Viltfärsbiffar med champinjonsås

Efter passet med streetdance skyndade jag hem och satte igång med middagen som idag blev viltfärsbiffar som jag gjorde av malen viltskav, rödlök, 1 ägg, ströbröd, viltkrydda, havssalt och nymalen svartpeppar. I ugnen hade jag samtidigt klyftad jordärtskocka, sötpotatis, fänkål, rödlök och i en egen form, körsbärstomater med havssalt. När biffarna var genomstekta slängde jag i hackade champinjoner som fick steka med ett tag. När de började få färg hällde jag i en blandning av vatten, maizena, buljongtärning, soja, svartpeppar och viltkrydda som fick tjockna till lite tillsammans med champinjonerna och biffarna. I slutet hade jag också i lite sojagrädde. Serverade sen allt med lite blandsallad med balsamvinäger och jag fick äntligen chansen att prova rönnbärsgelén jag fick av storebror i julklapp. Utan tvekan den godaste middag jag ätit på år, utan att överdriva. I'm in heaven!




Skön start på dagen

Vaknade kanske halv nio och låg och drog mig tills mamma ringde. Sen bytte jag om till träningskläder, gick till Iksu och sprang 6.5 km och tränade sen core control. När jag kom hem gjorde jag det jag längtat efter hela veckan nu, scones. Jag har inte gjort scones på 4-5 år så det var verkligen efterlängtat! Jag lånade grundreceptet av Molly och hade sen i hallon blandat med honung och grovhackade valnötter. Till hade jag kesella och jordgubbsmarmelad, så sjukt gott! Det dröjer inte 4-5 år till nästa gång, det kan jag lova.







Fredagskyckling

Ja, för en gångs skull fick det bli det. Har inte ätit kycklingfilé på länge så jag kände att det var dags. Ugnstekte kycklingfilén kryddad med svartpeppar, havssalt och dadelbalsamvinäger. Samtidigt i ugnen hade jag pumpa (butternut squash), sötpotatis och fänkål i bitar tillsammans med lite rapsolja, örtsalt, svartpeppar och rosmarin. Till detta gjorde jag en grönsallad med hackad sharonfrukt och dadelbalsamvinäger och till sist en sås till kycklingen gjord på yoghurt, kesella och mango chutney. Det var verkligen gudomligt gott, helt perfekt.







Glasspremiärer

Jag såg just att GB har kommit ut med sommarens glassar, där bland annat Magnum verkar ha ett ess i skjortärmen, caramel & almonds. Såg sedan en kommentar om GB-glassar på en annan blogg och jag blev påmind om en av mina stora favoriter genom tiderna, som måste ha haft sin period när jag gick i sjuan, 13 år sen alltså. Usch, är jag verkligen så gammal. Hur som helst, Cool Bits var min stora favorit, helt perfekt. Vem tjatar man på för att de ska återinföra den? Och guldpucken, hederlig gräddig vaniljglass. Vilken är din favorit?


Från - till +

Dagen började som ni vet inte på bästa tänkbara sätt. Men till tentaskrivningen tog jag mig, tvingade igång hjärnverksamheten med en red bull och vände det första blytunga bladet. När jag insåg att jag kunde svaret på de flesta frågorna började jag allt eftersom pusta ut och när klockan var strax innan elva lämnade jag in den. Jag skulle bli förvånad om jag inte har godkänt på den tentan. När jag sen gick ut i solskenet med Dead and gone (T.I. feat. Justin Timberlake) i öronen visste lyckokänslan inga gränser. Ibland får jag ett sånt härligt rus, som för bara några månader sen i princip var nånting jag bara hörde om andra som upplevde. Nu händer det faktiskt var och varannan dag, vilket är ett sånt lyft för mig så det går inte ens att beskriva. Skön sinnesstämning och skön fredag.

Jag gick inte direkt hem efter tentan, för vill man ha sushi till lunch, ja då får man offra sig lite. Jag fick gå förbi campus till Berghem, till ica där som jag vet alltid har sushi. Ska det tentafiras så ska det. Jag var hungrig som en gnu när jag kom hem och jag orkade inte ens försöka kämpa med ätpinnarna till sista bit. Jag gav faktiskt upp efter första. Nu ska jag bara vila ett tag och sen ska jag iväg till ica här på Ålidhem och hämta ut mitt halebop-abonnemang som har kommit idag. Äntligen ska jag få slippa den här skräptelefonen!




Min nuvarande skräptelefon.

Irriterad

Seriöst, inte inatt av alla nätter. Varför just inatt?! Jag hade lyckats somna när telefonen börjar låta. Jag tänkte direkt att det var dags att kliva upp, men tyckte också det kändes som jag inte sovit nånting. Ganska rätt. Hade sovit i en timme när fyllesamtalet kom. På en torsdag tycker jag man borde vara hyfsat säker från såna saker, men inte jag tydligen. Och fast jag förklarat för killen att jag skriver tenta idag så ringde idioten två gånger till efter första gången vi lagt på, och nej, jag svarade inte. Men sen var det kört. Jag kunde inte sova. Låg väl vaken till fyra iallafall så ja, jag har väl sovit max 3 timmar. Känner mig konstigt nog inte dödstrött som jag verkligen borde, men det ska jag bara vara glad för.

Nu har jag just ätit en god frukost, dinkelmannagrynsgröt med torkat fikon, hallon, sharonfrukt, kanel och sojamjölk. Till det en fröighalva med keso, makrill, sallad och zucchiniskivor. Nu måste jag plugga det sista.

 




Fixar lite med bloglovin..

..och måste lägga in denna länk :)

Följ min blogg med bloglovin

Het majssoppa med laxsmörgås

Öppnade äntligen den buffétidning jag fick från ica för ett tag sen. Förutom en värdecheck på 25 kr så hittade jag också ett recept på en soppa som verkade intressant. Mest för att jag sett en stackars burk med majs som marinbiologen som tidigare bodde här hade lämnat kvar. Hade det mesta hemma så jag satte igång med att steka sharlottenlök tillsammans med sambal oelek och gurkmeja, hällde sen på majskornen, vatten, buljong och lät det puttra i 10 minuter. Mixade sen allt till en slät soppa, tillsatte lite sojamjölk och limesaft och voilá, supergod majssoppa. Till det rostade jag en fröig-halva på vilken jag hade en blandning av kesella, pepparrot och basilika, sedan sallad, kallrökt lax och tomat. Soppa funkar verkligen perfekt i vintertider!


Kycklingkassler med bulgur och basilikasås

Efter en skön promenad stekte jag kycklingkassler penslad med sambal oelek. Till kokade jag bulgur, tillsammans med russin och fänkål. När det var färdigt blandade jag ner hackad tomat och champinjon. Jag gjorde också en sås av kesella, vatten, basilika och lite örtsalt. Till slut toppade jag med hackad blandsallad. Jag tänkte att sötman från russinen och den syrliga såsen skulle mildra sältan i kasslern och det gjorde den förstås, men kassler har verkligen en salt smak som blir lite övermäktig till slut. Man ska nog inte äta det för ofta då jag misstänker att det är lite för mycket salt i förhållande till vad rekommendationerna säger.

Det pluggar jag faktiskt på just nu inför tentan och det som gäller för män är max 7 g /dag och för kvinnor max 6 g /dag. Målet är dock 5 g /dag, som motsvarar ungefär en tesked. Jag har alltid trott att jag vräker på för mycket salt, men när jag jämfört med andras uppfattning om vad som är salt så är det ganska stor skillnad. Kanske får jag ändå i mig för mycket, vem vet. Får se om jag orkar räkna på det någon dag.


Motivation

Vart ska jag hitta den? Jag tror min har tagit semester. Det skulle jag också vilja.. jag börjar undra om det är värt det att dela upp den stora tentan på tre separata, känns som jag inte gör annat än tentapluggar. När den här är skriven är det sen två veckor kvar tills det är dags igen. Jag är så trött, på alla tänkbara sätt. Och imorse när jag satte ner fötterna på golvet och ställde mig upp kom ett ofrivilligt skrik, av smärta. Mina vrister har visst muskler jag inte visste om, som jag för första gången fått träningsvärk i uppenbarligen. Sen har jag galen träningsvärk i magen med, men det har faktiskt blivit magträning tre dagar i rad nu, så det kanske inte är konstigt. Så ja, en vilodag var nog högst läglig nu.

Jag tror faktiskt jag ska ställa klockan ett par gånger idag och då det är dags gå ut och gå en kortare sväng, för annars kommer jag somna och det är inte bra för mina studier.. och på tal om dem, dags att sätta fart.


Ge mig sommar nu! Fast det här var förstås i höstas...

Kanske inte så givande

Jag gick på träningen som vanligt idag, fast jag var ganska seg i kroppen efter gårdagens springande på gymmet. Tyvärr kändes det genom både funken och core control och jag var inte så inspirerad som jag brukar. Kanske var det en blandning av det mesta som gjorde mig orkeslös. Imorgon är det iallafall vilodag och 100 % fokus på tentan. Jag har fått en del gjort idag, men det är alltid på slutspurten som jag kommer igång på allvar och faktiskt får in nånting. Tur att tentan inte är jättestor. Nu har jag iallafall fått i mig en supergod smoothie gjord på äpple, sharonfrukt, banan, sojamjölk, kanel och ingefära som toppades med lite keso och änglamarks goda fruktmüsli. Har tittat lite på ännu en film jag fått nys om, Milk med Sean Penn. Helt otroligt hur han kan vara så annorlunda i sina roller, grymt imponerad!

Nu ska jag bara andas ut så tar jag tag i plugget igen. Ingen ro, ingen vila.


Den godaste frukten jag vet, sharonfrukt.


Kallrökt lax med pepparrotsgrönsaker

Till lunch stekte jag rödlök, fänkål och champinjon som jag sedan redde av med en blandning av vatten, maizena, lite buljongtärning och pepparrot. Till det åt jag blandsallad, matvete och kallrökt lax. Väldigt gott!




Pigg?

Bättre än igår iallafall, nu fick jag sova tills klockan ringde. Solen skiner ute och jag ska faktiskt ut en sväng vid tio-tiden då jag ändå ska till vårdcentralen. Varför är på tok för pinsamt för att nämna här, men dit ska jag hur som helst. Pengarna har kommit idag också, vilket är skönt då jag hade inte mycket kvar på kontot. Har ändå klarat mig oförskämt bra månaden som varit och hade pengar till sista dagen, vilket inte är alltför vanligt. Stället jag jobbade på i december, julbordet, har ännu inte gett mig någon lön så jag ringde dit igår och hoppas på att pengarna dyker upp nån gång snart också. Lite kasst att det skulle ta sån tid och att jag ska behöva ringa och be om dem.

