Proteingröt med choklad & björnbär

För en kanonstart på dagen tänkte jag att proteingröt skulle göra susen. Som smaksättning blev det återigen chokladdrycken, som jag också använde för att den inte håller så länge till, men också björnbär, torkat fikon och kanel. När detta fått koka ihop en stund knäckte jag i ägget och rörde om tills det blev krämigt. Till hade jag sharonfrukt, valnötter och sojamjölk.

Solen är framme idag med, precis som smhi förutspådde, det är jag tacksam för. Idag är sista dagen i  köket för den här veckan och våran lärare har insett att vi nog inte vill sluta kl 17 idag som det stod på schemat så vi är mest troligt klar runt ett. Däremot åkte våran grupp på städet sista dagen så har vi otur blir vi kvar länge efteråt. Jag hoppas dock vi kommer vara mer effektiva än någonsin, vilket inte är helt otroligt med tanke på den öl.. eh.. grillning som hägrar ikväll. Jag vet inte annat än att jag kommer vara i gott sällskap ikväll, och som tur är så är det ju det enda som räknas. Hoppas ni får en fantastisk valborg!


En dag i köket

Lång dag har det varit, med mycket provsmakningar, så pass att jag till slut blev lite less. Så många smaker blir det och när det bara är kött, kött, kött så blir det lite enformigt. Men såklart har det varit en väldigt rolig dag, även om det inte blev så mycket laga mat för min del. Jag passerade korvfärsen i en evighet innan jag till slut faktiskt fick göra prinskorvar av den. Bildbevis finns faktiskt ;)


Lammschnitzel med sardell, kapris och citronglaze.

Biff a la rydberg.

Tartar på kött jag inte minns vilket det var. Det är iallafall råbiff.


Dagens lunch. Kalvlever med potatismos, fläsktärningar, lök och äpple. Jag lämnade det mesta, brr.

Dillkött.

Kalops.

Palt med fläsk, smör och lingon.

In action, i full färd att "montera" fast korvskinnet.

Dags att knyta ihop prinskorvarna.

Vaniljyoghurt med äpple

Egentligen en ganska klassisk frukost för min del, om man bortser från vaniljsockret som faktiskt piffade upp den ordentligt. Det var alltså hackat äpple (jona gold of course), yoghurt, vaniljsocker, fullkornsflingor, pumpafrön, torkat fikon och gojibär. Till blev det en fullkornsmacka med keso, makrill i tomatsås, sallad och paprika. Solen skiner idag igen, härligt härligt. Tydligen ska det bli fint väder imorgon också, vilket jag är väldigt glad över, för då blir det mest troligt grillning och utomhuslekar. Just nu är det lite splittrat läger och jag vet inte riktigt var alla kommer vara, allra minst jag, i slutändan. Men jag är övertygad om att det blir roligt oavsett var det blir..!

Snart är det dags att bege sig till campus och köket igen. Idag ska jag som sagt prova på att göra korv för första gången, och prinskorv dessutom. Och den här gången ska jag inte glömma kameran.




Full rulle

Den här dagen har gått som på löpande band kan man säga. Först dugga, som jag klarade någorlunda tror jag. Sedan var vi i köket fram till halv fyra då vi jobbade med typisk svensk husmanskost. Min uppgift under dagen var i princip bara att putsa kalvkött, mala det och vacca för morgondagens prinskorvstillverkning. Därefter cyklade jag snabbt hem, sprang i princip bara in för att byta om till joggingkläder och så ut igen och sprang. Sen var tanken att jag skulle på core control så jag cyklade iväg till Iksu, bara för att upptäcka att passet var inställt. Hem igen, in i duschen. Snart insåg jag att jag glömt sätta i mitt piercingsmycke i näsan i all brådska från skolan, så när jag klätt på mig var det bara att cykla tillbaks till skolan igen för att åtgärda. Puh.

Till slut blev det iallafall middag, men det blev en matlåda som inte direkt kändes inspirerande, så tyvärr får middagsbilden utebli idag. Annars så har min beställning från Ellos landat på dörrmattan och den innehöll en bikini av märket adidas som tyvärr var dyr men också den enda som såg vettig ut. Utöver den också en rosa söt tunika som var på rea.. jag kan ju inbilla mig själv att det väger upp för priset på bikinin. Nu råkar jag vara plågsamt medveten om att den bara gör räkningen större. Men nåja, jag har inte handlat kläder sen i höstas och min garderob har blängt anklagande på mig så länge att jag tyckte det fick vara nog. Jag kan inte påstå att jag inte längtar tills min inkomst täcker mer än bara räkningar och mat. Studentlivet har egentligen inte många nackdelar, men trots att de är få så väger de outhärdligt tungt ibland. Men så finns det de dagar då livet bara är alldeles alldeles underbart...


Den här dagen klagade jag då inte.



Chokladgröt

Jag har ju den där smaskiga chokladhavredrycken hemma nu, som för övrigt är av märket Carlshamn, och idag kokade jag gröt på 1 dl vanliga havregryn, 1 dl chokladmjölk, 1 dl vatten, 1 krm salt, ett torkat fikon i bitar och linfrön. Till gröten hade jag hallon, björnbär och sojamjölk, plus att jag åt en wasa frukost med becel, makrill i tomatsås och sallad. Jag älskar verkligen makrill i tomatsås och har velat ha det länge men tvekat för att det är så dyrt nu.. men valde till slut att köpa ett tre-pack ändå, för det är inte många pålägg som klår det, vare sig ur näringssynpunkt eller smakmässigt. Chokladgröten blev krämig och god, inte alls sliskig då chokladdrycken, som jag påpekat tidigare, inte alls är särskilt söt. Faktum är att jag tror att många oboy-älskare skulle bli besvikna, då den inte alls har samma sötma. Men perfekt till frukostgröten hur som helst..!




Fiskbullar i hummersås

Och nej, inte från en konservburk :) Fiskbullarna gjorde jag i köket i skolan som ni kanske minns att jag berättade om, och såsen gjorde jag här hemma, dock inte med hemmagjord hummerfond, det finns ju gränser. Fiskbullarna är gjorda av 300 gram torsk och 300 g lax som maldes i en köttkvarn. Jag tror dock det går lika bra att mixa det i en matberedare, det ska ju ändå bli en smet. I en annan skål blandar man 2 ägg, 3 msk ströbröd och en medelstor kokt, finriven potatis och låter det svälla i några minuter. Därefter blandar man ihop det med färsen och kryddar med det man känner för, jag hade dock bara i salt och svartpeppar efter receptet. Rulla till små bollar med fuktiga händer och stek i stekpanna.

Såsen gjorde jag genom att först steka lite gul lök och röd chili.
Efter ett tag hade jag i fiskbullarna som fick bli varma innan jag hällde på en blandning av sojamjölk, maizena, tomatpuré, hummerfond, lite lite örtsalt och svartpeppar. Jag tänkte ha i persilja också, men det glömde jag förstås. Såsen blev verkligen god och jag lovar att även om det blir lite stök och bök med fiskbullarna så är det värt det, om man vill slippa de läskiga, svampiga som finns att köpa färdiga. Ruggigt goda! Till serverade jag vanlig kokt potatis, broccoli, grönsallad och röd paprika.






Banan- och päronyoghurt

Till frukost idag mosade jag en halv banan och halvt päron som jag rörde ner i yoghurt. Det blev också den andra päronhalvan, men i små bitar. På hade jag min kalasmüsli, gojibär och hackade hasselnötter. Utöver yoghurten åt jag en wasa frukost med hummus och tomat. Snart bär det iväg till ytterligare ett studiebesök och den här gången är det ett gäng bondgårdar som står på schemat. Kan bli intressant!




Falafel i tomatsås

Jag har inte så mycket i frysen just nu och jag orkade inte göra något avancerat idag heller, så jag tog fram några falaflar och mer av gnocchin som jag åt igår. Måste säga att den verkligen föll mig i smaken, vilket inte är så konstigt då min favoriträtt när jag var liten var köttsoppa med klimp, där klimpen var det jag åt mest av. Och gnocchi smakar verkligen som klimp, jag älskar den konsistensen. Inte helt oväntat är jag också väldigt förtjust i palt, men eftersom jag inte gillar fläsket som den färdiga i affären innehåller så är det hemmagjord som gäller, och det tar en del tid att fixa.. fast jag ska nog ta tag i det snart, det känns som det är dags.

