Nygammal blogg

Efter att ha diskuterat lite med min storebror, som är något av ett geni när det kommer till olika sajter, hur de är uppbyggda etc, så har jag nu beslutat mig för att göra en flytt. Hädanefter bloggar jag på www.finnsdetmer.wordpress.com och jag hoppas att ni följer med mig dit. Anledningen till flytten är för att att möjligheterna är större att designa bloggen på det sätt jag vill, även om det ändå kommer ta en hel del tid eftersom jag inte kan så mycket om det än. Någonstans ska man ju börja :) Jag önskar bara det inte blev smajlisfigurer istället för de vanliga tecken-smajlisarna som jag är van vid.. men jag antar att man inte kan få allt :)

Lax med kokos & ananassås

Försökte mig på nåt lite roligare idag, det är ju trots allt lördag. Jag ugnsstekte lite grönsaker (paprika, fänkål, gul lök, vitlök) som jag ringlade rapsolja över och kryddade med örtsalt, svartpeppar, skurna fänkålskvistar och paprikakrydda. Jag kokade också röd quinoa och under tiden blandade jag kokosmjölk och med sambal oelek, en sked tropisk chunky salsa, örtsalt, en skvätt vatten och ananasbitar. Detta fick sjuda ett tag för att få igång smakerna. Därefter la jag ner en laxfilé som fick sjuda med i såsen tills den var klar. De ugnsstekta grönsakerna skar jag i mindre bitar och blandade med quinoan, såsen hällde jag först över tallriken med ananasbitarna längst ut. Quinoan i mitten, laxen i bitar ovanpå och som pricken över i, lite fler fänkålskvistar. Jättegott!


Amerikanska pannkakor med jordgubbar & glass

En rätt kunglig frukost om jag får säga det själv. Efter en joggingtur i solen stekte jag pannkakor på amerikanskt vis. Detta recept innehöll 2,5 dl vetemjöl, ½ tsk salt, ½ msk socker, ½ msk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, 2 msk smält smör, 2,5 dl sojadryck och 1 ägg. Jag blandade först ihop de torra ingredienserna, blandade sedan ihop det smälta smöret med sojadrycken som jag sen vispade ner i mjölblandningen. Sist hade jag i ägget. När man gör såna här pannkakor ska de vara ganska små, så det räcker med max 1 dl smet till varje pannkaka. När det börjar bli bubblor på pannkakorna är det dags att vända. Se till att stekpannan är helt uppvärmd innan ni steker, för är man otålig som jag så får de första pannkakorna ingen färg :)

Till pannkakorna åt jag sen jordgubbar och carte d'ors stracciatella-glass som är deras absolut bästa tycker jag. Mums!


Virus

Det måste ha passat på att invadera min dator medan jag var på jobbet, för imorse fungerade allt som det skulle. Nu kan jag inte starta firefox (återigen blev jag räddad av internet explorer), ljudet fungerar inte och det går inte att ladda upp några bilder. Mitt virusprogram har inte reagerat, vilket det alltid brukar när en dålig fil dyker upp och jag vill verkligen inte behöva installera om alltihop. Det skulle innebära en stor del förlorade filer, bland annat alla mina foton, då jag inte har någon extra hårddisk att föra över allt på. Om det är någon som vet med sig att de är expert på virus så får ni gärna höra av er. Tills vidare blir det hur som helst inget matbloggande, för utan bilder försvinner ju halva idén. Suck.


Kall gröt med jordgubbar

Igår gjorde jag iordning gröt som jag ställde i kylen. Gårdagens frukost var varm gröt och det var verkligen ingen höjdare när det redan var så varmt både ute och inne i lägenheten. Jag vet inte om jag är jätteförtjust i den kalla gröten, men det var helt klart bättre med kall frukost än varm iallafall, så jag är nöjd. Och färska jordgubbar till frukost, det är en lyx som jag sällan får unna mig. Till blev det också en knäckemacka med gammeldags messmör, keso och tomat. Snart börjar ännu en arbetsdag, men sen har jag hela helgen ledig. Tjoho!


Kycklingsallad med krämig grönsaksbulgur

Grillad kyckling är perfekt snabbmat nu när det är så varmt och man inte har någon större lust att äta varm mat. Jag hackade kycklingköttet i mindre bitar, kokade bulgur som jag blandade med paprika/chili creme fraiche. I hade jag också tomat, avokado, jordgubbsbitar, zucchini, sultanrussin och pecannöt. Perfekt uppladdning inför kvällens arbetspass. Än är det två timmar kvar, så nu blir det lite läsning.