Idag är det såklart tentaplugg som gäller hela dagen, så jag ska nog ta och sätta igång direkt så jag hinner med lite innan jag ska iväg till vårdcentralen.


Bild från i höstas.

Redan kväll

Vart tog tiden vägen? Jag hann ju knappt plugga nåt. Fast det är ju mest mitt eget fel, då jag alltid lyckas hitta andra saker att göra. Jag har lärt mig idag att det lönar sig att gå ut och röra på mig lite på morgonen när jag ska sitta och tentaplugga en hel dag. Jag gjorde nämligen inte det idag och det resulterade i att jag blev slö och omotiverad. Så fort jag sen varit på träning så går humöret upp på topp igen. Det blev lite knas idag för tanken var att jag skulle träna bodycombat och där satt vi och väntade.. klockan blev fyra, ingen instruktör. När klockan närmade sig 10 över tyckte jag att jag ändå missat för mycket även om hon skulle trilla in just då, så jag gick till gymmet och sprang i 40 minuter och ca 7 km, vilket jag är glad för för det var gav mig en stor energikick som sen varade genom hela core control och ända hem.

Det var när jag började tjura på kombo H över min thésil som var borta som jag insåg att blodsockret sjunkit till en farlig nivå. Jag har iallafall fyllt på med energi så numera är jag relativt ofarlig. Skön solariesolning iallafall, men jag höll på att somna hela tiden. Tur det är tidsinställt, annars hade jag förmodligen blivit grillad. Det var ett irriterande samtalsämne på mix megapol som jag lyssnade på under tiden. Om skönhetsoperationer. Jag tänker inte gå in på allt som jag stör mig på när det gäller det, men när det ringde in en tjej som funderade på att ta bort lite gäddhäng blev jag förbannad. Varför är folk så lata?? Träna armarna så är det löst! Alla gillar inte att träna, visst är det så, men då får man gilla läget. Så tycker åtminstone jag.

Nu har jag gnällt klart och funderar faktiskt på att plugga ett litet tag innan det är dags för att sova, jag lär väl ändå vakna äckligt tidigt imorgon. Se där, jag gnällde visst igen. Nåja, det behövs kontraster också, kan inte vara en glädjespridare jämt..


Bönwok

Har man bönor kvar från en burk så är det bäst man använder dem ganska snart. Till middag gjorde jag en wok på strimlad spetskål, zucchini, rödlök, tomat, soja, sambal oelek, örtsalt, solrosfrön, äggnudlar och blandade bönor. Gottigott. Nu ska jag iväg och sola solarium, härligt!


Pastaskruvar med kallrökt lax

Fick bli ett ihopsläng också till lunchen idag. Kokade fullkornspastaskruvar, skar upp lite kallrökt lax, avokado, zucchini, tomat, kokade broccoli tillsammans med pastan på slutet och gjorde en sås av kesella och ajvar relish oliv som jag blandade med laxbitarna. Blandsallad tillsammans med det så var det klart. Gott som vanligt. Jag tittade på filmen Slumdog millionaire under tiden, ja inte hela, men den är verkligen bra så långt och jag har bara en halvtimme kvar. Jag förstår att den fick en oscar.


För övrigt..

..har jag ganska nyligt fått nys om att det finns något som heter bloglovin, där man lägger till sina favoritbloggar för att kunna se när det kommer in nya inlägg istället för att slumpmässigt kolla dem under dagen. Jag blev nyss medlem, la till mina bloggar och sen blev jag förstås nyfiken på min egen blogg och var tvungen kika. Två personer har mig under bevakning, det var fler än jag vågat hoppas på :) Huruvida bloglovin är en bra sida eller inte har jag inte kommit fram till än, men det märks väl med tiden. Det var allt, nu ska jag faktiskt ta tag i pluggandet.

Smärta

Min mage blev märkbart arg på mig efter dagens frukost och protesterar vilt genom att göra olidligt ont. Varför vet jag inte, för jag åt proteingröt som så många andra mornar. Jag får hoppas att det går över, och om inte annat ta till min vän samarin. Jag är dessutom lite grinig för jag var jättetrött igår, somnade sent men vaknade ändå kl 6. Nu kommer jag vara trött och tjurig hela dagen, nu när jag verkligen behöver koncentrera mig på tentaplugget. Men det får gå ändå.

Idag är det fettisdagen tydligen, men jag förstår inte varför det finns en speciell dag för det fortfarande när folk frossar i semlor året om numera. Till jul finns det ju till och med saffranssemlor. Jag kan tänka mig att de flesta är så less på semlor vid det här laget att detta kanske blir dagen då man väljer att undvika dem istället. För egen del har jag väl aldrig varit en stor älskare av semlor, men när jag var yngre åt jag de iallafall med varm mjölk i en tallrik, även kallat hetvägg om jag inte minns fel. Ifjol bakade jag egna, men i år får jag lov att hoppa över.

Deffperiod och semla är två saker som inte riktigt går ihop. Nu har det kanske inte gått lysande med min deffperiod, iom att jag inte ätit tillräckligt mycket protein i min mening. I övrigt har det varit ok. Någon skillnad såhär efter en vecka är väl inte lätt att märka, men jag får se om ytterligare 1 ½. Sen bryter jag den rejält då det är sittning nästa helg, då det kommer bli både vin och trerätters. Lite kul måste man få ha också :) Temat för sittningen är "vem är jag om 10 år?" och vad jag valt avslöjar jag då. Nu blir det dusch och mental förberedning för intensivt pluggande.


Dålig bild på semlorna jag gjorde förra året.


Seminarium och bönsallad med avokado & mango chutney

Ja, så var även denna dag snart till ända. Efter lunch hade vi seminarium och min grupps uppgift var att först laga en måltid som sagt, med bra sammansättning av alla näringsämnen. Det blev köttfärsspett med parboiled ris, tomatsås, paprika och rödlök på spett, plus en råkostsallad av rivet äpple och morot, kidneybönor och citronsaft. När det var färdigt hade vi redovisning om protein, som gick sådär.. eller det gick bra att säga allt som skulle sägas, men våran powerpoint var inte nåt vidare tyvärr. Vi fick fram det vi ville till slut ändå. Och våran måltid fick bra betyg som helhet.

När vi var klara var klockan kvart i 4 och mitt pass som jag ville gå på helst började 4. Funderade i några sekunder, och bestämde mig för att skynda mig allt vad jag hade och se om det gick vägen. Efter att ha omväxlande sprungit och gått till Iksu så hade jag 5 minuter på mig när jag kom fram, och jag hann utan problem. Så fort har jag nog aldrig bytt om, guldstjärna till mig. Efter ett tung bodypump-pass var jag hungrig så det fick bli en snabb bönsallad med blandade bönor, bulgur, avokado, blandsallad, strimlad zucchini, skivad champinjon, tomat, kesella, mango chutney, limesaft, peppar och örtsalt. Sjukt gott.


Måltiden vi lagade idag på skolan, köttfärsspett med parboiled ris, tomatsås och grönsaksspett.

Middagen.


Spännande

Jag har ett pirr i magen, som egentligen funnits där ett bra tag nu. Men nu när det börjar närma sig så känns det mer och mer för varje dag. Jag ska få besök, men av vem, varför, hur eller när, det avslöjar jag inte. Inte än iallafall.
Idag är det alltså måndag, igen. Vi har en sista redovisning idag, om protein, men den ska gå hyfsat smärtfritt. Vi ska även laga en måltid med rätt sammansättningar, och enligt våra beräkningar ska det bli näst intill perfekt. Men beräkningarna brukar oftast försvinna nånstans på vägen.. vi får hoppas det blir gott iallafall. Bilder kommer förstås. Snacka om att min blogg blir fylld med matbilder under den här perioden, men jag hoppas det är något ni som läser uppskattar, annars får ni säga till förstås.

Kan säga att det snöar här igen. Som att vi inte hade tillräckligt med snö redan. Att de där uppe inte tänker på att det blir så himla mycket jobbigare sen när de ska smälta bort allt igen. Snart är det mars och inte heller långt till påsk.. vi har en ledighet på 11 dagar så då passar jag på att först åka ner till Jämtland och sen vidare till Stockholm med storebror och hans fru. Kul att se nåt annat för en gångs skull. Det finns två ställen jag absolut vill besöka när jag är dit (egentligen tre, men det är givet och väldigt hemligt) och det är Blueberry på östermalm, den enda anledningen till att jag kommer befinna mig i den stadsdelen. Sen också GI-boden som jag besökte senast 2006. Saluhallarna är heller aldrig fel. Nån klädaffär jag borde besöka? Kul ska det bli hur som helst. Nej, kanske ska försöka plugga nu. Tenta i näringslära på fredag.






Potatisbullar med keso och basilika

Jag som egentligen avskyr potatisbullar tänkte se om jag kunde göra min egen variant som funkade bättre. Jag kokade vanlig potatis, samtidigt som jag stekte finhackad sharlottenlök, chili och vitlök. Mosade sen potatisen, blandade i lök- & chiliblandningen, basilika, örtsalt och keso, formade till två "bullar" som jag la i en form och satte in i ugnen. När det var på gång så stekte jag skivad rödlök, zucchini och champinjon, hällde på krossade tomater med chilismak, en sked ajvar relish oliv och buljongtärning. I slutet hade jag i lite blandade bönor. Serverade sen potatisbullarna med bönröran och blandsallad med zucchinibitar. Potatisbullarna var inte alls den skräckhistoria som serverades i grundskolan, de var till och med riktigt goda!





Söndag

Nio verkar vara det magiska klockslaget på helgerna, på pricken två dagar i rad nu. 40 minuter låg jag och drog mig och lyssnade på bra musik, det är verkligen inte att underskatta. Förr stressade jag upp på en gång då jag vaknade och dessutom runt 7-tiden även på helgerna. Jag har väl blivit en sån där livsnjutare. I like it. Nu håller jag på att tvätta, har hunnit äta frukost och ja, inte så mycket mer än det .

Igår var jag hos min kompis I och såg på melodifestivalen. Mest blev det prat om annat som vanligt, men ska man säga något om musiken så var det tråkigt, förutsägbart och riktigt riktigt dåligt. Det enda bidrag som höll måttet någorlunda var EMD, ja så är det faktiskt. Nu minns jag inte vilka som skrev text och musik till den låten, men det kan inte ha varit Pling eller G:sson. Har de vunnit med någon låt över huvud taget de senaste tio åren? Jag tycker det är dags att vi tar vara på de musikaliska talanger vi faktiskt har i Sverige, då skulle vi förmodligen till och med ha en chans i Eurovision sen. Nåja, nog pratat om det, det roliga kommer ju sen när Eurovision är. På tal om det så lyssnar jag på Sebastien Tellier - Divine, förmodligen en av de eurovision-låtar som slagit mest internationellt efteråt. Så oschlager som det bara kan bli och alldeles, alldeles underbar.