Hur som helst. Jag stekte först gul lök, falafel, gnocchi, paprika, broccoli med gurkmeja och mortlad fänkål tills det blivit varmt och fått lite färg. Sedan hällde jag på krossade tomater med chili och lite örtsalt och så var det färdigt. Jag serverade med grönsallad, mer paprika och en klick kesella för att balansera det heta och syrliga. Klart godkänd söndagsmiddag!


Vårdag

Ännu en dag med strålande sol och kvittrande fåglar. Idag är det vila från träning, men jag ska iväg till min kompis J och umgås med henne och hennes söner under eftermiddagen, det blir skoj. Måste vara jättekul för barnen nu när det börjar bli barmark. De är 5 och 2 år så det är full fart hela tiden, det är verkligen ingen enkel match att hänga med. Annars brukar jag ju tvätta på söndagar, men av nån anledning har jag inte kommit mig för att boka någon tvättid, men det kan ju hända att jag har så tur att det inte bara är jag som varit slö den här helgen.

Frukosten idag blev dinkelkorn med kesella jordgubb/lime, vanlig kesella, hallon, björnbär, sharonfrukt, torkat fikon och hasselnötter. Jag drack ett litet glas av chokladhavredrycken också, som är rätt ok faktiskt och inte alls särskilt söt. Nu blir det duschen och sen kanske en promenad innan det bär av till J.


Grillad kyckling med gnocchi

Jag var ju som sagt på stan idag och det blev flera timmars härligt strosande i solen och i butikerna. Fikapaus blev det också på torget i solen med en kaffe och årets första mjukglass, favoritkombon sen flera år blev det - nötkross och noisette. Mumsigt! Dagens fynd blev lite underkläder och en jättesöt somrig topp som är blå, blommig och härligt luftig. Kändes som det var dags för nåt nytt, då allt i min garderob just nu är svart och grått i princip. Inte direkt det man vill ta på sig när det börjar bli så härligt ute. På slutet gick vi iallafall på ica och shoppade lite till middagen. I köpte lite ingredienser till en räkmiddag medan jag hittade en påse med gnocchi.

Jag har aldrig provat det tidigare och var lite nyfiken. När jag kom hem stekte jag upp de bitar jag hade kvar av den grillade kycklingen från igår, tillsammans med gnocchin, sugar snaps, paprika, röd chili och vitlök. På slutet hällde jag också ner tomat i bitar och ruccola och svängde snabbt ihop det innan jag la upp det på tallrik och serverade med en klick hummus. En riktigt somrig och god rätt, jag är helnöjd.


Banan- & chokladpannkaka

Mums säger jag bara! Lördagsfrukosten blev nånting jag inte provat tidigare, banan- och chokladpannkaka. Jag blandade ihop 1 ägg, 1 dl chokladhavredryck, 1 dl sojamjölk, 5 msk dinkelsikt, en liten banan i bitar, några grovhackade valnötter och rostade kokosflingor. Stekte den som vanligt i en stor stekpanna och serverade sen med sharonfrukt och kesella jordgubb/lime. Första gången jag provade den kesellan och den var ju jättegod! Mumsig frukost hur som helst. Nu väntar en tripp till stan med min kompis I, det var längesen sist så det ska bli skoj :) Ha en bra dag!


Grillad kyckling på spett med jordnötsnudlar

Idag fick jag anledning att använda min grillpanna som för det mesta annars samlar damm. Tyvärr, måste jag säga, för den är fantastiskt bra och ger den där grillytan man så gärna vill ha när det börjar bli varmt och soligt ute. Och varmt och soligt, det är det verkligen idag. Hela ålidhem sjuder av glada studenter, det spelas musik och jag kan tänka mig att det är en och annan grillfest på gång just nu. Bland annat en som jag ska besöka om ett tag.

Hur som helst så grillade jag kycklingfilé i bitar på spett, med en marinad av ekologisk honung, fisksås, soja (mest för färgen), sambal oelek och lime. När de grillades i pannan (med lock på för att försäkra mig om att de blev genomstekta) så kokade jag äggnudlar näst intill färdigt och ställde åt sidan. Sedan stekte jag snabbt sugar snaps, morötter som jag skurit i form av små blommor, eller nåja, kanske klöver.. röd paprika och shitakesvamp. Sen i med nudlarna och två stora skedar jordnötssås och så rörde jag om allt så det blev varmt. Serverade nudlarna med ett av kycklingspetten och lite extra salta jordnötter på toppen. Galet gott ska ni veta!




Stressigt värre

Imorse hann jag inte ens lägga in frukostbilden, då jag skulle iväg tidigare än vanligt. Vi var på studiebesök på norrmejerier, där vi bland annat fick lite information om hur de arbetar på norrmejerier, hur man producerar ost och sen fick vi också en rundtur för att se lite av hur ostproduktionen gick till. Han som pratade var uppenbarligen väldigt imponerad av att allt numera sköttes "HELT ajtomatiskt". Så uttalar en del äldre folk i norr det ordet, något som iallafall jag tycker låter väldigt fånigt :) Hur som helst hade han jobbat på norrmejerier sen 1981, så det är klart det är lite skillnad på hur det är nu och hur det var då.

Rundturen avslutades med en provsmakning av lite olika ostar, som också lagrats olika länge. Intressant, tyckte jag, även om jag inte är någon ostfantast. Det är faktiskt lite som att prova ett vin. Sen bjöd de på lunch, och det var överkörd lax, potatis och en gul sås som bara smakade smör som serverades. Nåja, det var mat, så det tackar jag ändå för. På väg hem hade jag planerat att svänga förbi stan, men jag valde en kass buss så det blev en väldans lång sväng in till stan. Skönt väder var det iallafall, folk satt på torget och solade och åt glass och hade för lite kläder på sig, som sig bör nu när våren äntligen tagit fart. Om en vecka eller så har nog de flesta blivit lagom förkylda, men jag antar att det är värt det, år efter år :)

Nu är det dags för träning, och sen ska jag laga en supergod middag, det är åtminstone min förhoppning. Hej så länge!


Bärfrukost.

Tabouleh och falafel

Ja, det påminner om inte annat om tabouleh, mina ingredienser var nog inte klassiska. Jag stekte riven morot, strimlad zucchini och champinjon tillsammans med paprikakrydda, sambal oelek, några stänk fisksås och mortlade kumminfrön. Samtidigt kokade jag bulgur, där jag hällde i ett gäng favabönor i slutet. Sedan hällde jag bort vattnet och rörde ner bulgurn, favabönorna och några sultanrussin i stekpannan med grönsakerna och lät det steka ihop sig i några minuter. Till åt jag nutanas kryddiga falaflar, tomat och kesella/yoghurt-sås med mango chutney, limesaft, örtsalt och svartpeppar. Jag var inte alls inspirerad att laga mat över huvud taget idag, kanske för att jag varit i köket på skolan tidigare, men i slutändan blev det ändå en väldigt god middag.


Smörgåsbord

Idag gjorde vi alltså klart allt som vi påbörjade igår i köket. Det blev ett ganska imponerande smörgåsbord faktiskt och det var fantastiskt god mat. Det känns som vi stått i köket i en evighet, men det blev knappt 2 timmar som det tog att göra klart allting, och fast det var ganska lite att göra så blev det stressigt på slutet när allt skulle vara klart samtidigt. Jag gjorde fiskbullar och hade iallafall preppat allt till en sallad Nicoise, men upplägget fick jag lite hjälp med då jag skulle steka tonfisken på samma gång, plus att jag inte har en aning om hur en sån sallad ska se ut.

Hur som helst, när jag höll på att rulla mina fiskbullar så panerade J i min grupp crabcakes och rödspätta med panko och nyfikenheten tog överhand så jag provade att rulla två av mina fiskbullar i pankon som jag sen friterade. De blev faktiskt goda! Kanske borde jag sälja idén till Max ;) Nu är jag iallafall helt slut och ska nog mest vila hela eftermiddagen. Tur det är träningsfri dag idag.


En friterad fiskbulle, två bilder från smörgåsbordet, detta var långt ifrån allt kan jag tala om, jag hann inte ta fler bilder.

Sallad Nicoise, eller lyxig tonfisksallad om man så vill.

Mer smörgåsbord, crabcakes, chips av potatis, rotselleri, morot, rödbeta, friterad rödspätta och chevice.

Västerbottenspaj i miniformat.