Småbygdsdrama och svenska gubbar

Efter ett ärende på "byn" bestämde jag mig för att traska ner till hembygdsgården och se om det var något särskilt på gång. När jag närmade mig ingången kom helt plötsligt 2 stora hästar springandes emot mig. Jag kände hur hjärtat nästan stannade men som tur var hann hästarna stanna först, några meter framför mig. Uppenbart var iallafall att de inte skulle springa omkring där, utan att de förmodligen hade rymt. Strax därefter kom en tant fram som såg fundersam ut och vi var överens om att man borde kontakta någon.. så ja, jag ringde 112 ( där blev jag av med min sos alarm-oskuld) och konstaterade för polisen att två hästar sprang omkring på samhället. Hon jag pratade med lät måttligt intresserad och sa att de skulle göra vad de kunde. Ca 20 minuter senare såg jag dock någon som förmodligen var ägaren leda bort två infångade hästar, så dramat är numera ett minne blott. Ja ni ser, det händer saker även här :)

När jag upptäckt att det inte fanns något alls att se på hembygdsgården så gick jag på ica och handlade. För första gången i sommar hade de svenska jordgubbarna inte ett pris som indikerade på någon form av guldplätering, så jag köpte faktiskt en låda. Tyvärr var de inte särskilt goda och söta, men det varma vädret har väl inte hunnit göra sitt än skulle jag tro.


Müsliproteingröt med banan

Idag gjorde jag gröt på fruktmüsli, med kanel, ingefära, vaniljsocker och ett ägg. På hade jag mer banan, en klick gammeldags messmör och pecannötter.. och sojadryck till som alltid. Det var faktiskt riktigt gott med blandningen banan och messmör, det kan jag tänka mig att prova på en macka nån gång.


Sköna dagar

Tillbaks i Strömsund igen, efter två dagar ute i skogen. Det är trivsamt ungefär så länge eftersom jag sen blir alldeles för rastlös. Första dagen blev det inte mycket mer än att traska omkring lite bland gårdarna och nere vid sjön, träna lite styrketräning och läsa i min bok. Frukosten blev en blandning av kesella, keso och mammas jordgubbar från ifjol (nerfrysta givetvis), havrefras och en macka med philadelphia, avokado och zucchini. Middagen blev rester som fanns i kylen, men inte vilka rester som helst. Vad sägs om röding och färskpotatis? Till det gjorde jag en dressing av kesella, creme fraiche, dijonsenap, örtsalt och kapris. Inte varje dag man får äta röding!




Härligt att kunna sitta ute och äta frukosten!

Mina föräldrars stuga.

Bilder från mammas rabatter



Lagårdsbotten och brunnen som knappt syns till vänster. Den använder vi bara när det är kris.

Bilder nerifrån stranden.



Dag två, alltså idag, så började jag med frukost förstås, yoghurt med blåbär från frysen, äpple, müsli, plus en macka med avokado, keso och tomat. Sen fortsatte jag med att tvätta, klippa gräsmattan och sen hänga tvätten. Därefter hade jag först tänkt springa, men kände av benhinnorna, så istället cyklade jag in till det lilla samhället Hoting som ligger 1,5 mil från stugan. Väl där köpte jag en glass och satt sen på ett café i solen och drack kaffe. Stannade kanske i 45 min innan jag cyklade tillbaks igen. Onödigt tycker vissa kanske, men jag fick motion och nånting annat att göra för ett tag. Tillbaks i stugan så satte jag igång och förberedde inför middagen jag skulle bjuda mamma på.

Innerfilé av kyckling som jag stekte i små bitar, tagliatelle kokades al dente. Tomatsås skulle göras och jag hittade bara en sån där stor och bökig mackapär att öppna burken med krossade tomater, och innan jag lyckades hade nog de flesta svordomar skrikits för full hals. Till slut stekte jag iallafall finhackad gul lök och vitlök, hällde på krossade tomater, tomatpuré, sambal oelek, örtsalt, svartpeppar och finskuren persilja. När det puttrat ett tag hade jag också i strimlad zucchini och lite creme fraiche och så fick det puttra ett tag till innan jag hällde ner tagliatellen och rörde om ordentligt. På med kycklingbitarna, smulad fetaost, mer persilja och lite gul paprika på sidan om. Jättegott blev det och klart precis då mammas bil rullade in på gården. En skön middag ute på verandan och mango-isglass till efterrätt. Grymt härlig dag!





Nu ska jag bara ta det lugnt, uppdatera mig om vad som hänt i bloggvärlden och på facebook innan jag lägger mig och läser. Imorgon jobbar jag ett kort pass, mellan halv fem och nio på kvällen. Inte dumt!




RSS 2.0