Jordärtkockssoppa med brödstänger

Jordärtskockor är något jag upptäckt ganska nyligt och hittills har jag bara gjort puré på dem, men idag tänkte jag prova på en soppa. Jag hackade jordärtskockorna, sharlottenlök och vitlök som jag stekte i lite rapsolja tills löken var lite blank. Därefter hällde jag på grönsaksbuljong och vitt matlagningsvin och lät det puttra i 10 minuter. Sen i med lite sojamjölk som fick puttra med ett tag. Tyvärr har sojamjölk den egenskapen att den blir grynig när man hettar upp den. Som tur var så påverkade det inte slutresultatet och den blev ljus och krämig när jag sedan mixade allt. Nu är det ju så att vissa lär sig av sina misstag men jag verkar inte vara en av dem. Återigen hällde jag i svartpeppar direkt från påsen och sen hade jag väl närmare en tesked i soppan.. men det blev inte så farligt, bara lite hetare än tänkt.

Hur som helst, till soppan tog jag den resterande delen av frukostbullen jag åt av imorse, rostade den lite lätt i en torr stekpanna, penslade med lite rapsolja och gned en halv vitlöksklyfta mot den frasiga ytan. Det räcker alldeles bra det för att få en god vitlökssmak. Jag åt faktiskt soppan med brödstängerna som "sked", och det var riktigt gott, så det här gör jag om fler gånger. Men med mindre svartpeppar.




Mellanmål

För att orka med eftermiddagens utmaning i streetdance så kände jag att jag behövde fylla på med ett energirikt mellanmål. En bit plommon, en bit sharonfrukt och en bit äpple i tärningar tillsammans med ett torkat fikon i bitar och några hasselnötter. Till detta hade jag lite yoghurt, lite kesella, kanel och ingefära. Supergott!


Lördag

Gårdagen kändes oändlig. Dels för att jag vaknade halv sex och dels för att jag var uppe längre än jag brukar. Till halv två, kan ni tänka er. Jag var efter middagen och en titt på när Morgan Alling dansade i let's dance (han har redan vunnit) till S och satt där på en liten förfest. Det enda jag drack var dock cola zero med lime, men jag saknade då inte alkoholen. Det diskuterades allt från frågor från kvällens "På spåret" till Blondinbella och Linda Rosing. Till slut blev det dags att gå till studentpuben NH där två klasskamrater spelade klämkäck 80-tals musik. Vi fick gå in vip-vägen tack vare Robinson Roy ;)

Hur som helst så satt jag där runt en timme kanske, om ens det, innan jag kände hur energin bara rann ur mig helt och det var lika bra att gå hem. Direkt i säng blev det också. Vaknade dels när kombo N kom hem och sen runt 5, halv 6 av nån anledning. Nio vaknade jag och lyssnade på några bra låtar på mp3:n. Jag kände att jag var toksugen på yoghurtfrukost, men hade ingen yoghurt hemma. Så först ut, boka tvättstugan, sen till ica där jag handlade yoghurt, en frukostbulle och sharonfrukter, gick hem och gjorde en supergod frukost. Tyvärr såg jag filmen Rachel getting married också, den rekommenderar jag inte till någon. En nyrehabiliterad tjej som förstör sin systers bröllop i princip, tragisk rakt igenom. Och den var filmad på det där hackiga viset, som för att göra den så verklig som möjligt. Jag får väl erkänna då, jag är nog mer för de filmer som hör till hollywoodstandarden, som man inte blir yr i huvudet av.

Nu ska jag sätta mig med kursboken i näringslära några timmar innan det är dags att svida om för streetdance. Jag hoppas det blir lika bra som jag förväntat mig. Men det mesta blir ju vad man gör det till.


Banan, sharonfrukt, plommon, yoghurt, müsli, dadel. En halv frukostbulle, keso, avokado, ruccola och tomat.

Upptäckt

Jag har ju lagt in en ny header på min blogg, det som syns överst på bloggen alltså. När jag frågade några kompisar om den dykt upp så sa de att det inte syndes något alls och jag tänkte att det tar väl ett tag, även om det var konstigt eftersom jag kan se den. Nu tror jag att jag vet varför. Jag provade kolla min blogg med internet explorer och alldeles riktigt, där syns den inte. Och min blogg ser ju verkligen bedrövligt tråkig ut utan den! Jag vet inte hur man fixar så det funkar även med explorer, men skaffa annars Mozilla Firefox som iallafall enligt min mening är mycket bättre. Internet explorer buggade hela tiden och gjorde livet surt för mig. Nu vet ni iallafall vad ni ska göra om ni vill se min nya rosa design ;)

Matlåda

Förvisso samma mat som till middagen igår, ja förutom att jag åt potatis till istället för ris. Men bilden blev inget vidare igår så tänkte att jag kanske skulle lyckas bättre idag med dagsljuset som hjälp. Tror det blev något bättre iallafall. Jag provade även den nya Ramlösan som kommit, med mangosmak. Jag är alltid lite skeptisk till att prova de nya sorterna då de har en tendens att smaka väldigt syntetiskt. Jag valde dock att ge den en chans, och betyget? Den smakade faktiskt inte så konstgjort som jag trott, men tydligen är mango ingen höjdarsmaksättning för mig. Färsk och fryst mango är jättegott, men inte som smaksättning i mineralvatten. Helt ok iallafall, så 3 av 5. Mina favoriter är fortfarande granatäpple och kaktus, prova dem om inte annat.






Vegetarisk kost

Det var väl inte den mest innehållsrika föreläsningen, men de flesta i den här kursen har varit lite skrapa-på-ytan-varianter. Några saker kan dock vara värda att ta upp, som till exempel hur man får i sig viktiga näringsämnen när man utesluter animaliska produkter.

Järn - finns i baljväxter, mörka bladgrönsaker, nötter, fullkornsprodukter, torkad frukt. Det man kan tänka på är att t.ex. kalcium hämmar upptaget av järn.
Zink - finns i fullkornsbröd, baljväxter, frön, nötter, ris, rödbetor. Även zinkupptaget hämmas av kalcium.
Selen - finns i pasta, hirs, råris, baljväxter, nötter, mandlar, solrosfrön. Innehållet av selen i de här produkterna varierar dock, då selenhalten i jorden inte är så hög i Sverige. Däremot importerade produkter och främst kikärter, linser och vissa nötter kan vara en bra källa för selen.
Kalcium - finns i bladgrönsaker, kål, ärtor, bönor, linser, rotfrukter, sesamfrö, mandel, torkad frukt, nypon, svarta vinbär. Det kan vara lite klurigt att få i sig tillräckliga mängder. Använder man t.ex. sojaprodukter, se då till att köpa de kalciumberikade varianterna.
Vitamin D - finns i lax, äggula och produceras även i kroppen genom solljuset. Håll utkik efter vitamin D-berikade produkter i butiken, speciellt då under vinterhalvåret när vi får sparsamt med sol.
Vitamin B12 - finns i princip inte i vegetabilisk kost. Är du lakto-ovo-vegetarian, dvs dricker mjölk och äter ägg så får du i dig något mer, men allra mest finns denna vitamin i kött, fisk, skaldjur.
Lite osmaklig kuriosa -gorillorna behöver B12 precis som vi människor, men eftersom de är vegetarianer så borde det bli problem.. men de klarar sig, för de äter sin avföring. Trevligt. Då är jag helst inte vegetarian om det är vad som krävs.

Vi fick en grymt rolig gruppuppgift också som innebär att vi ska göra en kreativ vegetarisk måltid för fyra personer, som vi sen bjuder en av de andra grupperna på. Där ska vi få med alla näringsämnen och en bra sammansättning av kolhydrater, protein och fett. Jag älskar min utbildning!

Vi kom förresten fram till att jag är en semi-vegetarian, som väljer lite vad jag vill utesluta. Så nu har jag visst en stämpel också.


Helg

Då var det fredag igen. Föreläsning i vegetarisk kost idag och jag vet inte om det är av intresse för er som läser, men jag kan försöka ta med mig lite av det vi får lära oss idag, det kan nog bli en hel del bra fakta. -19 ute idag och jag funderar om jag ska ta täckbyxorna eller inte. Det är så drygt att ta av sig när man kommer fram, men å andra sidan är det minst lika drygt att frysa rumpan av sig. Nåja, kanske lika bra att härdas lite. Långkallingar får jag panik av så det är inget alternativ. På återseende.


Kycklingfärsbiffar a la thai

Nu när jag inte hade särskilt mycket att göra på eftermiddagen (jag var så rastlös att jag till och med städade toaletten och gick ut med berget av sopor) så passade jag på att göra nåt av kycklingfärsen jag haft i frysen i säkert tre veckor minst. Blandade färsen med hackad chili, pressad vitlök, riven ingefära, solrosfrön, basilika, havssalt och ströbröd. Fixade til några lagom stora biffar som jag sen stekte ett par minuter i stekpannan. Plockade sen upp dem och stekte sen strimlad morot, zucchini och skivade champinjoner tillsammans med sambal oelek och kycklingbuljongtärning. När det började se fint ut blandade jag i lite kokosmjölk och därefter la jag på kycklingbiffarna och så fick det puttra så i ca 10 minuter. Till serverade jag parboiled ris/rött ris och blandsallad med tomat. Ja, det var obeskrivligt gott!





Pasta med kräftstjärtar, chili och vitlök

Till lunch blev det snabbt och gott. Stekte finhackad chili och vitlök som fick fräsa ett tag innan jag hade ner champinjon, några pinjenötter och sharlottenlök. Kokade samtidigt fullkornspastaskruvar och blandade en sås av kesella, vatten och ajvar relish oliv. I stekpannan hamnade i slutet riven morot, innan jag hällde ner allt i pastan, likaså kräftstjärtarna tillsammans med såsen och blandade om ordentligt. Serverade allt på en hög med blandad sallad. Riktigt gott!