Grahamsgrynsgröt med sharonfrukt

Längst bak i torrförrådsskåpet hittade jag nyligt grahamsgryn och gröt på det är ju riktigt gott så det fick bli dagens frukost. I koket hade jag sharonfrukt i bitar och sultanrussin. Serverade sen med hallon och sojamjölk, plus en skiva valnötsbröd med keso och tomat. En väldigt god frukost igen. Det är för mig lite av en chansning när jag testar nya frukostar, då det är det viktigaste målet på dagen för min del. Det är inte lika farligt om jag misslyckas med någon kombination till lunch eller middag, men får jag en dålig frukost så kan mycket väl hela dagen bli ett enda kaos. Nu var det ju inte direkt någon konstig frukost jag åt, men vanans makter är ganska stora ibland. Som tur var funkade det fint idag :)

Idag är det återigen köket som gäller och mera fisk och skaldjur. Jag ska göra en sallad Nicoise (osäker stavning) och fiskbullar på fiskfärs som jag malde igår, blandat torsk och lax. Förhoppningsvis blir det bra. Lite trist bara att vara i köket hela dagen när det är strålande solsken ute.. men såna dagar får vi fler av, hoppas jag.


Fisk på menyn

Idag har vi varit i köket hela dagen och den här gången är det fisk och skaldjur som gäller. Det blev lite skumt i och med att vi egentligen bara skulle preppa idag och göra färdigt allt för avsmakning imorgon, men det var roligt i vilket fall. Jag fick prova på att filéa fisk och öppna ett ostron bland annat. Vi fick den godaste lunchen hittills och det var sej som tillagats i ugn upp till endast 46 grader och den såg faktiskt rå ut, men föll isär precis som lax gör när den är perfekt tillagad. Mums! Utöver den så fick vi nygjord potatismos, en äggsås som var gudomligt god, musselpasta och så stora fina blåmusslor. Inte direkt vad jag brukar ha med mig i matlådorna till skolan om man säger så..

Man skulle kunna tro att jag hade fått nog av fisk för idag, men när jag kom hem gjorde jag en rostad macka (havre +) med en blandning av keso, kesella, riven pepparrot, gräslök och svartpeppar, plus lite av den kallrökta laxen och paprika. Väldigt goda smaker! Detta plus ett päron fick bli en mindre middag inför träningen som är sent idag, så äter jag ett större kvällsmål efter träningen. Att skutta runt till musik med magen full är ju ingen höjdare.


Tyvärr syns det dåligt eftersom måltiden inte skiftade i annat än grått och ljusgult, men jag kan lova att det smakade otroligt gott!

Blåmusslorna.


Min supergoda laxsmörgås.

Polentagröt med banan

Verkligen en jättegod frukost jag åt idag! Jag har aldrig gjort polentagröt förut, men varit sugen på att testa, så idag kokade jag först upp sojamjölk, 2 dl, med ett kryddmått salt. Sen hällde jag ner 1/4 dl polentagryn och ett gäng sultanrussin. Detta fick puttra på i några minuter tills det tjocknat, då jag blandade i en liten mosad banan och rörde om bara tills det blev varmt. Jag serverade med mangotärningar, kanel och sojamjölk. Till åt jag också en wasa frukost med keso och paprika. En riktigt gul frukost blev det, men det var både vackert att se på och gott att äta. Prova vet jag..!


Rotfruktsgratäng med kallrökt lax

Jag gick igenom mitt frysfack grundligt idag och hittade en bit kallrökt lax som jag frös in för ett bra tag sen. Perfekt till middag, tyckte jag. Till gjorde jag en gratäng på potatis, morot och kålrot med en gratängsås av sojamjölk, maizena, riven pepparrot, örtsalt och svartpeppar. För att få en lite frisk smak med det hela så hade jag en klick keso till. Gratängen blev riktigt krämig och god och smakerna gick perfekt ihop med laxen, som jag också toppade med lite gräslök. Supergott!


Bovetegröt

Det blev lite kaos när jag skulle göra min frukost idag. Jag satte på en kastrull med krossat bovete och sojamjölk på låg värme, såg så att det började sjuda och la locket lite på glänt så det inte skulle koka över. Sen gick jag till tvättstugan för att slänga in min tvätt, vilket tar ungefär fem minuter. Väl tillbaks i lägenheten så hade locket på kastrullen glidit tillbaka och spisen badade i sojamjölk. Suck. Gröten blev dock god ändå och mjölken är bortskrubbad. Till gröten blev det iallafall banan, hackade hasselnötter och sultanrussin, plus en skiva valnötsbröd med keso och tomat. Solen skiner på oss idag igen och ska man tro på smhi så är minusgradernas tid förbi. Äntligen.




Vegetariskt

Matlåderensningen pågår fortfarande och idag åt jag min vegetariska böngryta med rödbetor. Till blev det svart quinoa och en stor klick av en blandning av kesella, ricotta, basilika, limesaft, örtsalt och svartpeppar. Hur mycket jag än tar bort lådor från frysen så verkar det aldrig bli mer plats. Kanske för att jag fyller den med kakor och bullar jag bakat istället :P Och nu åkte även några ekologiska bananer ner i frysen. Eftersom de säljs i så stor förpackning så blir de annars dåliga innan jag hinner sätta tänderna i dem, och frusen banan kan man ju dessutom göra smoothies av eller bara äta som de är.

Idag har väl varit en sådär produktiv dag. Jag har lyckats sitta lite med skolarbete, men inte alls så mycket som jag hade velat. Ska se om jag kan ta tag i lite av grupparbetet iallafall. Vi ska göra något så kul som att sätta ihop en veckomeny till en egen restaurang, med en viss summa pengar och vi ska använda oss av alla råvaror som vi gått igenom i den här kursen. Ser verkligen fram emot det! Tänk om alla grupparbeten man haft kunnat vara så här roliga, då hade skolan varit konstant underbar. Ja, typ.


Solskensfrukost

Så blev det idag, när jag skulle äta min frukost. Solen förgyllde helt klart frukosten, som idag var yoghurt, äpple, sharonfrukt, gojibär, valnöt och allbran plus och en skiva grahamsbröd med ricotta, basilika, sallad och tomat. Man blir bara så lycklig när solen kommer fram så det finns inte ord för det. Därför blir det ingen förmiddagspromenad idag utan en joggingtur. Jag älskar att springa med solen i ansiktet, då blir det minst dubbelt så härligt!




Så det kan bli

Jag som bara skulle se Robinson och sen sova. Jag blev övertalad att följa med ut, fast jag inte alls var taggad för det. Men som det så ofta blir med spontana infall så slutade det med en riktigt rolig kväll. Vi hängde först på det vanliga studenthaket, med ett litet mellanspel på corona där vi med lite kontakter kom in gratis. Det var rätt kul när det kom fram folk till Roy och sa att de sett honom på tv den kvällen, han blånekade varje gång och påstod att det var våran kompis B som var med och inte han. Det var ju så uppenbart att det var han, men folk blev ändå lite ställda och började tvivla, blev förvirrade. Lite dumt kanske, men han gillar inte riktigt den biten av Robinson-deltagandet.

Idag har varit en seg dag, och därför är det dåligt med uppdateringar. Jag har inte orkat laga nån riktig mat heller så ni får ursäkta att det matbloggandet uteblir idag. En skön promenad i kvällssolen blir det iallafall snart, ska bli riktigt härligt. Hoppas ni har en bra söndag!

Kycklinglasagne

Jag hade inte bestämt alls vad jag skulle laga till middag idag, men jag hade kycklingfärs i kylen som jag var tvungen göra nåt av, så det fick bli lasagne. Färsen stekte jag och hade sen i krossade tomater med chili, lite av tomatsalsan som blev över från igår, champinjoner, mango och basilika. Fullkornslasagneplattor varvades med kycklingröran, skivad zucchini och ricottaost. På toppen hade jag keso, ricotta och basilika, men efter ett tag i ugnen fick jag hälla på lite mjölk också då det blev lite torrt. ca 20-25 minuter i ugnen på 225 grader så var det klart. Den blev god och krämig och det söta från mangon passade bra med chilin och ricottan. Mätt och belåten och snart väntar nästa program av Robinson. Självaste Ranne kommer befinna sig på plats, lite lagom underligt :)


Egg en cocotte

En från början fransk variant av äggtillagning, vilket hörs på namnet. Jag smörjde en ramekin med smör, täckte botten med en blandning av kesella, yoghurt och finriven pecorino innan jag knäckte över ett ägg. Sen ställde jag formen i en ugnsform med hett vatten, så att den täckte den lilla formen halvvägs upp ungefär. Sen fick det stå i ugnen på 200 grader i ca 13-14 minuter. På det hela hade jag gräslök, örtsalt och svartpeppar. Det var ett roligt och annorlunda frukostillbehör och gott var det, även om ägget hade kunnat vara lite kortare tid i ugnen, men nu vet jag det till nästa gång.

