idrottsläraren i högstadiets ord "det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder" ringande i huvudet tog jag, med ett glatt flin på läpparna, på mig något som kan liknas vid en riktig fiskar-outfit. Det var ju lite lättare att gå omkring i utstyrseln med tanke på att vi var ensamma där ute i skogen, men jag väljer ändå att visa en bild på det hela. Det vore nästan orättvist att bara jag ska ha roligt åt det ;)

Förutom promenad i regn har jag klippt gräsmattan, sorterat en massa kläder och tagit igen all sömn jag förlorat den senaste veckan. Jag vågar inte ens säga vilken tid jag vaknade. Pappa som är van vid att ha sällskap från 6-7-tiden på morgonen verkade lite snopen..


Bushen

Ska nu ut i skogen till mammsen o pappsen, så jag återkommer med bloggandet imorgon kväll. Ha en skön nationaldag!

Hjortrongröt

Väldigt enkel men god frukost idag. Och sen. Jag kokade gröt på blandgryn tillsammans med hjortronsylt och kanel. På hade jag banan och valnöt och så sojamjölk till. Den här gången var det Alpros sojamjölk, jag som vanligtvis alltid använder Go Greens, men när jag skickar brorsan utan att be om ett specifikt märke så får jag skylla mig själv. Eller? Den var annorlunda, men inte alls dum. Först blev jag lite skeptisk när den smakade sött och jag tror man kunde ana lite vaniljsmak, men den gick väldigt bra till gröten måste jag säga. Kanske har jag hittat en ny favorit?

 Jag åt också en smörgås, ett bröd som min mamma bakat och som smakar riktigt gott men tyvärr har hunnit bli lite torrt. På hade jag smör, ost (ingen aning om vilken, men den smakade inte mycket) och morotsmarmelad som jag tror att min brors frus mamma har gjort. Eller min brors svärmor om man vill göra det lite enklare :) Mumsigt var det iallafall!




Kycklingfilé, smörstekt svartrot & fetaostkräm

Matsak som jag ännu inte provat - svartroten. Den dagen vi hade grönsakshandlaren på besök på skolan så fick jag upp ögonen för den på allvar. Innandess har jag faktiskt inte ens tänkt tanken på att använda den. Så är det nog för många med mycket som finns i grönsaksdisken. Det man inte känner till eller provat tidigare hamnar sällan i varukorgen. Numera är det som tur var väldigt enkelt att ta reda på hur man tillagar något, det är ju bara att googla.

När det kommer till svartroten så skulle jag föreslå att man tar på sig gummi- eller plasthandskar innan man skalar dem. De har nämligen någon form av kåda-liknande substans på sig som är precis lika svår att få bort som vanlig kåda. Utöver det var det inga problem. Jag skalade dem under rinnande vatten och la dem direkt i saltat vatten, detta för att undvika missfärgning. Citron går också bra. Sen skar jag till decimeterstora bitar och kokade dem i ca 10 minuter. Till sist stekte jag dem i smör lite snabbt, bara så de fick lite färg.

Till hade jag kycklingfilé. Det var en stor en så jag delade den på längden, dels för att få en mer lagom bit och dels för att det går fortare att få den genomstekt. Kryddade med "chicken steak"-krydda, salt, svartpeppar och chili. En sås ville jag ha till också och det fick bli en enkel fetaostkräm som jag gjorde genom att mosa fetaost tillsammans med lite kesella och yoghurt. Till servering blev det sallad, körsbärstomat, svartrötterna på mumsig avokado, såsen och kycklingen. Grym fredagsmiddag!