Vitaminer och mineraler

Redovisningen avklarad, det gick väl ok, bortsett från att en i min grupp rabblade upp all text han hade på papperet så jag hann drömma mig bort nån helt annanstans, och det såg ut som att resten av klassen gjorde det också. Men det kändes inte som att det här var jordens viktigaste redovisning heller, med 2 utsatta dagar för förberedelser och med ett pm på max 2 sidor. Hur som helst. Vi redovisade om vitaminer och mineraler och innan vi drog teorin så lagade alla fem grupper en varsin måltid ur en av gruppmedlemmarnas matdagar, då vi gjorde kostdatan. Vissa fuskade och hittade på nya rätter, så de hade lite roligare varianter. Här kommer iallafall bilderna.


Min grupps maträtt. Lövbiff med fullkornspasta, pesto, sambal oelek, vitlök, rödlök och kesella.. och lite väl mycket salt för min smak.

Klart godaste. Caesarsallad, då med kycklingfilé, krutonger, sallad, bacon, champinjoner, lök, dressing och lite andra prylar.

Pannbiff tror jag det var, med stekt lök, potatis, brunsås och lingonsylt. Klassisk husmanskost.

Kycklingfilé med ris, stekta grönsaker och en creme fraiche-sås med sweet chili.

Vissa tog i ordentligt. Vininkokta musslor tillsammans med pasta, rotfrukter och persilja.


Tiden går

Redan torsdag idag. Jag tycker det är helg hela tiden, vilket i och för sig inte är så dumt. Och går tiden fort så kommer det dels vara en speciell dag ganska snart, plus att sommaren kommer närmare. Det är faktiskt nästan ljust ute när jag kliver upp numera, jag behövde inte ens tända lampan i vardagsrummet idag. Mindre roligt att det är närmare -21 ute, men det är bara att stå ut, på lördag blir det "varmare".

Mitt knep sen förra gången jag var på funk, för att komma in i stämning, funkade lika bra den här gången. Jag ställde mig mitt i smeten och kände mig bara lycklig när vi körde igenom hela dansen, endorfinerna fullkomligt flödade. När vi kört igenom en tre-gångers omgång av dansen så applåderade vi som alltid och nu var det nästan så att jag undslapp ett sånt där "wohoo" som man hör vissa göra på träningarna ibland. Förut tänkte jag att vad har de att tjoa åt, men nu vet jag. Tänk att det skulle ta en hel hösttermin och början på vårterminen innan jag skulle komma till det här läget. Men bättre sent än aldrig, tveklöst. Nu har jag även bokat in mig på lördagens streetdance, det blir grymt.

Dags att ge sig iväg till campus igen. Idag har vi redovisning i vitaminer & mineraler och det kommer nog gå bra, vi har en fin powerpoint-presentation. Vi ska laga mat igen också, så jag ska se till att ta med mig kameran.


Bild från en varm och solig dag i höstas.

I mina bästa år

Ja tydligen. Här har jag gått omkring och känt mig som en gammal rugguggla som har käppen, rullatorn och rullstolen inom räckhåll, men så får en helt främmande människa mig att känna lite hopp igen. Om inte annat en stunds glädje över att såna som hon finns. Jag gick in på apoteket för att som vanligt slösa bort onödigt mycket pengar på lika onödiga nikotintuggummin. Eftersom att damen ( 50 + ) bakom kassan var ny på stället så hade hon ingen aning om att jag är en frekvent köpare av denna vara, så hon bad mig om legitimation. Tittade noga på årtalet och frågade sen hur gammal jag var då, 25? Nej nej, 26 sa jag, fyller 27. Jaså, ja ungdomen är härlig! Men, sa jag, jag känner mig inte så ung. Då skrattade hon hjärtligt och sken med hela ansiktet. "Jodå, du är ju i dina bästa år!". Tänk vad en helt främmande människa kan vara så vänlig mot en annan människa. Även om det inte är en stor ansträngning så ger det desto mer. Tack snälla tant.

Kräftstjärtar med chili och fullkornspasta

Dagens middag blev lite av varje jag hade i kylen. Stekte champinjon och sharlottenlök tillsammans med fänkålsfrön. Hällde på lite krossade tomater med chilismak, lite buljongtärning, svartpeppar och så i med skivade gröna oliver och kräftstjärtar på slutet. Serverade med saltå kvarns fullkornsspagetti, blandsallad och några tomatbitar.


Laga lätt och kemi

Två helt skilda saker och egentligen skulle inte kemin vara med, men jag fick precis veta att jag klarade omtentan i kemin! Nu är jag äntligen i fas det här läsåret, så underbart att det inte går att beskriva. Eländet är över, jag behöver aldrig mer lära mig en helt obegriplig formel som jag inte kommer ha nytta av i framtiden. Det jag faktiskt lärt mig kommer jag däremot säkert kunna använda i ett eller annat sammanhang. Nåja. Konstigt nog blev jag inte lika glad över det här som över senaste tentan, men det kanske var för att det här var en omtenta.

Hur som helst så har jag börjat prenumerera på Laga lätt igen, en tidning jag verkligen älskar och som är oerhört inspirerande. Jag hade oavsett tänkt skaffa tidningen igen, men det gäller ju också att pricka in då de har fina premier ;) Den här gången var det en kniv från Fiskars, en grytvante och en grytlapp. Tidigare var jag premietokig och fick via olika prenumerationer bland annat en helt ok resväska, en elvisp och muffinsformar i silikon. Det är de saker jag kommer ihåg på rak arm, det finns säkert många fler. Tyvärr förlorade jag på det eftersom jag, precis som företagen räknat med, glömde bort att säga upp prenumerationerna och stod och betalade på tidningar jag egentligen inte ville ha. Men sakerna har jag kvar och använder allt fortfarande, så helt bortkastat var det inte.


Obeskrivligt trött

Jag trodde det var ett av de berömda fyllesamtalen som störde min sömn när väckarklockan ringde, för det kunde bara inte vara så att det var dags att kliva upp. Det tog en halv evighet för mig att somna då mina fötter aldrig ville bli varma, de var så kalla att det gjorde ont i dem. Till slut tog jag på mig mina rosa fluffiga nallesockar så jag somnade till slut, men tillräckligt med sömn hann jag inte få. Nu är jag trött på det här. Cornelia, ta med mig till Thailand. Jag är liten och ryms i en resväska och jag är omedvetet bra på att pruta. Inte det? Nej, nån jämtländsk viking är jag inte.

Idag är det inga föreläsningar, men tack vare alla grupparbeten så måste jag ändå in till campus. Men idag är ju bara -18, härligt.. på tal om grupparbeten så måste jag göra en del innan jag måste plågas i kylan. Frukosten blev för andra dagen i rad proteingröt med torkat fikon, äpple och physalis som i vanlig ordning avnjöts framför vakna med the voice.


Lista

Jag hittade den här listan på en annan blogg och vanligtvis tycker jag såna är lite tråkiga, men den här hade lite intressantare frågor än det brukar vara, så här kommer den.. känsliga läsare varnas :P

Stänger du av mobilen när du sover?
Aldrig. Det ångrar jag ibland när jag får fyllesamtal mitt i natten, och det är inte alltid på lördagarna kan jag tala om.

Vem såg dig senast naken?
Jag tänker inte vara tråkig att säga jag själv, men jag tänker heller inte vara rolig och avslöja vem det är, mest för personens skull. Men det var en kille iallafall. En snygg kille.

Hur såg du ut på högstadiet?
Usch. Som min mormor beskrev det så fint en gång, jag såg ut som ett fönster i en av Carl Larssons målningar. Mittbena med luggen hängandes på sidorna, som gardiner.. min mormor och jag kom inte alltid så bra överens.

Hur är du att ha som arbetskamrat?
Jag tror att jag kan både vara väldigt bra och väldigt irriterande som arbetskamrat. Bra för att jag gärna pratar och håller humöret upp hos både mig själv och andra, samtidigt som jag är lätt att samarbeta med. Däremot är det ingen höjdare när jag blir sådär virrig som jag kan bli ibland och tappar bort mig i arbetsuppgifterna..

Har du celluliter?
Inte vad jag har sett och jag hoppas att jag slipper få några.

Biter du på naglarna?
Bara när jag ser på en spännande handbollsmatch.

Har du något handikapp?
Räknas att jag inte kan göra två saker samtidigt?

Är det rädd för att få hängbröst?
Det är väl klart, ingen vill väl kunna stoppa in brösten innanför byxorna. Tyvärr gör ju gravitationen sitt jobb, så det räknar jag med och får så lov att acceptera när den dagen väl kommer.

Svär du?
Lite för ofta ibland. Men aldrig på bloggen, för läsarnas (mammas) skull.

Är du trevlig mot Jehovs vittnen?
Trevlig kanske är en överdrift, men jag slänger aldrig igen dörren framför ansiktet på dem om jag nu lyckas klanta mig och öppna dörren utan att titta i kikhålet först.

Om du var tvungen att välja en maträtt som du måste äta varje dag livet ut, vad väljer du?
Hmm. Min egen kyckling- eller falafelrulle med goda tillbehör tror jag. 

Vilken mat är den största missen att bjuda dig på?
Seriöst, potatisbullar borde bannlysas från denna planet. Brrr.

Har du blivit arresterad?
Nej, jag är oftast laglydig när poliser är i närheten.

Är du rädd för Securitasvakter?
inte det minsta. En av dem är en kär vän till mig och han är totalt ofarlig.

Har du någonting att dölja?
Många saker som jag är mindre stolt över och som jag helst låter falla i glömska. Alltså tänker jag inte avslöja det här.

Ljuger du?
Ja, men bara vita lögner och när jag inte har ögonkontakt med folk. Jag är nämligen värdelös på att ljuga och det märks direkt.

Har du kysst en polis?
Nej, men fråga mig igen om 3 veckor.

Skulle du gå upp klockan tre på natten för att hämta din pojkvän från krogen?
Självklart. Gör för andra det du vill att andra gör för dig.

Vilken tv-serie skulle du helst leva i?

Gilmore girls! Precis min humor, snygg Logan och massor med god mat.

Äntligen!

Mina böner har blivit hörda. Det visste jag iofs redan innan eftersom jag mailade till Iksu och bad de så snällt. Fler än jag har hört av sig om detta och nu finns lappar uppe om att streetdance kommer vara på lördagarna kl 16 framöver, YES! Kommer gå på varenda pass, var så säker. Sjukt roligt!

Kan för övrigt berätta att jag gick till campus i olidlig kyla bara för att upptäcka att föreläsningen var inställd. När jag kom hem såg jag att de skickat ut den infon ca 4 minuter efter att jag gått hemifrån. Ändå verkade jag vara den enda som inte fått infon då ingen annan kom dit och suckade lika högt som jag över lappen på dörren. Nåja, jag fick mig en 40 minuters promenad iallafall, det är aldrig fel.