Förutom ägget blev det yoghurt med sharonfrukt, äpple, jordgubbar, hallon och min nya müsli, alltid lika gott. Har annars idag joggat i solskenet och tränat core. Resten av dagen vet jag inte riktigt vad det blir av, men nånting vettigt gör jag förhoppningsvis. Ha en bra dag!





Tacos med kyckling

Jag blev helt plötsligt sugen på tacos så på vägen hem från träningen köpte jag lite ingredienser. Jag gillar egentligen inte färdiga produkter, men tortillasbröd orkade jag bara inte baka själv så det köpte jag, och kravmärkt krydda utan E-ämnen i, vilket kändes lite bättre. Tomatsås gjorde jag själv när jag kom hem, genom att steka hackad gul lök och en halv pressad vitlöksklyfta tills de blivit lite blanka. Sen hällde jag på krossade tomater med chili, en klick tomatpuré, örtsalt och svartpeppar och så fick det puttra i ca 5 minuter innan jag ställde den att svalna.

Istället för nötfärs blev det kycklingfärs, som jag bara stekte och försökte få så små smulor av som möjligt, men det är betydligt svårare än med nötfärs. På med kryddan och så var det klart. Till hade jag fullkornstortillas, bland annat ruccola, tomat, färsk champinjon, guacamole (avokado, pressad vitlök, limesaft, sambal oelek, en skvätt yoghurt, örtsalt, svartpeppar), kesella, tomatsalsan och slutligen grovriven pecorinoost. Det var så sjukt gott! Jag förstår att många har tacos som favoritmat, mums.


Mycket gegga blev det och mycket gegga ska det va i mina tacos :P


Rostad gröt med kokos

Idag blev det gröt då jag har mjölk som måste användas upp och för att få en lite annorlunda frukost så rostade jag först kokosflingor, hällde ner en blandning av havregryn, rågflingor, quinoa/havre-blandning och hirsflingor som också rostades ett tag. I med sultanrussin, vatten och salt och kokade gröten som vanligt. Till hade jag sharonfrukt, valnöt och ekologisk vanlig mjölk. Jag gillar verkligen inte vanlig mjölk, den lämnar en sur eftersmak i munnen som faktiskt är lite obehaglig. Och det är inte för att den är för gammal eller så :) Det blev även ett wasa sesamknäcke med keso och tomat och såklart flera koppar gott kaffe. Nu ska jag ladda lite inför en förmiddag på stan.


Falafel med zucchini-tsatziki

När man använder sig av färdiga falaflar(nutana) så kan det vara roligt att ägna lite mer tid åt tillbehören. Eller tid och tid. Det tog kanske 5 minuter att göra, tid som alla kan avvara skulle jag tro :) Jag gjorde iallafall en slags tsatziki av riven och urkramad zucchini, kesella, yoghurt, en pressad vitlöksklyfta, citronsaft, citroncest, basilika, svartpeppar och örtsalt. Tyvärr blev den lite rinnig pga citronsaften, men den gjorde ju sitt till smaken så det kunde jag leva med. Till blev det iallafall bulgur, broccoli, tomat och lite sallad. Gott!




Fruktskål

Nog för att jag brukar ha mycket frukt i mina frukostar, men idag fyllde jag skålen till bredden med äpple, sharonfrukt, hallon och jordgubbar som jag åt tillsammans med kesella, lite yoghurt, hackad valnöt och sultanrussin. Till åt jag en skiva grahamsbröd med becel, prästost och tomat.

Idag är det träningsfri dag så jag passa på att vila mina vrister och knän som jag tyvärr haft lite känningar i. Jag hoppas det går över. Annars ska jag gå lite småärenden under dagen och också försöka ta tag i plugget, det är viktigast av allt. Inget vackert väder idag, men som jag tidigare har påpekat behövs det ju kontraster för att uppskatta det vackra vädret när det väl kommer.

För övrigt blev jag lite chockad när jag igår svängde huvudet mot Ålidhem centrum, där de sen i höstas byggt på vad som ska bli en Lidl-butik. Det gick väldigt långsamt till en början, men bara under den korta tid jag var borta nu under påsk så har de i princip gjort klart utsidan iallafall, så jag gissar att öppningspremiären inte är alltför långt borta. Spännande? Ja, lite, för även om jag är skeptisk till Lidl så ska det bli intressant att se vad de har i sitt sortiment. Allt kan ju trots allt inte vara skräp.


Kanelbullar

Jag är verkligen i bakartagen nu. Tänkte att när jag ändå kommit igång så är det väl lika bra att baka det jag längtat efter hela vintern. Passar rätt bra nu också kan jag avslöja ;) Jag glömde ägget då det hade glömts i beskrivningen i receptet, jag tog mindre mjöl än man skulle och bullarna blev mycket större än planerat.. men äsch, ska det va så ska det va! Goda blev dem iallafall, mums mums till ett glas iskall mjölk, ekologisk dessutom.





Rotfruktspytt med dijonsås

Jag hade kvar en del rotfrukter sen jag gjorde mitt rotmos så därför valde jag att göra en rotfruktspytt till lunch idag. Det blev tärnad potatis, morot, palsternacka, kålrot och gul lök som jag stekte ihop med tärnad kycklingfilé. På slutet hällde jag på en blandning av dijonsenap, lite honung, vatten och maizena och kryddade även med persilja, örtsalt och svartpeppar. Det blev en riktigt god lunch, faktiskt något jag aldrig gjort förut, trots att det är så enkelt. Det var dessutom en fördel att kycklingfilén var fryst, det går betydligt mycket bättre att skära den i fina tärningar då.


Müslifrukost

Yoghurt, massor med hallon, sharonfrukt, en nypa riktigt vaniljsocker och så min nya müsli. Den var verkligen supergod! En bra blandning av crunch, sötma och smak av rostat. Till åt jag en skiva valnötsbröd med becel, prästost och tomat. Jag har verkligen saknat tomat så det var underbart att ha det på mackan igen. Den har ju varit snordyr den senaste tiden, ett tag var de nästan uppe i 50 kr kilot, vilket är helt sjukt. Jag betalade 10 kr för en tomat en gång. Nu hade priset dock sjunkit till hälften, så jag passade på. Snart borde ju priserna ligga på ett rätt stabilt och lågt pris med tanke på att de svenska tomatodlingarna börjar ge skörd.

Jag försöker tänka klimatsmart när jag handlar min mat, men tomater är något jag absolut inte kan vara utan en längre tid. Förut köpte jag alltid gurka, men i o m att den blivit så dyr sammanslaget med att den inte ger mer än mikroskopisk näring så har jag gett upp det. I sommar kan det dock vara något som följer med hem från butikerna. Men det jag längtar efter mest, det måste vara färskpotatisen. Smörslungad, med salt och svartpeppar, det kan inte bli så mycket godare. Vad längtar ni efter?




Minmüsli.nu

Så var den äntligen här. Min vinst i Mollys tävling om en müsli från denna sajt, minmüsli.nu. Jag kommer såklart inte ihåg allt jag klickade ner i min müslilåda, så det är tur det står på papperet som följde med. Det blev en salig blandning, för jag är sämst på att bestämma mig. Ingredienserna är iallafall dinkelflingor, dinkelpuffar, havregryn, rostad hackad hasselnöt, rostat bovete, crunch, dadlar, sesamfrö, canihuagroddar, ananas, rostade kokosflagor, blåbär. Lätt att jag ska testa den till frukost imorgon!


Nudlar med chili- & tomatsås

Jag går igenom frysen nu och försöker göra slut på matlådorna jag har, eftersom jag ska flytta ganska snart. Jag avskyr som ni vet att slänga mat och jag står hellre och lagar en portion åt gången sista månaden än kastar fullt ätbar mat. Idag blev det vildsvinsköttbullarna tillsammans med äggnudlar i en sås av krossade tomater med chili, kesella, favabönor från frysen, örtsalt, svartpeppar och persilja. Inget avancerat alltså, men en rackarns god middag.