Strömsund

Ja, så heter hålan som jag kommer ifrån. Fast om rätt ska vara rätt så kommer jag egentligen från Övre Lillviken som ligger ca 5 mil härifrån, så avsides som det kan bli skulle jag tro. Där bodde jag från att jag var 3 till jag var 14. I Strömsund bodde jag bara i 5 år, men det är betydligt lättare att förklara för folk var det ligger. Hur som helst. Idag var jag ut på en promenad och bestämde mig för att gå upp på Bygda, något av en helt annan värld än vad som upplevs nere "på byn". Det är stora gröna fält, vackra gårdar och en fantastisk utsikt. Jag passade såklart på att ta lite bilder. Kanske kan det vara roligt att se lite av mina hemtrakter. Om inte så får ni helt enkelt bläddra förbi :)


Där nere har vi alltså Strömsund. Den stora bron var en gång i tiden Nordens största hängbro. Nu kanske den halkat ner på listan något.

Väldigt lantligt och vackert.

Jag tror den här blomman har många namn, men jag har lärt mig att den heter Rödblära.

T vå underbart vackra hästar kikade nyfiket på mig när jag närmade mig med kameran. Den absolut vackraste färgen på hästar tycker jag.

Lindbergsbacken. Rena döden på vägen upp, väldigt trevlig på vägen ner.

Medan jag åt lunch såg jag att årets karneval var igång. Här är några utklädda till änglar. Mig lurar de inte.

Het bläckfiskspasta

Jag undrar om inte temat för den här veckan får bli "saker som jag inte tidigare provat"? Isåfall ett mål om dagen, det finns ju gränser. Idag blir det dock två måltider med en ingrediens jag aldrig tidigare provat. Till lunch idag köpte jag en burk med bläckfisk i sitt eget bläck. Jag tyckte dock bläcket verkade lite läbbigt så jag sköljde av det ordentligt. Först stekte jag gul lök, riven morot och champinjoner, som jag kryddade med en het chili & vitlökssås och citronpeppar. Till kokade jag pastaskruvar som jag sen blandade ner de stekta grönsakerna i. I med en klick kesella, fetaost och körsbärstomater, upp med allt på en tallrik täckt med andalusisk salladsmix och sist men inte minst - bläckfisken.

I det stora hela var det grymma smaker med perfekt sting från chilisåsen. Bläckfisken var jag lite skeptisk till då den hade en besk eftersmak och var något segtuggad. Efter ett tag vande jag mig dock vid smaken och då var det ändå ok. Jag kommer dock inte köpa bläckfisk igen, åtminstone inte förrän det gått ett tag och jag glömt att jag inte var överförtjust i det.




Flingfrukost

Om man kan kalla havrefras för flingor..det är väl snarare kuddar. Jaja, petitesser :) Idag är sista dagen som vakna med the voice sänder via tv så jag var bara tvungen att kliva upp tidigt och sätta mig med frukosten framför tvn, som så många andra mornar. Det är farligt när nånting så obeständigt blir en del av min vardag, vissa vanor är ju rätt jobbiga att bryta. Det finns risk för att det här låter lite patetiskt, men det må vara hänt. Nu blir det pocketläsning för hela slanten resten av sommaren. Finns det nåt mysigare än att ligga på en filt i solen och bli djupt försjunken i en riktigt bra roman?

Frukosten blev iallafall yoghurt, banan, äpple, dadel, paranöt och havrefras, plus en skiva fullkornsbröd med keso, rökt kalkonpålägg och tomat. Det är verkligen underbart nu när det börjar finnas svenska tomater, de smakar hundra gånger bättre än de utländska. Synd att de kostar därefter också.. men det får det vara värt. Nu ska jag duscha och sen blir det en lång promenad i solen. Ja, det är faktiskt sol, trots smhi:s löfte om regn de kommande tre dagarna. Bäst att passa på.




Bulgursallad med skaldjur

Jag har insett att jag är väldigt bortskämd med billig mat i Umeå. Mitt matglada jag fick sig en snyting i samma stund som jag gick in på konsum här på hemorten. Det är helt sinnesjukt vad de tar höga priser! Det värsta är ju att de kan, det finns ju bara två matbutiker här med ett hyfsat sortiment. Som tur var har ica lite mer humana priser, men trots detta så blev det dyr matshopping och det finns inte en chans att jag ska kunna äta precis det jag vill hela sommaren, som jag faktiskt tidigare har gjort. Jag ska aldrig mer klaga på att mat är dyrt i Umeå.