Idag blev det iallafall bodycombat med efterföljande core control. Hoppade bara över sista fem minutrarna på bodycombaten eftersom de kör lite styrka då. Middagen blev ett ihopkok av rester. Hade en stackars överbliven skiva kycklingkassler så jag gjorde en soppa av tärnad kassler, potatis, sharlottenlök, paprika, krossade tomater med chilismak, vatten, buljong och svartpeppar. Serverade med keso, mums mums.


Jag vill inte

Varför bor jag här, varför?? Det är -23 grader ute och jag har inte den minsta lust att ens sätta stortån utanför dörren. Det ska ju närma sig vår nu, inte börja likna vädret på nordpolen. Nu kommer jag frysa sönder mina händer igen och sen lär det behövas sandpapper för att få fason på dem igen. Nu är inte obligatoriskt idag, men jag vägrar missa en föreläsning bara för att jag är en mes. Nej, jag är ingen viking, nu var det sagt. Jag må hävda det ibland, men då är det aldrig -23 ute.

På med långkalsonger och sen Lily Allens glada musik i öronen så borde jag överleva vägen till campus. Ingen lång dag idag heller, så jag slipper iallafall släpa med mig alla träningsgrejer. Nej, dags att pinas.

Lite tråkigt

Det blev väl kanske inte den roligaste middagen idag och därför tog jag heller ingen bild. Ska försöka hålla mig till att fota de måltider som är något sånär inspirerande. Träningen gick ok idag, men det var fruktansvärt tungt. Instruktören lyckades dock pricka in när jag var på väg att ge upp och skrek: jag vet att det är tungt nu, men tänk på nåt roligt så går det! Nu hade jag för en gångs skull nåt roligt att tänka på, och det funkade faktiskt. Men idag var det tunga trappsteg upp från träningslokalerna. Jag ska nog se upp med att gnälla på att andra brukar gå långsamt upp för den trappan.

Känns lite konstigt nu att inte ha nån tenta att stressplugga inför, känns som det varit standard senaste 1 ½ månaden. Vi har förvisso en tenta 27:de februari, och jag borde nog sätta igång redan nu så det inte blir panikplugg som vanligt. Jag ska, jag ska, jag ska. Först ska jag bara njuta lite av Powderfingers underbara låtar och drömma mig bort för en stund.

Glömde visst

I all stress imorse glömde jag helt att slänga in ett blogginlägg. Jag såg på morgonen att vi skulle lämna in frågor till en uppgift senast idag, så jag fick en av gruppmedlemmarna till skolan och där satt vi och kämpade med det och när vi var klara och skulle skicka iväg det hela så ser vi att det inte riktigt står nåt om att skicka in nåt på uppgiften. Gick för säkerhets skull och frågade kursansvarige och det visade sig att det var distansarna som skulle skicka in sitt idag. Kul. Men nu har vi iallafall förberett våran muntliga redovisning, så vi gjorde ju inget i onödan.

Nu har jag även satt igång med en deffperiod. Jag har tänkt göra det länge, men inte riktigt orkat ta tag i det.. men i två veckor framåt blir det strikt kost och mycket träning, men det är ungefär som tidigare, bortsett från att alla dagar i veckan nu innehåller sparsamt med kolhydrater och bara långsamma såna. Har aldrig gjort detta tidigare så jag ska läsa mycket om det så jag gör rätt. Är det någon som har tips på bra mat så är det välkommet!

Nu blir det lite vila innan det är dags för dagens träningspass.

Söndag kväll

Jag har insett att allt jag behöver göra för att hitta bra musik är att titta på msn vad S spelar just nu på sin playlist. Så fort jag ser nåt jag inte känner igen så tar jag hem senaste albumet. På det viset hittade jag nu Feist som också är riktigt bra. Underbart med en kompis som har precis samma musiksmak som jag, och som råkar vara mycket bättre på att hitta den braiga musiken än vad jag är. Tack S, du är grym.

Idag har jag varit hos min gudson, hans lillebror och hans mamma förstås. Vi skulle egentligen åka pulka, men det var lite väl kallt och vi var lite väl trötta allihopa så det blev inget av det. Men trevlig pratstund med J, pojkarna ägnade sig åt filmen wall-e. Jag hade köpt denna film till de små i födelsedagspresent, men det visade sig att de redan hade den. Så på väg hem tänkte jag lämna igen den och vad händer när jag står där i kassan? Hon plockar ut allt förstås, för att se att allt är kvar. Vilket det inte var. En skiva saknades. Jag började kallsvettas, då det framstod som att jag tagit ut den och hoppades att det inte skulle märkas. Riktigt pinsamt! Folk i kön måste ha sneglat anklagande på mig. Kassörskan frågade om det hade varit plast på den då jag köpte den, men det var det inte. Jag såg hur hon tänkte så det knakade medan hon pillade med dvd:n, men beslutade sig till sist för att tro på mig och ge tillbaka pengarna. Det var sista gången jag var så oförsiktig, klart det ska vara plast på en dvd. Vad tänkte jag med egentligen. Nåja, jag hade tur den här gången. Dessvärre inte samma tur med trisslotten jag köpte, nitlott igen.. jag måste börja köpa lotterna på nåt annat ställe, det där verkar vara otursförföljt. Eller det kanske var jag.

Solsken

Det är verkligen kanonväder ute idag, hur skönt som helst. Detta fick jag reda på i och med tvättiden idag, och tvättstugan är på andra sidan gården. Jag var inte glad när väckaren ringde kvart i 10. Jag är verkligen brutalt trött idag..ikväll blir det tidigt i säng. Igår kväll blev det faktiskt ingen schlager alls för min del utan såg på nätet sen vilka som gick vidare. Vi hade en liten jam-session hemma hos S och hon har ingen tv..men jag var inte ledsen för det. Vi hade trevligt, pratade om både det ena och det andra även om det ena inte riktigt gick hem hos alla. Förlåt S, vi ska inte ha med det samtalsämnet nästa gång.

Idag är det dags att så sakteliga återgå till vardagslivsstilen igen, så man inte får en chock imorgon. Söndagar är för mig egentligen en lillmåndag, då man ändå inte kan njuta av dagen för man vet att allvaret väntar. Men det är ju bra att man får en liten förvarning och jag tycker det är skönt att få lite ordning på mig själv igen, det behövs verkligen. Senare blir det nog en promenad, man får väl passa på att suga i sig det lilla solsken man får. Lite fakta förresten. Eftersom det är så lite sol här under vinterhalvåret så får vi i oss för lite D-vitamin, vilket i sin tur är viktigt för upptag och reglering av kalcium i kroppen, som är viktigt för skelettets uppbyggnad. Av den anledningen ska vi nordbor därför tåla laktos bättre än andra "folkslag", så vi får i oss tillräckligt med kalcium även när solen lyser med sin frånvaro (ha ha). Det är alltså dels för bristen på sol det är så, men också för att vi är så långa i norden. Fast det där förstår jag inte, jag hör ju till smurffolket. Om inte annat drar jag väl ner medellängden i det här avlånga landet.

Här kommer iallafall en solig bild jag tog igår på min promenad.




Svamp- och rotfruktsrisotto

Äntligen blev det av, det jag velat göra så länge nu. En risotto. Och det är ju inte ens särskilt svårt, så jag vet inte varför det dröjt. Jag har förvisso inte vitt vin hemma så ofta, så nu när jag hade det måste jag ju passa på. En ekad chardonnay fick smaksätta den här risotton, tillsammans med grönsaksbuljong, morot, palsternacka och charlottenlök i små tärningar. På sidan om stekte jag champinjoner som jag blandade ner på slutet. Sist av allt en handfull riven pecorinoost. Åt den med kräftstjärtar och en sallad gjord på blandsallad, röd paprika, physalis och dadelbalsamvinäger. Såklart även ett glas av det fantastiska chardonnay-vinet till.


Grym musik

Som sagt så spelades riktigt bra musik i avsnittet av grey's anatomy som jag såg idag. Eftersom det är svårt att höra vad refrängen är eller få tag på namnet på artisten så brukar jag lyssna efter en lite ovanligare textrad i låten och googlar den sen. På det viset hittade jag nu detta australienska band, Powderfinger. De verkar inte vara så stora då det var i princip omöjligt att hitta deras musik på nätet, men den enda låten jag hittills hört nöter jag på youtube för tillfället. Lyssna på Drifting further away, en riktigt bra låt från deras senaste skiva Dream days at the hotel existence.



Lite nytt

Nu vet jag inte varför det ska ta så lång tid att göra förändringar i den här bloggen, men jag la iallafall in en ny header igår kväll och den borde komma upp under dagen. Lite roligare än den nuvarande. Jag är verkligen inget geni när det kommer till såna här saker, men jag gör mitt bästa. Dagen började med att jag vaknade strax innan nio. Låg och lyssnade på bra musik i mp3-spelaren innan jag gick upp. Såg att solen sken från klarblå himmel och kunde inte låta bli, så jag for ut på en joggingtur och vilken skillnad det är att springa när solen lyser i ansiktet. Jag kände att jag ville le mot varenda människa jag mötte. Kanske var det inte bara solen på himmelen som gjorde mig så glad, jag tror det börjar skina en sol inombords också.. jag har en viss person att tacka för det. Saker och ting kan vända så fort, men jag är glad för det. Nu känner jag hopp och glädje, ångestklumpen är ett minne blott.

Kom just att tänka på att det är alla hjärtans dag idag. Jag har fått en gullig hälsning från min moster redan, hon hör alltid av sig på ett eller annat vis. Ett år skickade hon en kökshandduk med hjärtan på och en ask med chokladhjärtan. Jag önskar jag kunde vara lika bra på att visa uppskattning för de omkring mig som jag tycker så mycket om. Och då menar jag inte bara den här dagen utan alla dagar på året. Det kanske borde ha varit mitt nyårslöfte.

Här är iallafall min frukost. Den avnjöt jag till det 13:de avsnittet av grey's anatomy, säsong fem. Jag grät på slutet, de lyckas verkligen med sina tårdryparhistorier. Och musiken de väljer till är ju så klockren för tillfället så det blir bara helt perfekt. Musiktips kommer.


Yoghurt, axa fullkornsflingor, sharonfrukt, honungsmelon, hasselnötter och torkat fikon. En pågen-nånting-halva med leverpastej, keso, sallad och tomat.



Eva-Stina gillar..