Drömmar

Ok, nu har jag lyckats med två kaksorter i rad. Jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Och denna är jag extra stolt över, eftersom min mormor brukade göra såna som bara smälte i munnen och inte för att skryta, men de här smakade precis som hennes! En stor dag för mig. De blev precis så där härligt smuliga, krispiga och lätta som jag ville ha dem. Jag måste baka oftare :)




Ingefärskakor

Jag har länge velat baka ingefärskakor, men jag antar att när jag väl haft tid för det så har inspirationen inte infunnit sig. Men nu blev det äntligen av alltså och det var såklart lika enkelt att baka dem som jag trodde, även om det tar lite tid med gräddning och så. Det var det värt, upptäckte jag sen när jag smakade en nybakad, varm kaka till en kopp franskrostat kaffe från Arvid Nordqvist. Det är både citronsaft och citroncest i de här kakorna och det gav en behaglig syrlighet som jag verkligen uppskattade.




Fantastiskt kul att kunna bjuda på hembakt när man får oväntat (eller väntat) besök också. Därför tänkte jag passa på att baka en till kaksort när jag ändå var i farten så i ugnen har jag nu drömmar. Jag har aldrig bakat såna förut, men jag har hört att det ska vara i princip omöjligt att få till dem bra. Ni märker väl om det dyker upp bilder eller inte :)

Klassiker

Idag fick det bli en väldigt vanlig frukost, men med yoghurt hemifrån, dvs från milko. Den smakar ju lite annorlunda, men väldigt gott. Hackat äpple, en dadel i bitar, grovhackad valnöt och lite fullkornsflingor från axa blev dagens tillbehör. Åt också en skiva av grahamsbrödet jag bakade i skolan, med en blandning av kaviar och kesella och ett ägg på. Jag tycker bara kaviar blir lite för stark i smaken, men med kesellan blev det alldeles lagom.

Solen skiner idag med, vilket jag är väldigt tacksam för eftersom det är joggingdag idag, ser verkligen fram emot det. Just nu håller jag dock på att tvätta och utsikten från tvättstugefönstret är lite speciell. Jag berättade ju om hur geografigränd, där jag bor, stod i lågor runt jul, och nu har de börjat riva huset som brann. Jag råkade ha kameran i fickan så det kommer en bild även på det.




Här ser man dessutom hur skitiga fönstrena är i tvättstugan. Fast husrivningen kan förstås ha med saken att göra...

Lite musik

Jag hittar ju ibland musik som jag bara känner att det är hemskt orättvist att håller för mig själv. Nog för att jag förmodligen inte är ensam om att ha upptäckt den här killen, i synnerhet inte om ni sett det senaste avsnittet av house, men för att ni inte ska missa den här killen, sök reda på Pete Yorn och låten Lose you, gudomligt bra.


Galna bröder

Under de här dagarna har vi för det mesta alltså suttit nere vid sjön och grillat. Jag tror det var någon av de första dagarna som två av mina bröder kom på idén att såga upp en liten isvak, som de sen skulle bada i. Dock verkade det som att de ångrade sig och den förblev oanvänd. Tills sista dagen. Helt plötsligt bestämde de sig bara, åkte ner med skotern, hoppade i, klädde på sig fort som sjutton och åkte upp med skotern till huset igen för att värma sig och få på sig torra kläder. Galna är dem, men roligt för oss andra förstås :) Bildbevis? You bet ya.


Fantastiskt kul att jag lyckades fånga lillebror när han precis doppade huvudet under vattnet :)

Påskmaten

Nu var jag hemma igen, väldigt skönt. Solen skiner och det var närmare + 9 grader när jag vid 17 skulle iväg på träningen. Äntligen vår! Jag har bara missat ett bodypump-pass under påskledigheten, men aj vad det kändes i musklerna ändå. Det är jobbigare att ta en paus från träning och sen ta upp träningen igen än att hålla igång konstant. Men det har varit härliga dagar hemmavid så ibland får det helt enkelt svida.

Nu kommer iallafall bilderna på den mat vi åt under påsken, ja en del av den. Ni får ha förståelse för att bilderna inte är nåt vidare, men min familj har inte samma tålamod som jag när de är hungriga, plus att vi hade gäster och jag ville inte verka för knasig :P

Sallad med isbergssallad, paprika, fetaost och vinägrett, förrätt i form av den smördegsinbakade laxröran jag beskrev tidigare och huvudrätten som var kycklingfilé i kokosmjölk med bulgur.
Min misslyckade dessert. Botten - tigerkaka smaksatt med stark nektarjuice, mellanlager - italiensk maräng ihopsvängd med smält vit choklad, toppen - smulad tigerkaka med en klick hjortronssylts-creme fraiche. Nästa gång kör jag ett säkert kort.

Efterrätt söndag, mammas päronpaj med vaniljglass. En riktig höjdare!

Snart över

Påsken har varit härlig med två dagar av underbart solsken. Jag har nog fått en hel del färg för det enda jag gjorde var att sitta vid elden med ansiktet vänt mot solen. Jag grillade ingenting tyvärr, mest pga dålig planering, för det enda de andra grillade var korv och fläsk, vilket jag inte äter. Men grillsäsongen har ju knappt börjat så jag är inte ledsen för det.

Igår var det påskmat alltså och mamma stod för förrätt och varmrätt som var smördegsinbakad laxröra som bestod av lax, hackat ägg, västerbottensost och creme fraiche, riktigt gott. Varmrätten blev väldigt opåskig då det var en thailändsk kycklinggryta med kokosmjölk, också den jättegod. Tyvärr blev efterrätten misslyckad, då jag aldrig gjort den förut, skulle komponera den eftersom. Till råga på allt så skulle vi ha gäster med på middagen, vilket jag inte blivit informerad om, och isåfall hade jag ju gjort något mer säkert.

Nu tog den italienska marängen slut, och jag fick improvisera en hel del, vilket slutade med att jag blev på dåligt humör och inte alls nöjd med resultatet. Den blev väldigt söt och med liten skillnad på konsistens, så jag skulle definitivt inte göra så om jag skulle göra om den igen. Potential har den, så jag får bara försöka igen. Bilder på allt kommer imorgon då jag kommer tillbaks till Umeå, orkar inte krångla med bilder och sånt just nu känner jag.

Idag åt vi iallafall en väldigt god frukost, med bland annat egg in a basket som jag tillagade, och mammas äggmacka med kaviar och creme fraiche.

Påskägg har jag fått, men nu är jag övertygad om att jag i fortsättningen ska göra mitt eget påskägg, för vi fick inte ens påskgodis i ägget utan vanligt karamellkungen-godis. Jag hade förvisso helst haft choklad av bra kvalitet i mitt ägg, nötter och torkad frukt. Jag är jätteglad att min mamma ansträngde sig för att hitta gott godis åt oss, men karamellkungens choklad är inte god och kommer aldrig att vara. Jag får fixa nåt riktigt gott till nästa lördag istället :) Hoppas ni andra har haft en riktigt bra påsk! Vi hörs igen imorgon.

Hemma

Nu har jag varit hemma i ungefär en dag och det har varit helt ok, bortsett från att det nog var vårens tråkigaste dag igår vädermässigt. Snöblandat regn med dimma, riktigt ruggigt. Idag verkar dock solen visa sig och imorgon säger väderprognosen att vi ska få massor med solsken och 16 plusgrader, nåt att se fram emot. Några matbilder har det ännu inte blivit, men hittills har jag bara ätit kycklingsallad och så frukost idag, och den blir lite som den blir när jag är hemma, jag saknar både det ena och det andra. Här finns det knappt ens frukt så har jag tur tar jag mig till nån affär idag, för får jag ingen frukt så får jag abstinens, det går inte att vara utan.

Idag verkar det bli hel laxsida i ugn, som tydligen jag ska få fixa. Jag är ingen expert än, långt ifrån, men jag får väldigt ofta ansvaret för maten när jag är hemma. Det är både roligt och lite stressande, för jag har inte riktigt vanan inne än. Och jag kan tala om att ugnen här har en tendens att vara lite ojämn i temperaturen, det gör det inte lättare. Men imorgon ska jag iallafall stå för desserten, som blir en egen komponering, dock med inspiration från något recept jag såg på nätet. Hoppas jag kan lägga upp bilder imorgon, om inte annat dyker det upp på måndag.

Nu är hela familjen här, plus gäster, så jag kanske ska vara lite social. Ha en skön långfredag!