Idag var jag dock lite stressad, orkade inte tänka ekonomisk och köpte således det jag kände för. Det må ha svidit i kassan sen, men jag fick en god middag iallafall och enkel sådan. Jag gjorde en sallad av bulgur, riven morot, champinjon, körsbärstomat, avokado, blandsallad, kräftstjärtar i en röra av kesella, yoghurt och mango chutney (vad annars) med hackad valnöt på toppen. Grymt gott, funkar alltid.

Just nu lånar jag min fars bärbara och det krånglar lite med bildfixandet.. men skam den som ger sig, jag fick till det till slut. Imorgon kanske det till och med blir en frukostbild :)




Tema

Jag har funderat lite på hur jag ska göra i sommar med bloggandet, det kommer ju krävas lite mer planering nu när jag bara har en timme på mig att laga till och äta min lunch. Därför har jag kommit fram till att jag ska försöka ha något slags tema på snabba och goda luncher, men jag har däremot inte kommit på vad temat ska vara även om jag har några idéer. Skulle vara jättekul om ni kunde komma med några förslag, då är ju chansen också större att ni tycker det hela är intressant ;)

Nu bär det snart av till Jämtlands skogar och sommarjobb. Gruvar mig lite, men det är väl så när man inte är riktigt van att jobba. Det blir 7 - 17 för det mesta och det passar mig bra då jag är mer en morgonmänniska. Det blir dock ingen längre stund nere i Jämtland till att börja med, då jag är ledig 10 dagar i sträck.. då blir det Umeå igen och lite skön ledighet innan jobbet sätter igång på allvar. Nu ska jag bara kolla att jag fått med mig allt innan jag sätter mig på bussen. Tur det är rätt svalt ute idag, bastubussar är ingen höjdare.


Bild jag tog i höstas.

Dags att lämna

Idag åker jag ner till Jämtland eftersom mitt första jobbpass är imorgon. Rummet ser faktiskt helt ok ut nu, bara lite småplock kvar att ordna med. Igår var jag på inflyttningsfest hos min f d kombo N, hon har flyttat in i en fyra med två killar från Restauranghögskolan. Det var lite bubbeltema så alla drack bubbel (utom jag som får migrän av det) och åt jordgubbar och snittar. Sen blev det lite kalas på en av studentpubarna, också det väldigt trevligt. Perfekt avslut på den här terminen.

Dagens frukost blev lite som den blev eftersom jag bara har yoghurt och lingonsylt i kylen. Banan, yoghurt, lingonsylt, müsli, kanel och ingefära fick det bli, men det var gott så det funkade. Den gjorde sig dock inte bra på bild, men en bild på lite skumpa med jordgubbe kan jag iallafall bjuda på :)


Dålig uppdatering

Ja, det blev lite oväntat att internet försvann, även om jag borde ha förstått att det var den dagen det skulle hända. Fullt upp med packande och flyttstäd gjorde antagligen att jag helt glömde bort det. Hur som helst ska jag försöka fixa internet nu så ska jag få igång bloggandet igen. Oavsett hade det inte varit intressant just nu eftersom jag i princip bara äter mackor..ganska onödigt att köpa mat nu när jag snart ska hem, dvs imorgon.

Flytten har varit allt annat än smärtfri, då jag först flyttstädade i tre dagar, och sen flyttade ut alla mina saker, fraktade dem till nya stället, bara för att upptäcka att den som bodde där innan helt struntat i att städa rummet. Efter lite klagomål hos kvartersvärden så fick jag rummet städat av en städfirma, ett löfte om en ny kyl (den kom idag), en ny säng och en ny madrass. Det blev alltså bra till slut, även om vi var klara med allt först vid halv åtta, istället för kl två som jag trodde från början.

Alla lådor är uppackade så bara finslipet kvar. Snacka om trött och sliten, men nu är det klar. Ett helt år kvar till nästa gång..

RSS 2.0