..Lily Allens senaste skiva. Sån där musik som får det att rycka i mungiporna och i benen för den delen. Såna låtar som man bara inte kan låta bli att älska. När jag ändå håller på så måste jag också berätta att Anna Ternheims senaste skiva också är riktigt grym. Det krävs dock att man inte snabbspolar igenom låtarna som jag gjorde första gången, och då tyckte de var tråkiga. Lyssnar man igenom de ordentligt så är man fast sen. Jättefast. Egentligen är det ganska onödigt att jag har shuffle igång på min mp3-spelare överhuvudtaget då jag ändå bara byter låt tills en av hennes dyker upp. Ja, jag nöter sönder musik och ja, sen kan jag inte lyssna på den på ett halvår utan att kräkas. Det verkar som att det är allt eller inget som gäller för mig. Hellre allt. Nu misstänker jag att Lily Allens skiva står på tur att bli söndernött.

Hur som helst, gobitarna från Anna Ternheims skiva är New york, new york, Come fly with me och What have I done. Lily Allens mästerverk är jag ännu inte helt bekant med men jag gillar Not Fair, I could say och Chinese.



Nyckelhålsmärkning

Idag har vi haft redovisning i vårat grupparbete om nyckelhålsmärkning. Alla grupper fick en varsin typ av produkt att undersöka och våran var enportionsrätter, ni vet sån färdigmat. Utöver det så skulle alla grupper laga en nyckelhålsmärkt måltid där energiprocenten skulle vara fördelade på 15 % protein, 30 % fett och 55 % kolhydrater. Alla misslyckades fatalt. Fast vissa var ju närmre än andra. Det var inte vi. Men alla de här måltiderna dukades iallafall upp som en buffé som vi sen åt till lunch. Givetvis var jag där med kameran i högsta hugg.


Först ut är min grupps tacopanerade kycklingfilé med klassiska tacotillbehör.

Vitfisk (vet ej vilken), en slags potatiskaka, bönpuré och stekt spenat.

Tomatbaserad fisksoppa...

..med nybakta grahamsbröd.

Kycklinggryta med rotfrukter och råris.

Köttbullar i gräddsås med morötter, ärtor och rårörda lingon.

Ni förstår kanske att jag är i sjunde himlen när jag äntligen får börja laga mat i min utbildning. Tyvärr valde vi en särdeles tråkig maträtt i min grupp denna gång. Nästa gång vill jag ha en utmaning!

Äntligen!!

Turen verkar ha bestämt sig för att vara på min sida för ett tag, tack snälla tur. Jag klarade även fysiologi & metabolism-tentan, fick jag veta ikväll! Den som jag omöjligt hade klarat. Helt fantastiskt, och precis vad jag behövde för att få tillbaka en gnutta självförtroende. Inatt kommer jag sova som en prinsessa, minus ärtan. Det enda som saknas nu är en gosig och underbar man att irritera med ständigt klängande under nätterna (och dagarna). Men den tiden kommer den också, nu får jag nöja mig med en bekväm säng och en bra bok. God natt!

Röd curryquorn

Enkelt och snabbt till middag med blev det. Skönt att vara hemma från iskolan igen och kunna pusta ut lite. Snart ska jag iväg på träningen, men det ska bara bli skönt att få spänna musklerna lite. Ja, middagen blev quorn iallafall, som jag stekte med röd currypaste, purjolök, örtsalt, fänkål och alldeles för mycket svartpeppar. Häll aldrig direkt ur en påse, det kan ske olyckor. Rörde i kesella och lite vatten på slutet och serverade med fullkornspastaskruvar och broccoli. Svartpepparn förstörde dock hela rätten, men jag har ju mat i magen iallafall. Nu ska se lite till på The wrestler och bli peppad inför träningen.


Dinkelburgare

Dagens lunch fick bli enkel och snabb, som för det mesta under veckorna nu. Jag önskar verkligen jag alltid hade tid att göra precis det jag känner för, men som det är nu får det vänta till helgerna. Idag blev det en dinkelburgare med en keso/avokado/mango chutney-röra, blandsallad, tomat och en dinkelburgare (nutanas). En äppelhalva slank också ner. Gott och mättande iallafall.


Vem vet

Tentan gick ok. Jag svarade på många frågor, ja jag skrev nog nåt på alla, även om det verkligen inte var rätt alla gånger. Men i slutet hade jag fått upp ångan och det kändes skönt när jag några frågor i följd kunde svaret på allt. Huruvida det räcker eller inte vet jag dock inte, och risken finns att jag snubblar på mållinjen. Men nu vet jag åtminstone att det inte är omöjligt att klara tentan, om jag nu får göra om den igen. Det jag allra helst hade gjort nu är att ta det lugnt, se klart på filmen The wrestler och bara slappna av ett tag. Men jag ska direkt börja göra en uppgift till ett av grupparbetena och sen ska jag till skolan och jobba med den ena gruppen och sen den andra. Ibland vill jag bara gå under jorden.

Men när det här är klart ska jag iallafall på träning, ska bli skönt att få koppla bort ett tag. Hmm. Snart alla hjärtans dag också. Jag blir lika irriterad över den dagen varje år, men jag lyckas aldrig övertyga någon om att det är för att jag tycker det är kommersiellt trams. Jag vill ju bara ha någon att krama och pussa. Men de saker som produceras enbart för den här dagen kan och vill jag vara utan. Vad ska ni göra på alla hjärtans dag?

Tentamackan

Så här i allt tentapluggande så blir man ju lite småhungrig på kvällskvisten. Så här är kemitentans officiella tentamacka, någon av pågens såklart, javisst, varsågod osv osv, med keso, ajvar relish, mosad avokado, blandsallad och tomat. Nyladdad med energi!


Stressad

Så mycket att göra, så lite tid. Jag orkar verkligen inte med när det är för många saker samtidigt, det blir total meltdown. En sak jag dock är väldigt stolt över är att jag just tog beslutet att inte gå och träna ikväll, som jag brukar. Jag har verkligen inte tid och det skulle ta otroliga 3 viktiga pluggtimmar ifrån mig, det har jag inte råd med. Det finns fler dagar den här veckan jag kan träna, att jag har så svårt att släppa på just de rutinerna. Jaja.

Trots all stress så finns det en sak jag kan glädja mig åt. En viss person som jag nämnt ett par gånger de senaste dagarna, med just de orden "en viss person", ska jag mest största sannolikhet träffa i påsk. Jag är ingen naiv tonåring och tror att stråkmusik kommer spelas, rosenblad singla från luften och att våran första kram kommer gå i slow motion vid träffen. Men visst är det trevligt att drömma om det. Jag har förhoppningar, fast jag kämpat så hårt för att undvika dem, men hur ska jag någonsin bli mottaglig för att känna något för någon om jag inte tillåter mig själv att våga känna efter? Den här gången känner jag att det är värt det och blir jag besviken, ja då har jag iallafall gett det en chans. Den här personen är värd det, alla gånger. Nu känns det genast lite bättre, när jag fick "prata" lite om det. Nu ska det pluggas!

Lager på lager

Det blir outfiten för idag. -18 är det ute och jag har redan så mycket frysskador på mina ben så idag tar jag faktiskt både täckbyxor och en riktig täckjacka. Det är ju inte bara det att jag är dödligt less på snö och kyla, utan min kropp verkar faktiskt inte vara gjord för kallare väder. Jag är torr som en fnöske hela tiden och speciellt när det blir under -5. Jag har förfrusit mina fingar och trots att det är bara några minusgrader och jag har dubbla vantar så gör de ont efter bara 5 minuter. Jag vill ha sol och värme, ge mig! Nästa vinterhalvår har jag förhoppningsvis pengar så jag kan resa till varmare länder, det är planen iallafall.

Nu ska jag alltså iväg till skolan. Vi har egenligen föreläsningar idag, men då de inte är obligatoriska och jag skriver tenta imorgon så valde jag bort dem. Irriterande mycket att göra. Måste rusa nu faktiskt.

Stressigt

Tre grupparbeten samtidigt som jag måste plugga till kemitentan på torsdag. Hej magsår. Fick iallafall tillbaks mikrobiologitentan idag och hade godkänt med en poängs marginal, men det räcker ju alldeles bra det. Annars har jag suttit hela eftermiddan och pluggat kemi, gick sen hem och drog på mig joggingkläderna och sprang i 40 minuter innan det var dags för middag.. nu ska jag bara låta magen få vila några minuter innan det är dags att gå till skolan för att plugga med en kursare. Ingen inspirerande middag idag, men god som alltid. Falafel, svart quinoa, avokado, broccoli, tomat och kesellasås med mango chutney. Nej, jag tröttnar faktiskt inte. Inte ens lite.


Tröttsamt

Min torra hud kommer ta kål på mig till slut. Även inatt sov jag oroligt och det kliade överallt så till slut fick jag gå upp och smörja in med hudlotion. Det blev iallafall bättre så jag får börja göra det varje kväll nu så jag får nån nattro. När jag ändå var uppe mitt i natten passade jag på att sms:a med en viss person igen. Jag brukar aldrig ha stora mobilräkningar men nu börjar jag faktiskt bli lite orolig. Fast det är alla gånger värt det.

Idag är det kostdata som sagt, knappa lite på en dator och sen ska jag sitta med två olika grupparbeten som jag inte är det minsta sugen på. Efter det blir det kemi, kemi, kemi. Idag ska jag fara ut och jogga istället för att gå på Iksu, det tar mindre tid, plus att det var så längesen jag var ut nu. Och sprang alltså. Snart börjar ju blodomloppet närma sig också och då måste jag vara i toppform. Måste klå min gamla tid. Lite annorlunda men nyttigt att tävla mot sig själv faktiskt. Nej, om man skulle..

Intressant

Jag fick mig en liten tankeställare ikväll när jag för första gången på över 2 år vägde allt jag ätit under en dag. Det är en uppgift vi fick i näringsläran och jag har gruvat mig som bara den för det och oroat mig för att jag ska få smak för det igen. Om så blir fallet vet jag inte, men det är väl inget bra tecken att jag började räkna ut energiinnehållet också fast vi ska göra det imorgon på kostdatan.

Hur som helst.. jag satt och bet på naglarna och tänkte att all den här maten måste överstiga mitt energibehov alla gånger. När resultatet stod klart för mig börjar jag förstå varför jag inte blir starkare på bodypumpen. Mina muskler har inget att bygga av. Skäms på mig! Jag tycker jag äter så bra, men där fick jag så jag teg. Förvisso äter jag väl igen allt på helgerna, men jag vet ju att kroppen mår bäst av ett någorlunda jämnt näringsintag. Mindre på helgerna och mer på veckorna är väl slutsatsen av det hela. Nu hoppas jag bara att ingen glor över min axel när jag för in uppgifterna i kostdata imorgon..