Gröt med varmt äpple & kanel

Idag gjorde jag en helt vanlig gröt av havregryn, rågflingor och hirsflingor som jag kokade med sultanrussin och kanel. Till värmde jag äppelskivor med kanel och några korn rårörsocker på i micron tills de blev sådär härligt mjuka. Idag blev det faktiskt vanlig mjölk till gröten, jag hade det i vaniljsåsen igår. Längesen sist, men tänkte inte så mycket på det faktiskt, det smakar ju inte så mycket om komjölk.

En macka blev det också, med i min mening ett perfekt kokat ägg. Jag har hittat exakt rätt tid nu, ja uppenbarligen eftersom det blir lagom krämigt varje gång. Jag är så trött idag så det finns inte, och jag är så oerhört tacksam att jag ska få åka bil ner till Jämtland och inte behöver släpa med mina väskor på en buss.. för som det ser ut nu blir det inte bara min bag utan minst 2 påsar till. Det där med lätt packning är något jag aldrig kommer förstå mig på. Hur som helst så blir det nog ingen frenetisk uppdatering nu under påsken, men kameran och kamerakabeln följer med så får jag se om jag lyckas uppdatera lite ändå. Önskar alla en riktigt glad påsk!



Det perfekta ägget? Hur vill du ha ditt? Berätta gärna!



Tre i en

Det hela började med att jag skulle ta tag i vaniljsås-makeriet. Denna görs bland annat på äggula och det blev 6 stackars äggvitor kvarlämnade efter vaniljsåsen var klar. Vad kan man göra på äggvita? Ja, maräng förstås.. men vad är lite roligare? Italiensk maräng! Så jag satte igång med en sats av det också, väldigt trevligt att få alla de här recepten av Magnus Johansson. Om det blev lyckat däremot kan jag inte säga, jag har aldrig tillagat något av det tidigare och vet således inte hur det ska vara i konsistens och smak.

Men det blev dessutom så
att jag inte behövde mer än 2 äggvitor till marängen.. 4 kvar. Jag hatar att slänga mat och då det började dra sig mot middagstid så tänkte jag, omelett på enbart äggvita, varför inte? Och det är klart det fungerar, det smakar bara inte lika mycket och blir inte fullt så krämigt. Jag smaksatte med ajvar relish oliv, curry, örtsalt och svartpeppar. Stekte först lök och champinjon, hällde över vitorna med kryddorna och när den satt sig något slängde jag också på lite skivade sockerärtor, zucchini och ruccola. Av de här 6 äggen fick jag alltså till tre helt olika saker, det är inte dåligt tycker jag :) Förresten, är det någon som vet något roligt man kan använda den italienska marängen till?


Vanilsåsen på avsvalning, italiensk maräng in the making och sedan färdig att frysas in.


Fin färg fick omeletten, men det kanske berodde mest på curryn..

Laga lätt

Nya numret damp ner på hallgolvet idag och den är bara så härlig att bläddra i. Massor med färger, roliga recept och tips. För några dagar sen fick jag nys om chefskonditorn på Operakällarens blogg och nu såg jag att han varit med och tagit fram desserter i det här numret, vilken lycka! Ska se om jag inte kan testa några på min familj nu under påsken, jag misstänker att de i allafall inte skulle ha något emot det :)



Het bönsoppa

Jag har fortfarande kvar favabönor och när de nu måste ätas upp så får jag försöka variera maträtterna jag gör dem med så det inte blir så tjatigt. Soppa är inte något jag äter ofta, men med lite mer matiga bönor i tänkte jag att det kunde fungera. Och det gjorde det verkligen.

Först stekte jag 1/4 gul lök i lite olja, tillsatte sedan en halv pressad vitlöksklyfta, 1 och 1/4 dl vatten, en 3/4 grillad paprika från burk, en ½ matsked tomatpuré och ca 1 dl krossade tomater med chilismak. Detta fick puttra några minuter innan jag tillsatte persilja, örtsalt, svartpeppar och 1dl favabönor. När det blivit varmt hällde jag ner allt i mixern och körde runt några varv, så det fortfarande var lite småbitar kvar. Hällde upp soppan i skålen, toppade med mer persilja och avnjöt det hela med en bit av det avlånga baguette-liknande brödet som bakades i måndag. Båda delarna smakade verkligen jättebra!




Alpmüsli med typ pepparkakssmak

Typ blir det eftersom jag glömde ingefäran, rackarns. Men jag blandade iallafall mina havre- och råggryn igår, med yoghurt den här gången eftersom sojamjölken blivit dålig. Gick bra det med, det blev bara krämigare. Blandade i lite kanel, nejlika och kardemumma hur som helst. Till åt jag idag päron, sharonfrukt, hasselnötter, sultanrussin, mer yoghurt och lite honung som jag ringlade över det hela. Det blev också en skiva av valnötsbrödet som bakades i skolan i måndags. Även det här brödet hade bra tuggmotstånd, men jag vill gärna ha ett bröd med lite mer smak. Dock blev det helt ok med smakrika pålägg som messmör och prästost, som vanligt.. men eftersom jag ska bort måste jag använda upp det jag har.

Olidligt trött idag är jag också och energin verkar inte finnas där överhuvud taget. Någonstans får jag allt plocka fram den ändå, för idag ska jag dels rensa ut saker jag inte behöver ur förrådet (vilket borde bli en hög, variant gigantisk) eftersom jag flyttar 1 juni. Det jobbigaste som finns är ju att flytta saker och jag orkar verkligen inte släpa med mig allt skräp jag har en gång till, speciellt då jag varje gång tänkt: varför har jag sparat det här?? Än en gång får jag skylla lite på min mamma som har en fantastisk förmåga att hålla fast vid alla möjliga prylar, vi har en hel lagårdsbotten full.. i eftermiddag tänkte jag försöka ge mig i kast med att göra en egen vaniljsås, mest för att lära mig, men det är ju bra att ha en sats i frysen. Deklarerat har jag också gjort idag, via nätet, så lagom till midsommarafton är jag lite rikare. Härligt!



Lax med rotmos

Det blev enkla och rena smaker till middag, som lite omväxling till mina utsvävningar med indiska kryddor den senaste tiden. Laxfilé, kryddad med bara havssalt och svartpeppar, som jag stekte i ugnen. Till gjorde jag ett riktigt rotmos, jag brukar inte ofta ta med kålroten, men idag såg jag till att få med den också. Alltså ett rotmos på potatis, palsternacka, morot och kålrot, som jag vid själva mosandet kryddade med färskriven pepparrot. Väldigt enkelt, väldigt gott.


Lite om bröd och en solskenspromenad

Vi fick lära oss en hel del saker igår som de flesta inte alls hade koll på sen tidigare, och jag misstänker att vi inte är ensamma. Det finns många saker att tänka på vid brödbak och jag ska ta upp de viktigaste:
  • Använd digitalvåg. Det är viktigt med exakta mängder för att få till ett bröd som håller samma kvalitet varje gång.
  • Degvätskan ska helst vara kall när man blandar till degen, speciellt om man använder bakmaskin, då temperaturen annars lätt kan stiga för högt och jästen dör.
  • Saltet ska inte tillsättas förrän efter halva tiden i matberedaren. Det ger degen mer elastisitet. Har man i den direkt i degvätskan dämpas dessutom jäsningen något.
  • Tillsätt allt mjöl direkt, dutta inte i eftersom. Gör man det så blir degen/brödet ojämnt, eftersom glutentrådarna är ojämnt bearbetade i degen.
  • Ekologiska mjölsorter ger de bästa degarna och de bästa t bröden, då de inte innehåller några onödiga tillsatser.
  • Ju, längre jäsning, desto bättre, då det är under jäsningen som smakerna kommer fram. En deg får gärna jäsa över natten.
  • En deg ska i snitt knådas i ca 15 minuter.
Det där med saltet och mjölet hade iallafall jag ingen koll på tidigare, och degvätskan har man ju alltid fått höra sak vara fingervarm. En väldigt givande och rolig dag i köket hur som helst!

Innan lunch idag tog jag mig ut på en skön promenad, solen skiner äntligen igen och det vore bara dumt att inte passa på, nu när jag ändå har påsklov och kan göra precis vad jag vill om dagarna :) Nu är det bara att hålla tummarna för att vädret håller i sig.


Skön skogspromenad i välkommet vårväder.