Dagens middag, 9/2 -09

Med tanke på att jag kom direkt från träningen så skulle man kunna tänka sig att jag borde vilja laga något snabbt. Men under promenaden hem så kom jag fram till att det var längesen jag åt lax och hederlig vanlig potatis, så jag handlade lite snabbt på ica och slog på platta och ugn så fort jag kom innanför dörren. Tog faktiskt bara drygt en halvtimme att få maten klar ändå. Laxen kryddade jag bara med havssalt och peppar, och havssaltet gjorde faktiskt stor skillnad mot vanligt salt. Kokade potatisen med skal på, med intentionen att skala dem när det var dags att äta. Det var tydligen för jobbigt så jag åt dem med skalen på..men de är ju tunna än så länge. Broccoli och blandsallad till, plus en sås på kesella, yoghurt, fryst basilika, sambal oelek och örtsalt. Klockrent. Men det märktes att det var längesen jag åt potatis, för jag orkade inte allt jag hade kokat.. men nu har jag ju extra till en annan dag istället.



Tung natt

Först så tog det ganska lång tid innan jag somnade. Nu när det är vinter är jag så himla torr överallt och speciellt på benen, så nån gång mitt i natten vaknade jag av att jag kliade mig som en tok. Måste nog bli bättre på att smörja in mig med hudlotion, men drygt att måste göra det hela tiden. Hur som helst så somnade jag om till slut. De sista två timmarna drömde jag om min syster, som jag berättat om tidigare omkom i tsunamin. Hon var på nåt vis kvar ibland oss, bodde i en lägenhet, fast vi alla visste att hon egentligen inte levde.

Men så en dag skulle hon lämna oss, packade sina saker och kläder i väskor. Jag frågade hur det kunde komma sig att hon fanns där fast hon inte levde. Hon visste inte sa hon. Till oss hade hon liksom förberett sen länge ett slags avsked, som att vi alla visste att hon till slut måste försvinna. Hon hade ritat en bild över vårat hem där vi bodde som barn (hon var riktigt bra på att måla) som mamma satte upp längst ner på våran stora hallspegel som vi hade förr, så den täckte nästan halva spegeln. Innan hade vi massor med kort på min syster runtom spegeln, minnessaker, som mamma tog bort ett efter ett. Det var som att hon ville säga att nu har ni sörjt tillräckligt länge, nu måste ni gå vidare. Hon har funnits med oss konstant de här fyra åren, men nu är det dags. Jag vaknade strax därefter. Tårar har runnit hela morgonen och det är inte första gången det har hänt. Drömmarna kommer mer sällan nu, men när de väl gör det så tömmer det mig helt på krafter. Jag saknar min syster obeskrivligt mycket, det gör ont i varenda liten del av mig. Det kommer aldrig bli lättare, aldrig nånsin.


Ingen struktur

Inte i matväg åtminstone. Frukost kl 11, mellanmål kl 16 och middag halv åtta.. mest blev det ju så för att jag satt hos min klasskompis och pluggade. Och jag kan tala om att det var en mindre trevlig promenad på väg dit. Snöstorm som sagt och motvind hela vägen. Min idrottslärare på högstadiet sa alltid att det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder (ja, jag avskydde honom för det). Det hade kanske funkat helt hundra om jag hade haft skidglasögon, men nånstans drar jag faktiskt gränsen. Jag frös inte ihjäl iallafall, så bra kläder lyckades jag väl med då antar jag.

Plugget gick ok också, även om en viss person distraherade mig med några mer eller mindre obscena sms. Inte mig emot förstås, jag är helt klart för lite mer spänning i vardagen. Nej, man kanske skulle göra nåt vettigt, som att plugga..hmm. Dagens middag blev iallafall ett ihopsläng..lat, lat, lat. En nutana dinkelbiff i bitar, avokado, tomat, broccoli, purjolök, blandsallad, saltå kvarns fullkornsspagetti och kesella & mango chutney-sås.


Sjusovare

Jag som skulle upp iallafall åtta.. vaknade av väckaren men skulle bara vila ögonen lite. Halv elva vaknade jag och min tvättid började 10. Som tur var hade de inte blockat min tid då jag kom dit, annars har det hänt att de gjort det redan efter en kvart. Kanske beror på efterfrågan av tvättpasset också...
Nåja, frukost har jag ätit och tvätten är snart klar. Det är snöstorm ute och jag ska gå en ganska lång promenad till en klasskompis för att plugga. Men med rejäla kläder ska det väl gå bra, får jag hoppas.. har jag sagt att jag avskyr vintern? Det kommer jag inte sluta säga förrän jag flyttar bort från eländet.


Kvällens goding

Ja, förutom jag själv då förstås...en marängsviss med de traditionella ingredienserna, men då min kompis I är laktosintolerant så blev det med laktosfri grädde och havreglass, men fenomenalt god ändå förstås. Jag märkte då ingen skillnad. Bilden är lite suddig för det var en fläck på linsen upptäckte jag sen..

Som vanligt gick de låtarna vi tyckte bäst om inte vidare. Marie Serneholt hade säkerligen fungerat bra i eurovision, men hon gick ju inte ens vidare i första röstningen. Sen var första låten också bra, men hon tog sig ju bara till andra chansen. Och Emilia..snälla.. men som det alltid är i början, ingen av de med känsla för vad som funkar bra just nu röstar i första delfinalen, eller andra för den delen. Jag röstade inte till exempel så jag har ingen rätt att klaga, men som vanligt gör jag det ändå. Och en mer osäker och fumlig programledare får man leta efter.. men det gör mig ingenting, det är bara skönt när det inte är perfekt. Med tanke på de fruktansvärt idiotiska nya röstningsreglerna så förstår jag att hon fick lite problem.

Nu blir det lite slöande framför datorn innan det är dags att sova.. en lång dag väntar imorgon med plugg, plugg och åter plugg. Slut på det roliga.




Lite lat

Jag orkade faktiskt inte laga middag idag, speciellt inte då kombo N föreslog att vi skulle beställa hem från en pizzeria. Jag gillar inte pizza direkt, men de hade falafelrulle som jag verkar ha blivit besatt av den senaste tiden, så jag beställde en sån med stark sås..yummie. Ikväll kommer alltså en kompis över och tar med sig en kompis till henne också så blir det schlager och marängsviss i massor, inte helt fel.

Nu blir det lite vila, eller snarare mer vila då jag inte gjort så mkt annat idag. Städat och handlat, vilken kreativ dag. Men ibland får man vara slö också. Inga matbilder idag, men jag bjuder på en schysst bild från gårdagen där jag försökte mig på att leverera en sängkammarblick. Det lyckades inte.



Dagen efter

Inte katastrofalt bakis idag, men huvudvärken finns där. Det blev lite mer än jag tänkt av det mesta igår, med många drinkar, snittar i massor och utgång fast jag tänkt stanna hemma. Men det var kul att gå ut för en gångs skull, jag kommer inte ens ihåg senast jag var på en krog. Det blev en liten studentpub också så vi tappade aldrig bort varann. Jag hade dock inte på mig cocktailklänningen då den hade en tendens att halka ner till naveln så fort jag böjde mig ner.. jag hade ingen lust att flasha brösten för alla.

Det blev iallafall många schyssta drinkar på förfesten och jag kommer inte ihåg vad alla kallades, men det var bär i alla utom mojiton och goda var dem. Här kommer lite bilder på härligheterna, plus några av snittarna vi bjöd på under kvällen.



Den röda är en halloncocktail, den gröna mojito och den orangegula är en hjortroncocktail som var riktigt god. Den godaste av alla är inte med, men den var röd och gjord på jordgubbar. Vi frågade H idag vad hon hade haft i den men tyvärr minns hon inte (av någon anledning) men hon tror att det var en blandning av det sista vi hade kvar. Snittarna är iallafall honungsmelon med lufttorkad skinka. Vi hade också ädelostkulor rullade i pepparkakssmulor, rödbetsbitar med chevré och honung, rostade runda bröd med skagenröra och rostat bröd med tomat & basilika på, plus lite tapas i form av oliver, fetaost och marinerade vitlöksklyftor.

Många goda saker iallafall. Ikväll blir det förmodligen inte livligare än att jag kommer se på schlagern tillsammans med en bra vän från Luleåtiden... ska bli skönt med en lugn kväll. Jag tror jag börjar bli för gammal för såna här galna kvällar, men jag måste erkänna att det är roligt emellanåt. Nackdelen med att ha fest är dock att städningen väntar nu.. och som det ser ut. Jag kan inte rekommendera att ha cocktailparty med bär inblandade, det hamnar precis överallt.

Lättsvårt

Tentan såg verkligen überenkel ut och var väl gjord lite i högstadie-style, men frågorna var helt fel. Jag var inte den enda som tyckte det, alla som kom ut suckade stort och ingen var säker på om de klarat den. Hur det än blir med tentan så känns det ändå som att omtentan skulle bli tämligen enkel att klara, så jag har inte så mkt ångest över det faktiskt. Några andra gick direkt till skolan för att plugga till kemiomtentan som är på torsdag, men jag skulle aldrig få in nåt idag så det är lika bra att jag låter bli. Imorgon däremot blir det att sätta fart. Förutom den här kemitentan så är det nu tre grupparbeten på gång samtidigt, med två olika grupper, plus tenta i näringslära om 3 veckor. Nu lär min psoriasis bryta ut för fullt..det är tur det bara blir på armbågarna.

Nåja. Snart väntar lunch, och därefter en tur i affärer med min kompis J. Senare träning som vanligt och efter det är det fancy cocktailparty här hemma i kollektivet. Jag har lånat en flashig svart klänning och det blir allt att matcha med mycket glitter och fin frisyr. Vi ska servera snittar under kvällen, bland annat en med chevré, rödbeta och honung som jag ser fram emot allra mest. Bilder kommer förstås att komma upp, ja antagligen imorgon. Bilder på cocktails kanske också kan ordnas, för det lär bli en rad olika varianter. Kanske inte ska prova alla dock, det vore inte bra för min image. Om jag nu har någon. Nån annan som ska hitta på nåt trevligt i helgen?

Den nysnöiga milen

Fast en mil är det inte.. men det känns verkligen som jag är på väg mot ett alltför välbekant öde. Jag vill så gärna klara den här tentan, det skulle göra allt mkt enklare. Men det återstår att se.. frukosten blev yoghurt, hallon, päron, torkat fikon, mandlar, axa fullkornsflingor plus en skiva fullkornsbröd med keso, makrill i tomatsås och champinjon - igen, men det var en lyckad kombination. Hoppas den innehöll extra mycket partiklar som gör mig smart. Fisk sägs ju ha den effekten. Men jag vet inte om det kickar in på två timmar... nä nu ska jag gå.