Chai-couscous med favabönsröra

Det blev en snabb lunch idag och ska det gå snabbt så är ju couscous väldigt tacksamt. Att få den helt klumpfri är dock något jag ännu inte lyckats helt med. Jag gjorde först en kopp med chaithe som jag sen hällde över couscousen och lät det snabbt koka upp för att sen få stå och dra och svälla. Under tiden stekte jag först senapskorn och finriven galangal i smör innan jag tillsatte champinjon, zucchini, sockerärter, gurkmeja, kardemumma och curry. När det fått steka ett tag tillsatte jag krossade tomater med chilismak och en torkad aprikos i små bitar. Till sist kom bönorna i och denna röran tillsammans med couscousen och en klick med basilikakesella (kesella, basilika, limesaft och lite örtsalt) blev det en riktigt god och kryddig lunch. De som inte smakat de här bönorna borde definitivt prova, konsistensen är perfekt.




Yoghurt med vanillin

Egentligen gillar jag inte att använda vanillin utan skulle föredra att ha ett ekologisk äkta vaniljpulver hemma, eller vaniljextrakt. Nu råkar det vara en lyxvara som studenter inte har råd med, så jag får nöja mig med vanillinet tills vidare. För er som inte visste, till den skaran som även jag tillhörde för någon vecka sen, så är det alltså inte en gnutta vanilj i vanillin. Det framställs av lignin som finns i ruttet granträ. Genast känns det ännu mindre lockande att använda produkten. Magnus Johansson som vi hade i desserter förra veckan berättade att Sia-glassen har en vaniljglass med en vaniljstång på locket, men han tyckte de borde sätta dit en gran istället eftersom det inte fanns en gnutta vanilj i glassen utan alltså vanillin.

Dagens frukost blev alltså yoghurt med vanillin, jordgubbar, filéad blodgrape, müsli, hasselnöt, sultanrussin och lite allbran plus, detta tillkom senare. Idag provade jag också brödet jag bakade igår, tillsammans med en blandning av kesella och messmör. Brödet var mustigt och gott med bra tuggmotstånd. Kanske en aning smuligt, men Andreas Helgesson (fantastisk lärare!) som vi hade i det momentet sa att man kunde skålla grahamsmjölet innan bakningen så skulle brödet hålla sig saftigt längre. Bra tips!




Pizzalunch

Inte vilken pizza som helst heller, rykande från ugnen i restauranghögskolans kök. Krispig botten, nylagad tomatsås, svarta oliver, soltorkade tomater, bresaola, riven pecorino?ost, rödlök, olivolja och nymalen peppar. Mums!

Hela dagen har bestått av bakande, men det blev inte så mycket jobb egentligen då vi var flera personer på samma maskin och dessutom behövde vänta på att degarna skulle jäsa.. men fina bröd blev det och av de tre sorter jag smakat, riktigt goda också. Jag bakade ett grahamsbröd och det bakades även focaccia, valnötsbröd, rödbetsbröd och fler sorter som jag nu inte minns. De vackraste bröden kom ut ur ugnen innan vi ens hade hunnit börja med degarna. Någon hade glömt bort sina limpor och ja, ni ser själva hur vackra de var :)


Lunchen.

Brända bröd, min bröddeg in action och brödet uppskivat senare hemma.

Mitt bröd nyss urtaget ur ugnen.


Boule-bröd, focaccia, rödbetsbröd.

Vet inte vad de här kallades, men några fick följa med hem ;)

Valnötsbrödet nybakat och senare uppskuret hemma. Väldigt gott! Bra gjort E :)


Chokladdinkel

Idag blev det frukost med dinkelkorn, kesella, yoghurt, kakao och honung. Tog inte mycket kakao denna gången heller och det gav en lagom chokladig smak. Jag hade helst haft en annan frukt än äpple till, men det var det enda jag hade hemma så det fick fungera. Hade även mandel och sultanrussin till. En macka blev det också, havre + igen med messmör, prästost, sallad och zucchiniskivor.

Känner mig trött och tung i kroppen idag, ännu ett tecken på att jag är för gammal för att vara ute och flänga på stan sent på nätterna kanske? Jag vet inte, men det känns jobbigt att ha en heldag i köket framför sig, även om det ska bli roligt att få baka bröd. Ska försöka få till några bra bilder också, om vi lyckas göra några bra bröd :) Ha en bra dag!


Dinkelsallad med jordgubbs- & basilikadressing

Med inspiration från dagens frukost gjorde jag en dressing till middagssalladen med smak av jordgubb och basilika. Först kokade jag dinkelkorn och under tiden gjorde jag dressingen som jag mixade ihop av jordgubbar, kesella, basilika och sambal oelek. Sedan stekte jag lite snabbt röd paprika, zucchini, champinjon, finstrimlad galangal och favabönor från konserv med schezuanpeppar och örtsalt.

Vid serveringen hade jag dinkelkornen, sallad, groddar, favabönssteket, avokado, jordgubbssåsen, mer basilika och rostade pumpafrön. Det var en smakexplosion utan dess like och väldigt gott! Det var verkligen nåt nytt med jordgubbssmaker i en middag, men det fungerade väldigt bra måste jag säga. Och det är onekligen inbjudande med den rosa härliga färgen. Bönorna påminde lite om kikärtor i smaken, men med lite krämigare konsistens, vilket jag föredrar när det kommer till bönor. Nästa gång tror jag dock att jag väljer antingen galangal/ingefära eller schezuanpeppar istället för både och, då båda kryddorna är ganska framträdande.




Jordgubbsyoghurt med basilika

Ojoj, vilken kväll det blev igår. Pga att barnkalaset som min gudson var på under eftermiddagen/kvällen så började förfesten hos J ganska sent och vi hann mest bara dricka lite vin och kolla på robinson så var det dags att ta bussen in till stan. Trots att vi var på plats vid utestället 20 över 11 så fick vi köa i nästan en timme, bara för att upptäcka att det var ungefär halvfullt på stället. Musiken var helt ok, men det var så mycket folk på dansgolvet att så fort man började skutta glatt till en bra låt, blev man knuffad av nån, eller nerstänkt med öl, så man tappade den roliga känslan tyvärr.

Kändes som vi var där ganska länge, men det blev nog inte mer än en timme. I kön på toaletten innan vi skulle gå hem var det en rätt avslagen stämning, alla tjejerna såg dödströtta ut och verkade längta hem. En tjej föreslog att de borde ha hängmattor på tjejtoaletterna så vi kunde få vila lite och menade att det skulle bli lite som OLW:s reklam "var e brudarna??". En hängmatta hade faktiskt inte varit dumt i det där läget. Min första kommentar när jag kom in från oljudet utanför var "åh, vad lugnt och skönt det var här". Tant. Jag är för gammal för det här.

Jag var vrålhungrig när jag vaknade och hade egentligen ingen plan på vad jag skulle äta, men tog fram mixern och hade i jordgubbar och yoghurt och jag vet inte hur jag kom att tänka på det, men jordgubbar och basilika brukar ju funka bra tillsammans så jag hällde i rätt mycket av det också, plus kanel. En väldigt lyckad smakkombination, även i en frukost, som jag gärna provar igen. Till blev det sharonfrukt, müsli, en rostad havre + skiva med messmör, prästost, sallad, groddar och paprika. Just nu är jag bara så nöjd att jag bokade tvättiden från kl 16, jag hade inte orkat kånka iväg på all tvätt nu. Läsa en bok verkar som en vettig sysselsättning just nu.




Fiskgratäng med dijonsås

Jag har ju gjort mina försök att äta mer vitfisk och det går sådär för att vara ärlig. Men så kom jag på för ett tag sen att fiskgratäng är ju en väldigt tacksam rätt, både god och enkel att göra, så det fick bli dagens middag. Vitfisken var kapkummel som jag aldrig testat tidigare, men den påminde mycket om t.ex. alaska pollock i både smak och konsistens, helt ok alltså. Moset till gratängen gjorde jag på vanlig potatis och pumpa som fick koka i grönsaksbuljong. Moset kryddade jag med lite finmortlad kummin innan det fick göra fisken sällskap i formen. Jag la också till broccolibuketter, det är grymt gott till fisk överlag tycker jag.

Såsen smaksatte jag med dijonsenap, mortlad schezuanpeppar, mera kummin (tror jag), persilja och örtsalt. I övrigt hade jag i sojamjölk och två nypor maizenamjöl. Detta hällde jag sen över fisken och moset och skjutsade in i ugnen i ca 20 minuter i 225 grader. Det blev krämigt och gott, det måste jag säga. Däremot kommer jag ha mer senap i nästa gång, för meningen var att det skulle vara tydlig smak av den och jag märkte den faktiskt knappt. I övrigt är jag riktigt nöjd! Åt gratängen med sallad, champinjon, paprika och dadelbalsamvinäger, plus mer persilja och lite flisad mandel, som dock inte hamnade på bild.







Fattiga riddare med choklad

Efter mina vanliga lördagspass var jag sugen på en ordentlig och god frukost och jag har funderat ett tag på fattiga riddare. För att ge dem lite extra god smak rev jag över lite mörk tranbärschoklad också. Riddarna gjorde jag med en smet på ett ägg, ½ dl dinkelsikt, 1,5 dl sojamjölk, 1 tsk socker, 1 kryddmått salt och lite riven choklad. I denna doppade jag två skivor av pågens havre +, där det brödet funkar riktigt bra, havren gjorde kanterna krispiga och goda vid stekningen. Hur som helst så doppade jag dem även i socker och kanel innan jag stekte dem i stekpanna. Jag valde också att steka sharonfrukten som jag skulle äta till och det blev riktigt gott!

Jag serverade alltså riddarna med den stekta sharonfrukten, keso och mer riven choklad på toppen. Kanske lite mycket sött så här till frukost, men det är ju helg och då får man lyxa lite tycker jag :) Nu väntar en skön dusch, städning av rummet och förberedelser inför dagens middag. Dessutom måste jag hitta nåt snyggt att ha på mig ikväll när jag och J ska ut, men jag har inte handlat kläder på en evighet så min garderob är inte riktigt så uppdaterad som jag hade velat.. men nåt ska jag väl kunna rota fram.




Lång dag och sen middag

Ja som sagt. En aldrig sinande ström av skrikande och tjoande barn i ca 3 timmar, det tar på krafterna. Lägg sen till en energisk 5-åring som vill ha ens fullständiga uppmärksamhet och helst också deltagande. Jag har krupit i tunnlar, klättrat uppför trånga "nättrappor", åkt rutschkana, hoppat i hoppborgen och ja.. det enda jag egentligen inte gjorde var att bada i bollhavet, men det kändes inte riktigt rätt att jag som vuxen skulle ta upp plats för de små. Det var ett litet bollhav. Ja, jag är lite besviken. Energin tog slut ungefär efter en timme, och då blev jag i det närmaste ett kolli. Förstår inte hur det kan ta musten ur en på det där viset, men slut blev jag.

Kom hem vid halv sju så det blev en lite sen middag, och en rätt typisk fredagsmiddag då jag inte orkar laga till nåt vettigt. Falafelrulle är ju kungligt gott också. Jag bjuder på lite bilder på min gudson och hans lillebror också, det var en fröjd att få umgås med dem och deras mamma idag!


Min middag förstås. Nutanas spicy falafel, avokado, sockerärtor, champinjon, zucchini, paprika, groddar, sallad och min favoritsås gjord på kesella och mango chutney.


Min gudson, i rött, susar nerför den luftiga rutschkanan. Lika kul som det ser ut kan jag tala om ;)


Hans lillebror var förtjust i bollhavet och smälte in bra bland de röda bollarna. Ibland lite för bra.


Hoppsan

Lite dåligt med bloggande nu, men det blev sent igår och stressigt imorse och ja, finns det ingen tid så finns det inte. Träffen igår gick finare än finast och middagen var klockren med älgkött, hasselbackspotatis, tsatziki och vitlöksbröd, jättegott! Tyvärr blev det ingen bild då jag helt och hållet förträngde det momentet, vilket är underligt då kameran tycks vara fastväxt i min hand numera. Men nu kommer helgen och jag ska göra mitt bästa för att få till åtminstone en kulinarisk läckerhet som jag kan dela med mig av.

Nu är redovisningen av egenkontroll avklarad iallafall och det ska bli skönt med helg. Snart ska jag busa med små barn och det blir förmodligen jobbigare än vilket träningspass som helst :) Kul ska det bli iallafall! Återkommer senare ikväll, så får vi se om jag överlevt dagen.


En anledning till att följa med barn på lekland: jag får hoppa i..eh..leka med barnen i bollhavet ;)

Borta till middag

Jag ska alltså iväg på en träff ikväll, vilket innebär middag, ja antar jag :) Hur som helst ska jag försöka få till en middagsbild trots detta, utan att framstå som alltför nördig. Det har börjat hända lite i min vardag märker jag, det är långt ifrån lika mycket dötid framför datorn, vilket bara är positivt. Kanske är det våren som fått mig att krypa fram ur dvalan?

Imorgon ska jag med min kompis J och hennes barn på något slags lekland men det blir åtminstone inte till sena kvällen. På lördag är det utgång för mig och J, något vi pratat om i en evighet men som vi dragit ut på i det oändliga.. tills nu. Vi är båda dansgalna så kvällen kommer förmodligen sluta med ömma fötter och skavsår, men då är det precis som det ska vara! Jag hoppas bara mina trötta ben har hunnit återhämta sig tills dess, för nu är det ett projekt att gå uppför trapporna till lägenheten.

Nej, nu ska jag planlöst gå omkring i lägenheten av nervositet ett tag innan det är dags att bege sig. Ha en bra kväll!



Bild



Havrevälling

Det var längesen jag åt välling, och i över lag verkar det också som att jag är rätt ensam om att tycka om det. Kan vara så att det är min mammas förtjänst, då hon ganska länge gjorde makaronivälling då det fanns överblivna makaroner från gårdagens middag. Det är väldigt mycket godare än det låter. Jag övertalade faktiskt henne att göra det förra året när hela familjen var hemma och det blev uppskattat av alla. Nu är det dock inte nån hemmagjord välling tyvärr, jag får lära mig det till nästa gång. Havremust med vatten och sojamjölk, kanel, sultanrussin och hackade mandlar. Till åt jag en fröig-halva med messmör, keso, sallad, groddar, paprika och en blodgrape-halva.

Solen strålar från en klarblå himmel även idag, underbart. Men oavsett väder så måste jag nu börja jobba på en rest vi fått på ett arbete. Senare blir det nog träning, jag har inte riktigt bestämt mig än.. efter lunch ska vi jobba med grupparbetet och ikväll, ja då ska jag på en träff faktiskt. Spännande :)


En klassiker och glada nyheter

Lite hängig har jag nog varit den sista tiden och vem vet, det kanske är järnbrist? Det lär jag aldrig få reda på, men för att vara på den säkra sidan så valde jag att äta blodpudding till middag idag, tillsammans med keso, lingonsylt, riven morot och päron med citronsaft. Enkel och god mat.

Solen skiner som aldrig förr och det är varmt och skönt ute. När jag kom hem idag så låg deklarationen och lurade på dörrmattan, tillsammans med ett brev från telia. För att gardera mig lite mot tråkiga nyheter satte jag mig på balkongen och öppnade kuverten, med sol i ansiktet, det är ju glädjande i sig.. men vilken tur jag hade. Jag får tillbaka över det dubbla mot vad jag brukar få och brevet från telia var om att jag betalat för mycket på senaste räkningen och ska få tillbaka pengar där med. Snacka om bra dag!




Jordgubbsgröt

Jag gjorde en helt vanlig gröt idag, som jag kokade tillsammans med mosade jordgubbar och en dadel i små bitar. Gröten blev lite syrlig, så gillar man inte det kan man söta med lite honung till exempel. Till hade jag vindruvor, päron, mandlar, sojamjölk och en wasa frukost med messmör, keso, sallad, groddar och tomat.

Snacka om att jag är seg idag. Det gör ont i varje liten kroppsdel och särskilt pigg skulle jag inte påstå att jag är. Men vad fort tiden gått! Redan halvvägs in på veckan. Men det blir väl så när det är fullt upp under dagarna. Det är skönt när det är så, precis som jag vill ha det. Det bästa av allt är ju att jag har roligt under tiden :) Idag blir det grupparbete hela dagen och så är det funk ikväll som vanligt. Just nu är jag lite ond på Bokus som först bekräftade en bokbeställning och tog betalt, sen berättade de att boken inte finns, utan information om när jag får mina pengar tillbaka. Så bra service har de då aldrig gett mig att jag tänker börja sponsra dem.




RSS 2.0