Dagens middag, 5/2 -09

Det blev ärtsoppa till slut och min bästa hittills faktiskt. Hade i det vanliga som är gul lök, salt, buljong och timjan och även lite purjolök eftersom jag bara hade en vanlig lök hemma, men det funkade riktigt bra. Serverade med dijonsenap förstås.


Dagens lunch

I dessa tentapluggartider krävs en hyffsat snabb och enkel lunch, och då är matlådor himmelriket. Det blev alltså gårdagens kycklinggryta tillsammans med parboiled ris/rött råris och jag hade tärnat äpple till istället för någon grönsak, jag glömmer ibland att det faktiskt är ett alternativ. Ny energi har jag fått iallafall så dags att kasta sig över studierna igen.


Sista dagen

Imorgon är tentan så nu gäller det. Sista dagen blir alltid den bästa pluggmässigt, då sätter jag fart och lyckas få struktur på allt. Varför kan jag inte vara så jämt? Nåja, det blir väl lite mer spännande på det här viset..
Dagens frukost blev supermumsig med yoghurt, banan, äpple, dadel, hasselnötter, axas fiberflingor, kanel och ingefära plus en skiva fullkornsbröd med keso, makrill i tomatsås och skivad champinjon på. Frukosten är och kommer alltid förbli mitt absoluta favoritmål på dagen. Det är tyst, lugnt och jag kan utan problem äta i lugn och ro och njuta av varje tugga. Och frukostmaten är faktiskt bland det godaste som finns också.

Snart är det helg, men jag försöker att inte tänka på vad som väntar förrän tentan är bakom mig.. ja, denna tenta iallafall. Men trevligt kommer det bli både på fredag och lördag, med planer för båda dagarna. Det kommer väl gå till historien eller nåt, jag som aldrig brukar ha nåt särskilt för mig på helgerna. Nej, nu ska jag inte hänga vid datorn längre, dags att bli effektiv.

Lyckokänsla

Det var längesen jag fick en sån här härlig kick av träningen. Och allt tack vare (tror jag) en irriterande äldre kvinna som liksom tvingade bort mig från min vanliga plats mot väggen på funken, så jag stod till slut mitt ibland alla andra. Det blev en helt annan känsla och jag fick världens kick av det, uppenbarligen. Det höll i sig igenom core control och när jag var på väg hemåt gick jag med ett fånigt flin på läpparna och måste ha sett ut som en idiot.. men jag bryr mig inte. Lycka! Dessutom träffade jag två gamla kompisar som jag inte ser så ofta på vägen hem och pratade glatt med dom ett tag. Shit, det är ju av den här anledningen som jag tränar, för att må så här förbaskat bra! Jag ville bara dela med mig av min glädje, och för att ni inte ska tro att jag är deppad eller stressad jämt, som det kan verka ibland. Nu ska jag fortsätta njuta av lyckoruset innan det är dags för molekyler och vätejoner igen.

Dagens lunch och middag

Det blev strul med internet igen vid lunchtid så det blev lite förseningar.. till lunch gjorde jag iallafall ugnsstekt rödspätta med ajvar relish oliv-täcke och sötpotatismos med pepparrot. Till det åt jag körsbärstomater och spetskål. Annorlunda, och det hade varit supergott om jag inte överstekt rödspättan..



Middagen blev en kycklinggryta med kokosmjölk, champinjoner, röd paprika, purjolök, röd currypaste, kycklingbuljong, soja och svartpeppar. Till åt jag äggnudlar, körsbärstomater och zucchinistavar. Tallriksbilden blev så kass så det blir bara en jag tog vid själva tillagningen.



Sådär. Nu ska jag se om jag hinner plugga en snabbis innan jag ska iväg på träningen. Hela den här eftermiddan försvann ju nästan, men det är som vanligt. Saker och ting tar alltid längre tid än jag beräknat.


Mörbultad

Träningsvärk i rygg och rumpa idag, ajaj. Ryggen måste vara från bodypumpen i måndags och rumpan är nog en blandning av pumpen och spinningen igår. Skönt som bara den. Idag fick jag äta en för mig underlig frukost då jag klantigt nog glömde att köpa antingen yoghurt eller sojamjölk igår, så det fick bli två fullkornsmackor, en med ägg och en med makrill i tomatsås + ett äpple. Helt ok förstås, men det kändes som att nåt saknades. Jag börjar dock känna att jag borde förändra min frukost lite, blir ju lite tråkigt i längden med samma även om det är gott. Om någon har förslag på roliga och hälsosamma frukostar skulle jag bli väldigt tacksam!

Idag blir det tentaplugg igen förstås, men den här gången håller jag mig hemma. Jag har för dålig disciplin för att inte börja prata om en massa annat än det jag ska prata om när jag pluggar med andra. Sen så är wikipedia en mirakelsida jag inte kan vara utan i det här pluggandet, den har räddat mig många gånger. Kan vara så att jag är för lat för att orka leta reda på svaret i de miljarder papper jag har, men varför anstränga sig i onödan när jag kan få upp svaret på 5 sekunder på datorn. Undra just hur mkt på wikipedia som inte stämmer.. förhoppningsvis inget av det jag läser.

Dagens middag, 3/2 -09

Jag börjar bli bekant med för mkt folk som hänger på Iksu, snart vågar jag inte visa mig där. Och nu snackar vi bekant över nätet så det blir minst sagt lite underligt när man ser folk man bara sett på bild tidigare och som man definitivt inte vill träffa första gången när man är knallröd i ansiktet och sådär härligt glansig av svett. Nåja. Middag blev det iallafall när jag kom hem, en enkel sådan som gick snabbt att göra. Kycklingkassler i tärningar, bulgur (den bästa från saltå kvarn), broccoli, körsbärstomat, röd paprika och en sås av kesella, vatten och ajvar relish. Oj vad jag snöar in mig på en viss sorts såser ibland.. men som student har man inte riktigt råd att låta matvaror stå och bli dåliga och ja, är det gott så är det. Fullt godkänd middag. Kombo N tyckte att hennes vinglas skulle vara med på bilden, så här är det i all sin prakt. Jag drack inte vin till maten, men gott är det ju..


Dagens lunch, 3/2 -09

För några år sen hade man knappast lagat en måltid som innehöll två ingredienser som börjar på bokstaven q. Idag är det knappt en utmaning längre. Dagens lunch innehöll både quorn och quiona. Jag skar quornen i avlånga bitar som jag stekte tillsammans med zucchini, fänkål, soja, örtsalt och chili. Jag gjorde en röra av kesella, vatten och ajvar relish oliv som jag rörde ner i stekpannan direkt efter jag tagit av den från plattan, så det blev en krämig konsistens på maträtten. Till serverade jag svart quinoa och körsbärstomater. Riktigt gott faktiskt.


Musiktips

Tack vare min kära vän med den fantastiska musiksmaken så har jag funnit ännu ett guldkorn i musikdjungeln. Artisten kallar sig för Missy Higgins och mina favoriter är Warm whispers och Where I stood. Lyssna, lyssna, lyssna!


Neeej, låt mig slippa

Ingen rolig dag att vakna upp till, då jag vet att allt som väntar är ett evighetslångt bråkande med mina kursböcker och föreläsningspapper. Jag fattar inget alls. Det enda jag lärt mig är att glykolysen är när en 6-kols glukosmolekyl delas i två 3kols-pyruvatmolekyler. Nej just det, det säger ingenting alls och jag kan inte förklara vad som sker efter det, för det är så mkt att hålla reda på. Vätebärare hit och ATP dit. Den som är bra på att förklara det här fenomenet är välkommen att bosätta sig i mitt rum tills på fredag morgon då jag ska skriva den ångestfyllda tentan.

Inget annat händer idag, förutom att jag ska på träning, men det är ju inget nytt. Kanske ska jag koka ärtsoppa iallafall, det sköter ju sig själv när man väl har kastrullen på spisen. Annars är jag väldigt sugen på att laga nåt som kräver min fulla uppmärksamhet och tar minst 2 timmar, men ska jag undvika plugget är det nog bättre jag ägnar mig åt städning...

Middag nummer två

Så var det söndagens middag. Inte direkt avancerad, men väldigt god ändå. Kycklingkassler med sötpotatis och fänkål i ugn. Mycket chili, lite rosmarin och kallpressad rapsolja fick följa med. Till det hela hade jag en sås på yoghurt och mango chutney plus cocktailtomater och ananasbitar.


Back on track

Sådär ja, det ordnade sig ju fortare än jag hade kunnat hoppats på. Det är lustigt hur handikappad man blir på en endaste gång när man inte har internet. Första reaktionen var: ok, nu måste vi ringa internetbolaget. Vänta, jag måste bara googla numret..nej just det. Telefonkatalog? Haha. Jag har nog glömt hur man söker i en sån. Tur att kombo H var så förutseende att hon hade det inlagt på mobilen. Nu kan jag iallafall slösa bort oändligt med tid framför datorn igen. Det var nog ingen slump att jag satt så mkt med plugget igår... tragiskt. Men rackarns, nog ska jag väl kunna ignorera datorn för några dagar. Jag gör ju egentligen inte så mkt vettigt när jag väl sitter här. Förutom att blogga förstås.

Ja nu har det ju blitt lite mat också under tiden internet inte existerade och först ut är lördagens kulinariska skapelse som bestod av dubbelbakad sötpotatis. Bakade den i ugnen med lite kallpressad rapsolja, örtsalt och peppar. När den sen var klar och avsvalnad gröpte jag ur innehållet. Stekte lite röd chili och rivet apelsinskal i en stekpanna en stund innan jag slängde i sötpotatisen, stekte runt, pressade över lite av blodapelsinen, i med lite honung och sen buljong. Sist mosade jag allt med en potatispress innan jag tog ur allt och la tillbaka det i potatisskalet. På med lite stekt quorn och riven pecorinoost och sen in i ugnen i ca 10 minuter. Till åt jag en sallad med blandsallad, champinjon och tomat i en dressing gjord på mer blodapelsinsaft, dijonsenap och lite kallpressad rapsolja. Behöver nog inte säga att det blev ruggigt gott.






Inget internet

Dålig uppdatering är inte riktigt min stil som ni kanske vet, och den här pausen är i allra högsta grad ofrivillig. Internet stängdes ner hos oss i lördags och förhoppningsvis ska vi ha det tillbaka snart.. men tills dess samlar jag mina matbilder på hög så blir det en härlig bildsamling framöver så hav förtröstan. Jag tror förvisso jag plågas allra mest av detta. På återseende.

RSS 2.0